Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Albert Jellema - maandag, 28 mei 2018 15:43

Beursgang betaalplatform Adyen meedoen of mijden! Particuliere belegger buitengesloten?

Het Amsterdamse technologiebedrijf Adyen wil naar de beurs. Vorige week kondigde Adyen aan een beursnotering op Euronext Amsterdam na te streven. Adyen biedt klanten als Uber, Netflix, Spotify en EasyJet één volledig geïntegreerd wereldwijd betalingsplatform. Het in 2006 opgerichte Adyen is wereldleider geworden in het faciliteren van betalingen voor een indrukwekkende clientèle. Het plan is circa 15% van alle bestaande aandelen te verkopen op de beurs. Aandelenexperts verwachten een waarde voor het snelgroeiende bedrijf van minimaal €5 miljard. In het persbericht staat dat de aandelen worden aangeboden aan institutionele beleggers. We kunnen ons niet voorstellen dat de particuliere Nederlandse belegger bij een beursgang in Amsterdam wordt buitengesloten, maar hebben de vraag bij Adyen uitstaan.... Lees hier de update van 29 mei 2018

Wat doet Adyen

Op het internet kun je op vele manieren betalen. In Nederland betalen we veel met iDeal. In andere landen bijvoorbeeld met creditcard, Paypal of Apple Pay. Wereldwijd gaat het om honderden verschillende mogelijkheden om te betalen. Daarbij komen nog alle verschillen tarieven en fraudechecks per betaalmiddel. Voor wereldwijde opererende bedrijven een regelrechte nachtmerrie. Gezien de snelle ontwikkelingen werken vele bedrijven met verschillende oplossingen per land. Dit kost veel ontwikkelingstijd en geld om systemen goed te onderhouden. Adyen biedt in deze de oplossing met één platform voor alle regio’s en betaalsystemen. Zie hieronder de schematische weergave van een online betaling. Bron: website Adyen.

[caption id="attachment_169970" align="alignnone" width="873"] Overzicht e-commerce betaling via Adyen. Bron website Adyen.[/caption]

Adyen betekent in het Surinaams ‘opnieuw beginnen’. Dat is wat de oprichters in 2006 ook voor ogen hadden. Niet kijken naar wat er is, maar kijken wat er echt nodig is. Gevestigd in Amsterdam is Adyen nu wereldwijd marktleider als zogenaamd Payment Service Provider.

Adyen biedt één wereldwijd platform waarmee bedrijven eenvoudig hun activiteiten wereldwijd kunnen schalen. Het bedrijf onderscheidt zich hiermee van de concurrenten die vaak verschillende platformen met verschillende functies onderhouden. Het platform van Adyen verhoogt hiermee het succespercentage voor klanten en verkleint de kans op frauduleuze transacties.

Adyen richt zicht primair op grote wereldwijd opererende bedrijven. In 2017 verwerkte Adyen voor €108 miljard aan transacties voor klanten als Uber, Netflix, Facebook, Spotify, Vodafone en Booking.com.

Dat resulteert in indrukwekkende (groei)cijfers. Let wel op: het onderstaande plaatje is in dollars!

 

 

Op 31 december 2017 had de onderneming 668 werknemers wereldwijd met haar hoofdkantoor in Amsterdam en 14 andere kantoren in de Verenigde Staten (San Francisco, New York), Latijns-Amerika (Mexico-Stad, Sao Paulo), Azië- Pacific (Singapore, Sydney, Shanghai) en Europa (Parijs, Londen, Manchester, Berlijn, Stockholm, Brussel en Madrid).

In 2017 verkreeg Adyen een banklicentie in Europa. Met deze vergunning kan Adyen directe afhandeling van gelden met de klant aanbieden vanuit een Adyen-account en hoeft het niet langer te vertrouwen op externe banken. Met als doel de prestaties en betrouwbaarheid te verbeteren.

Omzet en winstontwikkeling Adyen

In het persbericht van Adyen geeft de onderneming cijfers weer over de jaren 2015, 2016 en 2017 en daarbij de resultaten over het eerste kwartaal. Hieronder in tabelvorm een overzicht. De groeicijfers (growth) hebben we zelf toegevoegd.

 

In de afgelopen drie jaar groeide het volume dat via het betaalplatform van Adyen loopt van €32,2 in 2015 naar €108 miljard in 2017. Een gemiddelde groei van 83,4%. In het eerste kwartaal van 2018 lag de groei op 42% jaar op jaar.

De omzet groeide in dezelfde periode gemiddeld met 48,9% naar €218,3 miljoen. In het eerste kwartaal lag de groei op 50%. De omzetgroei ligt dus lager dan de groei van de volumes via het platform. Lagere prijzen en grotere volumes van grote klanten lijkt hieraan te grondslag te liggen. Het zogenaamde aantal basispunten wat Adyen per transactie in rekening brengt daalt.

