AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Societe Generale woensdag, 9 februari 2022 12:00

Het Alternatieve Hefboomproduct: Factors

Beleggers zijn al geruime tijd geïnteresseerd in hefboomproducten. Boosters, Turbo's, Factors, Warrants en CFD's maken nu deel uit van de mainstream van beleggen. Dit heeft ook de aandacht getrokken van de waakhonden, die vrezen dat beleggers niet genoeg due diligence doen om de producten volledig te begrijpen, wat leidt tot verliezen. Om de verliezen van particuliere beleggers op Turbo's te beperken, is de AFM begonnen met het beperken van de hefbomen van deze producten. Particuliere beleggers mogen nu geen Turbo's kopen met een hefboom van meer dan 5x. Een overdreven reactie vind ik.

Het gebruik van een hefboom op zich is geen slechte zaak. Wanneer het volledig wordt begrepen en op de juiste manier wordt toegepast, kan het een sterke aanvulling zijn op elke portefeuille. Het kan helpen het rendement te versnellen of het kan worden gebruikt als een hedge om een portefeuille te beschermen. Zijn er dan alternatieven? Factors of Warrants vallen niet binnen de Turbo beperking van de AFM. Ze hebben namelijk geen stop loss-niveau. Vandaag gaan we dieper in op Factors.

Wat is een Factor?

Factors zijn een product dat gebruik maakt van een vaste hefboom. Het doet dit door na elke handelsdag te resetten. Beleggers kunnen short gaan of long gaan op verschillende onderliggende waarden zoals indexen, grondstoffen of aandelen. De hefboom varieert van 1 tot 15 keer de onderliggende waarde. Deze producten zijn genoteerd op een beurs en kunnen een uur voor de opening van de markt tot enkele uren na de sluiting van de markt worden verhandeld. Om volledig te begrijpen hoe het werkt, kunnen we twee scenario's gebruiken. Het ene is gunstig, het andere ongunstig.

Gunstig Scenario

Hieronder staan de scenario's waarbij een Factor met een hefboom van 5x wordt gebruikt op de AEX-Index.

Dag 0 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Rendement over deze periode
AEX Index 800 808 812 822,2 838,6
Procentuele verandering +1,00% +0,5% +1,25% +2,00% 4,80%
Factor Long 5 16 16,8 17,2 18,3 20,1
Procentuele verandering +5,00% +2,50% +6,25% +10,00% 25,80%

 

Na vier opeenvolgende dagen van winst voor de AEX-Index steeg deze met 4,80%. De Factor Long vermenigvuldigde dit rendement met een factor van 5,4x.

Ongunstig Scenario

Dag 0 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Rendement over deze periode
AEX Index 800 792 780 786 776/80
Procentuele verandering -1,00% -1,5% +0,75% -1,25% -3,0%
Factor Long 5 16 15,2 14,1 14,6 13,7
Procentuele verandering -5,00% -7,50% +3,75% -6,25% -14,5%

 

Na 4 handelsdagen daalde de AEX-index met 3%. De Factor Long vermenigvuldigde dit rendement met 4,9 keer.

Risico's

Bij een hogere hefboom kan zowel de opwaartse als het neerwaartse rendement versnellen. Dit leidt tot een hoger risiconiveau waar de belegger zich bewust van moet zijn. Wat uniek is aan Factors is dat de hefboom vast is. Dit komt omdat het dagelijks wordt gereset, met uitzondering van wanneer de koersbewegingen een niveau overschrijden dat het aanpassingsmechanisme wordt genoemd. Dit is om te voorkomen dat de Factor op nul komt te staan. Als u bijvoorbeeld een Factor 10 gebruikt, zou een daling van 10% in de onderliggende waarde ertoe leiden dat de Factor 0 bereikt. Als de onderliggende waarde dus 8,5% daalt, wordt de handel tijdelijk stopgezet in de Factor 10 en wordt een nieuwe referentieprijs ingesteld.

Dit kan leiden tot het scenario dat de onderliggende waarde herstelt tot zijn oorspronkelijke prijs terwijl de factor niet in dezelfde mate herstelt. Dit wordt geïllustreerd in de onderstaande grafiek.

Toepassing

Met het bovenstaande in gedachten is het verstandig voor kleine beleggers om geen gebruik te maken van een Factor met een te hoge hefboom. Een hogere hefboom kan ertoe leiden dat de kans groter is dat het mechanisme wordt geactiveerd. Idealiter zouden kleine beleggers moeten nagaan hoe volatiel de onderliggende waarde is, en op basis daarvan een beslissing nemen over het niveau van de hefboom. Ik zou aanraden dat een hefboom van 5x zou volstaan, aangezien het dagelijks wordt gereset. In tegenstelling tot Turbo's verlagen stijgingen van de aandelenkoers de hefboom niet.

Conclusie

Factors bieden een interessant alternatief voor beleggers die vertrouwd zijn met andere hefboomproducten. Het unieke kenmerk van Factors is de vaste hefboom. Factors kunnen onderliggende waarden hebben die variëren van indexen tot aandelen of zelfs grondstoffen. Net zoals bij Turbo's kunnen beleggers Factors gebruiken om hun portefeuille af te dekken zonder dat ze de hele belegging moeten betalen. Door geld te lenen van de aanbieder wordt het toegankelijker. Zolang beleggers zich bewust zijn van de risico's, kan het een goede aanvulling zijn op de portefeuille.

 

Als u geïnteresseerd bent in beleggen in Factors, zou u een kijkje kunnen op de website van Société Générale. Op het moment van schrijven zijn ze de enige partij met een groot aanbod van deze producten: Klik hier voor meer informatie over Factors. Indien u meteen naar het aanbod Factors van Société Générale wilt gaan, kunt u hier klikken.

 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van dit artikel of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft