AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

ProBeleggen maandag, 1 november 2021 14:34

Handig beleggen in Vopak voor 11% rendement

In deze investment case leggen we je graag uit hoe je in 7 1/2 maand tijd 10,6% rendement kunt maken op Vopak. Geannualiseerd dus 16%. Eerst geven we je meer achtergrond over de ontwikkelingen en verwachtingen bij Vopak.

Achtergrond

Met de herstart van de post-corona economie ligt Vopak onder druk. Het bedrijfsmodel van Vopak is tankopslag. Door de bloeiende economie is er op dit moment weinig vraag naar extra opslag en dit zet de bezettingsgraden onder druk. Een tijdelijk fenomeen maar dit legt wel druk op de koers en de operationele winst van Vopak op de korte termijn.

Een zeer groot contrast vergeleken met 1,5 jaar geleden waar corona een crash in de olie futures prijzen veroorzaakt. Toen een tekort aan opslag en nu is het precies andersom. Hieruit kun je herleiden dat Vopak een ‘olie-aandeel’ is, alhoewel slechts 30% van de omzet uit de oliehoek komt. Vopak ondergaat namelijk een transformatie om meer omzet uit chemicaliën, ammonia en waterstof te halen. De impact van de overschot aan capaciteit reflecteert zich in de aandelenkoers die op het laagste niveau ligt in de laatste vijf jaar.

 

Om het rondje slecht nieuws af te ronden veroorzaakte stormen in Texas in het eerste kwartaal een negatieve impact van 5% op de operationele winst (EBITDA). We leggen zo graag uit waarom het nu interessant kan zijn in Vopak te beleggen, maar eerst leggen we graag het bedrijfsmodel aan je uit.

Wat doet Vopak?

Het bedrijfsmodel van Vopak draait om het zo vol mogelijk krijgen van de tanks (occupancy rate) tegen aantrekkelijke tarieven. Daarbij kan Vopak goed geld verdienen aan de doorloopsnelheid van de opgeslagen vloeibare bulk (throughput fees).

 

De bezettingsgraad van de terminals lag de afgelopen 12 jaar tussen 86% en 95%. Met de huidige bezittingsgraad van 88%, ligt het onder het gemiddelde van 91% a 92% van de laatste 12 jaar.

Toekomst
De afgelopen zes jaar startte Vopak met het stroomlijnen van het terminalnetwerk. Op basis van de hierna genoemde criteria, werden terminals die niet voldeden verkocht. Voornamelijk olie gerelateerde terminals en die in Europa moest het bekostigen. In de toekomst hanteert Vopak de volgende criteria:

• terminals op grote energie-knooppunten (hubs), die intercontinentale product stromen ondersteunen;
• terminals die wereldwijd groei faciliteren in de markten voor aardgas en LNG;
• import-distributieterminals in belangrijke markten met structurele tekorten;
• industriële en chemieterminals in Amerika, het Midden-Oosten en Azië:
• Investering in waterstof.

Bovenstaande zit dus nog niet verwerkt in de projecten. Zie het plaatje hieronder van de projecten in de pijplijn.

De strategie van Vopak gaat uit van de volgende uitgangspunten:

1. Toename van wereldwijde stromen (vloeibare bulk chemicaliën, gassen, waterstof en olieproducten) behoeft meer opslagcapaciteit.
2. Gediversifieerde portefeuille met aanwezigheid op toplocaties.
3. Stabiele marges en lange termijn contracten.
4. Sterke kapitaalstructuur met gebalanceerde schuldposities. Deze staat nu aan de onderkant van de bandbreedte.
5. Gedisciplineerde allocatie van kapitaal met strikte investeringscriteria (minimaal 12% rendement)
6. Focus op kasstroomgeneratie.
7. Waterstof als nieuwe groeimarkt.

Vopak: de kans voor beleggers

Het afgelopen decennium handelden de aandelen in een bandbreedte van €34 tot €54. Tijdens de coronacrisis stonden de aandelen historisch hoog. Nu handelen de aandelen onderin de bandbreedte!

De ingezette groei-initiatieven zullen dit jaar rond €50 miljoen aan extra EBITDA opleveren. De tegenvallende winstgevendheid op de korte termijn komt door de onder druk staande tarieven als gevolg van de lagere bezettingsgraad. Voor 2022 verwachten analisten een winst van €2,75 per aandeel waarbij een dividend mogelijk is van €1,20-1,30, wat een dividendrendement geeft van 3,5%.

De koerswinstverhouding staat met 12 keer bijzonder laag voor Vopak gezien de historie van 16 keer. Tot slot zou grootaandeelhouder HAL (48,15%) vanwege haar grootte kaspositie, door de verkoop van Grandvision, een volledige overname kunnen doen van Vopak.

Samenvattend

Aandelen Vopak liggen onder druk vanwege de lagere bezittingsgraad van de opslagtanks. De transitie die Vopak heeft gemaakt om minder afhankelijk te zijn van olie en Europa, en de focus op andere grondstoffen en Azië te leggen kan toekomstig haar vruchten afwerpen. Met de historisch gezien goedkope waardering zien wij dit als een interessante kans.

Het certificaat

Wij willen profiteren van de lage koers van Vopak en de volatiliteit van de markt. Wij kiezen daarom voor een rendement certificaat. Met het volgende Rendement Certificaat maak je namelijk op jaar basis 16% rendement op jaarbasis tot 17 juni 2022 met als voorwaarde dat de aandelen niet met 18% daalt. U betaalt nu €35,25 voor een certificaat wat €1 boven de huidige koers van het aandeel ligt! Nadeel is dat je ook nooit meer dan 16% rendement op jaarbasis kunt maken.

Hierbij de details van het certificaat:

ISIN: NLSGE001AUA5 Prijs certificaat: €35,60  Maximale Uitkering: €38,70  Ondergrens: €28,00
Peildatum: 17/06/2022  Prijs Aandeel: €34,83 Potentieel Rendement: 8,6%  Dekking: 20% 

Klik hier voor meer details 

 

Deze column wordt u aangeboden door ProBeleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

Columns

Nieuw
03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s

03 okt 11:46 Nico Inberg

Wil Blijdorp B&S Group van de beurs halen?

01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store