Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hét alternatief voor aandelen

Hét alternatief voor aandelen
1 mrt 2023 om 16:10

De totale activa van Amerikaanse geldmarktfondsen zijn gestegen. De enorme stijging van de kortetermijnrente verklaart dit ten dele. Geldmarktfondsen concurreren daardoor met deposito’s van commerciële banken, die minder rente betalen dan het rendement op geldmarktfondsen.

De bankdeposito’s dalen, een zeldzame vaststelling, waardoor de banken gedwongen worden hogere tarieven te betalen. Een blik op de gegevens over de geldmarktfondsen leert echter ook dat de activa al aanzienlijk stegen tijdens de Covid-crisis toen de rendementen nul waren.

De nog steeds overvloedige liquiditeit draagt bij tot de “Grote Recessievertraging”, veroorzaakt door de combinatie van ongekende fiscale EN monetaire stimulansen.

Geldmarktfondsen – Rendementen & Covid

De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de totale activa van Geldmarktfondsen (groene lijn) en de activa van particuliere Geldmarktfondsen (blauwe lijn) sinds 2010.

Het zal geen verrassing zijn dat de activa van geldmarktfondsen stijgen wanneer de korte rente stijgt en omgekeerd. De oranje ovalen markeren de periodes waarin het rendement op 6 maanden van de Amerikaanse schatkist aanzienlijk steeg, wat nieuwe activa aantrok.

Eén uitzondering, gemarkeerd door de paarse ovaal, vertegenwoordigt de eerste 2-3 maanden van Covid. De totale en particuliere activa van de geldmarktfondsen stegen in het hoogste tempo ooit, ondanks de daling van het rendement op 6 maanden van de Amerikaanse schatkist tot nul.

Dit is het zoveelste signaal dat de ongekende fiscale en monetaire stimulansen zowel de financiële markten als de economie rechtstreeks hebben beïnvloed.

Commerciële bankdeposito’s

Vanuit beleggings- en spaaroogpunt concurreren Money Market Funds en bankdeposito’s om activa. Als het rendement tussen beide uiteenloopt, zullen beleggers en spaarders kiezen voor het fonds met het beste ‘rendement’.

In de praktijk wordt deze dynamiek beïnvloed door “externe” factoren zoals belastingen, die zich kunnen vertalen in een drempelrente voordat de werkelijke overstapgrafiek plaatsvindt. Dit kan gedeeltelijk verklaren waarom de activa van geldmarktfondsen beginnen te stijgen lang nadat (vaak meer dan een jaar) de korte rente is gaan stijgen.

De commerciële bankdeposito’s daalden echter niet tijdens eerdere perioden van stijgende kortetermijnrendementen. Dit blijkt uit onderstaande grafiek. Een van de redenen is dat geldmarktfondsen ook concurreren met andere beleggingscategorieën zoals obligaties.

Als het rendement hoog genoeg is, waarom dan extra risico nemen? De uitzondering zijn de laatste 12 maanden, waarin de deposito’s wel daalden. Let ook op de paarse ovaal, waaruit blijkt dat er in de eerste maanden van Covid ongeveer 2.500 miljard USD aan deposito’s is bijgekomen.

In die periode zijn dus zowel de activa van de geldmarktfondsen als die van de commerciële banken sterk gestegen.

Twee grote gevolgen

De ontwikkeling van de activa van de geldmarktfondsen en de deposito’s van commerciële banken heeft twee grote gevolgen. Ten eerste staan de banken onder druk om de rente op hun deposito’s te verhogen.

Het 6-maands-rendement van de Amerikaanse schatkist liet de grootste en steilste stijging sinds het begin van de jaren tachtig zien en loopt inmiddels op tot boven de 5,0%. Bovendien is er nog de kunstmatige stijging van de activa en deposito’s tijdens de Covid-stimulans.

Als banken dat doen, zal dit hun winstmarge aantasten. Doen ze dat niet, dan slinken hun reserves, waardoor de kans op een financiële crisis toeneemt, vooral gezien de buitengewone overheidstekorten die in mindere mate door de Federal Reserve worden gefinancierd.

Dat laatste verklaart waarom de Federal Reserve, ondanks Quantitative Tightening, de liquiditeit niet vermindert.

Ten tweede bevestigen de activa van de geldmarktfondsen en de depositostromen van de commerciële banken dat er nog steeds een enorme hoeveelheid overtollige liquiditeit in het financiële stelsel aanwezig is.

De geldmarktfondsen hebben sinds Covid jaarlijks $347 miljard aan activa geaccumuleerd, bijna driemaal het gemiddelde tempo sinds 2000. De deposito’s van commerciële banken ($1385 miljard per jaar) zijn sinds Covid tweemaal zo snel gestegen.

En dit is inclusief de daling van de deposito’s in de afgelopen twaalf maanden. De financiële markten blijven dus profiteren van de buitengewone maatregelen die tijdens de eerste fasen van Covid zijn genomen.

Samen met de voordelen die Amerikaanse bedrijven en consumenten blijven genieten, convergeert dit in de “Great Recession Delay”. Wat tijdens Covid is gebeurd, betekent dat het (veel) langer zal duren voordat verkrapping door de Fed en hogere rentes uitmonden in een recessie.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jeroen Blokland van True Insights.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.