Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Shaun Stevens - maandag, 17 september 2018 10:55

Handel, Turkije en Trump

Handel, Turkije en Trump – vastgoed overleeft de zomerse twitterstorm dankzij zijn binnenlandse focus

De zomer stond bol van de (politieke) krantenkoppen met het potentieel om op de beurzen wereldwijd aanzienlijke volatiliteit te veroorzaken, maar tot nu toe hebben die de (twitter)storm van nieuwsberichten over Donald Trump, de wereldhandel en Turkije redelijk goed doorstaan. Hoewel de zenuwachtigheid over bijvoorbeeld een ongebreidelde handelsoorlog bij beleggers tastbaar is, hebben aandelen in het algemeen en in het bijzonder in de VS – enkele kortstondige vlagen van volatiliteit daargelaten – het verbale geweld zo goed als ongeschonden doorstaan. Een van de veilige havens waar beleggers beschutting zochten, was vastgoed, en dan vooral Amerikaanse REIT’s.

Defensieve waarden zijn in trek…...

De rust op de financiële markten werd vooral bedreigd toen de regering-Trump met vriend en vijand een handelsoorlog begon, al viseerde ze daarbij toch hoofdzakelijk China. Beijing sloeg terug en zwoer opnieuw te reageren als de VS hun dreigement om bijkomende invoerrechten te heffen hard zouden maken. Voorlopig hebben die hogere invoerrechten echter weinig effect op de markten en nogal wat aandelenstrategen rekenen erop dat de solide onderliggende bedrijfswinsten de koersen blijven ondersteunen. Wie beter overwogen te werk gaat, kan ook eens kijken naar hoe REIT’s het wereldwijd hebben gedaan. De sterke stijging van defensieve waarden, zoals REIT’s, tijdens de recente onzekerheid is wellicht een voorbode van hoe de markt reageert als de situatie in de toekomst escaleert.

Al vanaf eind eerste kwartaal toen de VS de eerste handelssancties tegen China uitvaardigde, waren vastgoedaandelen een relatief veilig toevluchtsoord voor beleggers. Vastgoed wereldwijd leverde sinds begin van het tweede kwartaal een rendement van 11,9% en deed het daarmee beter dan aandelen wereldwijd (+7,2%).[1]  Dat resultaat is opmerkelijk want begin dit jaar maakten beleggers zich nog zorgen over het effect van de stijgende Amerikaanse rente op vastgoed wereldwijd.

…en vooral vastgoed is populair

Dat komt deels door de manier waarop de markt naar vastgoed kijkt. Volgens sommige beleggers is het minder gevoelig voor internationale gebeurtenissen. Sinds de handelsoorlog in volle hevigheid is losgebarsten profiteren hiervan vooral Amerikaanse REIT’s.

De bezorgdheid over de vooruitzichten voor de wereldhandel is weliswaar toegenomen, maar de rentecurve is verder vervlakt en de obligatierente is in het algemeen minder snel gestegen dan beleggers begin 2018 hadden verwacht. Dat was gunstig voor REIT’s, zowel in de VS als elders.

Gemeten in lokale valuta’s waren de VS, samen met Scandinavië, Australië en Duitsland een van de sterkste vastgoedmarkten, terwijl markten met een meer open economie en een grotere afhankelijkheid van de handel, zoals Singapore, het VK, en de Aziatische landen in het algemeen, achterbleven (zie grafiek 1). In euro’s waren de VS de op een na sterkste markt, na Zweden.

Grafiek 1: Totaalrendement van beursgenoteerd vastgoed sinds de start van de handelsoorlog

Bron: Bloomberg, Lokale valuta - Rendement – 31-3-2018 tot 31-7-2018

Grafiek 2: Totaalrendement van Amerikaanse REIT-sectoren sinds de start van de handelsoorlog

Bron: Bloomberg, Lokale valuta - Rendement – 31-3-2018 tot 31-7-2018

Dat de defensievere en beter tegen de internationale ontwikkelingen beschutte REIT’s het goed deden, blijkt uit de binnenlandse markten in de VS (zie grafiek 2). REIT’s die zich op de technologiesector toeleggen en bijvoorbeeld datacenters in portefeuille hebben, versloegen de bredere markt. Ook defensievere, rentegevoeligere sectoren zoals bedrijven die vastgoed verhuren aan de gezondheidszorgsector of aan een enkele huurder (zogeheten ‘net lease’-bedrijven) deden het goed, terwijl conjunctuurgevoeligere sectoren (kantoren, industrieel vastgoed en doe-het-zelf opslagruimte) achterbleven.

Hoewel ze over de beste fundamentele factoren beschikten, zoals een lage leegstand en huur- en vastgoedprijzen die veel sneller dan de inflatie stijgen, waren industriële REIT’s niettemin een van de zwakste sectoren. Beleggers in beursgenoteerd vastgoed waren minder geneigd om deze sector te kopen. Mogelijk vreesden ze dat bij een handelsoorlog invoerrechten de toevoerketens kunnen ontwrichten en de markt fundamenteel kunnen verzwakken.

Onzekerheid en volatiliteit: een goed moment om binnenlandse bedrijven te overwegen

Dat de verrassende wendingen in het (handels)beleid nog niet voorbij zijn, is duidelijk: bijna dagelijks stellen nieuwe politieke ontwikkelingen de markten op de proef. Terwijl Trump de handelsrelaties op scherp zet en er driftig op los twittert, werkt de Amerikaanse centrale bank op de achtergrond verder aan de normalisering van haar beleid. Wijzigingen in het beleid van de Federal Reserve, de ECB en de Japanse centrale bank kunnen op termijn harder op de zere plekken van de markten gaan drukken.

Beleggers moeten zich dus afvragen hoe gevoelig de markten zijn voor de gespannen handelsrelaties, de kwetsbare economie en begroting in Turkije, en het politieke gewoel in Europa over Italië en de brexit.

Hun inschatting van de dreiging van het politieke en economische risico bepaalt in welke mate zij kiezen voor bedrijven en sectoren die de meeste beschutting bieden tegen berichten over de wereldhandel. Op de binnenlandse markt gerichte sectoren lijken het meest te profiteren van de eerste handelsschermutselingen, terwijl meer open, op handel gerichte economieën kwetsbaarder kunnen zijn voor hoogoplopende spanningen. Bedrijven die een groot deel van hun omzet op hun thuismarkt genereren en weinig goederen uit het buitenland aanvoeren, zoals REIT’s, en markten zoals de VS blijven mogelijk in de gratie.

Geschreven op 30 augustus 2018

[1] Totaalrendement MSCI World en FTSE EPRA Nareit Global (in EUR), 31/03/2018 tot 31/07/2018; bron: Bloomberg. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 15, 2021

Start cijferseizoen | 15 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector

14 jan 14:56 Redactie

Kijk terug! Chatten met Nico

14 jan 09:36 Bas Heijink

TA AEX: 3 stijgende wiggen

Het laatste beursnieuws