De operationele winst (EBITDA) groeide met gemiddeld 51,9% en kwam in 2017 uit op €99,4 miljoen wat een operationele winstmarge betekent van 45,5%. In het eerste kwartaal 2018 groeide de winst met 71% jaar op jaar. De netto winst lag in 2017 op €71,3 miljoen en groeide in het eerste kwartaal 2018 met 71%.

Tenslotte nog de vrije kasstroom. Dit is de cash die overblijft om investeringen te doen, dividend uit te keren of bijvoorbeeld overnames te doen. Deze groeide de afgelopen jaar gemiddeld met 56,3% naar €88,4 miljoen in 2017. In het eerste kwartaal groeide de vrije kasstroom met 73%.

Financiële doestellingen Adyen

In het persbericht geeft het bedrijf de volgende financiële doelstellingen af.

  1. Netto-omzetgroei. Adyen streeft naar groei (CAGR = samengestelde groei) van de netto omzet van 25% - laag 30% op de middellange termijn. Voor 2018 verwacht het bedrijf een netto-omzetgroei van minstens 40%. In de voetnoot staat dat Adyen geen definitie geeft van middellange en lange termijn.
  2. Operationele winstmarge (EBITDA). Adyen wil de operationele winstmarge laten stijgen naar meer dan 55% op de lange termijn. Dankzij de operationele hefboom.
  3. Investeringen (capital expenditure). Adyen verwacht tot 5% van de omzet per jaar te investeren.
  4. Dividendbeleid. Adyen is niet van plan dividend uit te keren. De onderneming wil de winst gebruiken om te investeren in groei en ontwikkeling.

Ruwe eerste prognose

Aangezien het prospectus nog niet beschikbaar is moeten we het nu doen met het (summiere) persbericht. Op basis van de hierboven genoemde doelstellingen komen we tot de volgende indicatieve prognose voor de omzet en operationele winst. Over de vrije kasstroomontwikkeling kunnen we nog geen concrete verwachting. De conversie van operationele winst naar vrije kasstroom lijkt namelijk extreem hoog. In de tabel hieronder ziet u in het grijze blok onze prognoses voor de komende jaren.

Op de balans van Adyen staat geen schuld. De onderneming gaat de komende jaren dus een stevige kaspositie opbouwen aangezien het niet van plan is dividenden uit te keren en maximaal 5% van de omzet gaat investeren in het eigen platform. Een belangrijk element voor de waardebepaling van de beursgang.

Beursgang: Details van de transactie

Adyen gaat 15% van de aandelen verkopen bij de IPO, dit komt neer op zo’n 4,4 miljoen aandelen. De huidige aandeelhouders die onder andere bestaan uit de oprichters, medewerkers en prinses Mabel zijn akkoord gegaan met het verkopen van een gedeelte van hun belang op pro rata basis. Twee investeerders, die gezamenlijk 12,44% bezitten, zijn niet akkoord gegaan en behouden hun belang zoals het nu is. Het bedrijf heeft in tegenstelling tot veel andere tech bedrijven geen verschillende klasse aandelen. Alle aandelen zijn ‘ordinary’.

Conclusie

Adyen is een snelgroeiende innovatieve speler met een ‘state of the art’ betaalplatform. Het bedrijf kent een indrukwekkende lijst aan klanten zoals Spotify, Netflix, Uber en Facebook. Adyen maakt gezonde winsten en lijkt technologisch over één van de allerbeste platforms te beschikken. De onderneming heeft geen schuld en genereert veel cash. Dit keren ze alleen niet uit aan de aandeelhouder. Officiële bandbreedte voor de prijs en waardering volgen in een later stadium net als het prospectus. Wat de aandelen waard zijn (in mijn ogen) zal ik uitgebreid bespreken met mijn leden bij ProBeleggen. De vraag blijft natuurlijk kunt u als particuliere belegger wel inschrijven op de beursgang. Als u zich nu aanmeldt dan kunt u gratis naar het ProBeleggen symposium op vrijdagmiddag 8 juni met onder andere de CEO van Pharming, Volker Wessels en Arcadis.

To be continued

Nieuw bij De Aandeeelhouder: Live Koersindicaties op alle aandelen

 

*gebruikte bronnen: website Adyen en eigen prognoses. Maandag 28 mei 2018 -16.00 uur.

 

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

Columns

Nieuw
08 mrt 07:53 Coinmerce

Meer dan 100 miljoen crypto-gebruikers wereldwijd

06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

Het laatste beursnieuws