NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Nico Inberg maandag, 14 december 2020 08:18

Grootaandeelhouders grijpen hun kans

Na het magere bod op Altice wordt nu ook Hunder Douglas, raambekleder, van de beurs gehaald. Opnieuw slaat een grootaandeelhouder toe. Bij Altice had Patrick Drahi al 77% van de aandelen en maakt hij gebruik van de zwakke beursprestaties om het restant met een aantrekkelijke korting ten opzichte van de koers vorig jaar binnen te harken.

Hunter Douglas is van de familie Sonnenberg. Ralph Sonnenberg, die eerder zijn zus uitkocht in inmiddels zo'n 90% van de gezamenlijke gewone en preferente aandelen bezit, biedt zijn mede-aandeelhouders €64 per aandeel en dat is een premie van 25% op de koers van vrijdag.

Heel netjes, ware het niet dat de koers de afgelopen twee weken met zo'n 10% daalde. En vergeleken met begin dit jaar doet de koers het ook niet goed: tot vrijdag 12% lager. Vergeleken met dit jaar lijkt het bod heel aardig:

Maar op de langere grafiek is het niet zo'n genereus bod:

Uiteraard had HD last van de coronacrisis, op basis van de eerste negen maanden dit jaar was de omzet 10% lager met wél een licht hogere ebitda. Het derde kwartaal was juist heel goed: in die drie maanden steeg de omzet jaar-op-jaar met 3,7% en de winst (ebitda) 57%.

Nu is Hunter Douglas, ondanks dat het een miljardenconcern is, niet één van de meest bekende aandelen en we zullen het in die hoedanigheid dan ook niet missen. Het is een typisch 'Hotel California'- aandeel: weinig tot geen liquiditeit op het moment dat je het nodig hebt.

Voor aandeelhouders met een langetermijnvisie eerder fijn, want de bijbehorende korting bij dit soort aandelen geeft een beter rendement, vooral als er mooie dividenden worden uitgekeerd. HD hield dit jaar het dividend binnenboord, dus dat gaat ook naar Sonnenberg straks.

Wat kunt u als kleine belegger doen?

Niet heel veel: Sonnenberg heeft al een fairness opinion van een zakenbank (NIBC) op zak, de premie lijkt met 25% goed al is de koers de afgelopen weken zo'n 10% weggezakt en wanneer er voldoende aangemeld worden zal Sonnenberg een squeeze-out procedure starten.

Daarmee kunnen de laatste 5% aandeelhouders die niet aangemeld hebben min of meer verplicht worden gesteld hun aandelen in te leveren. Sonnenberg is dan van de beursnotering af en dat bespaart zeker enkele tonnen zo niet meer en scheelt uiteraard ook pottenkijkers.

Beleggers laten zich de kaas van het brood eten: de oprichters/grootaandeelhouders hebben ten eerste meer informatie, ten tweede een langetermijnvisie en ten derde het geld, of de mogelijkheid om aan geld te komen, om op een goedkope manier het restant van het bedrijf te verwerven. Het is niet illegaal: wel slim en retailaandeelhouders in dit soort fondsen kunnen zich nauwelijks verweren of een vuist maken.

De vraag is natuurlijk: who's next? Welke grootaandeelhouders hebben nog meer dit soort snode plannen en wat kunt u daar als belegger mee? In het nulnummer van ons nieuwe online beursmagazine de Aandeelhouder op Zaterdag gingen we daar al op in. Onder de kandidaten die we daar noemden o.a. OCI (grootaandeelhouder Nassif Sawiris – 60%: kocht als een dolle aandelen bij toen de koers rond €8-12 stond) en bijvoorbeeld Vopak, dat op de radar staat bij HAL mochten straks de miljarden van GrandVision binnenkomen.

Meer nieuws zaterdag

Komend weekeinde, bij De Aandeelhouder op Zaterdag, zullen we nader ingaan op een vijftal nieuwe namen waar de grootaandeelhouder met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, met begerige ogen naar de lage beurskoers kijkt.

Neem hier een abonnement op De Aandeelhouder op Zaterdag, voor €8,25 per maand (€99 p/j). Hieronder ziet u de voorkant van het allereerste nummer.

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2021

hogere welvaart door digitaal geld

oktober 22, 2021

hogere welvaart door digitaal geld

oktober 22, 2021

Periode van stagflatie in verschiet

oktober 22, 2021

Week 42 AEX en DAX

Columns

Nieuw
22 okt 11:00 Coinmerce

Bitcoin all-time high $65.000 – Wat nu?

21 okt 09:58 Redactie

ETF v/d Week: Online gokken

21 okt 08:22 Bas Heijink

TA: STOXX Europe 600

20 okt 20:29 Redactie

Aandelen beursdebutant Ebusco: kopen of niet?

20 okt 09:55 Bas Heijink

TA AEX: Langdurig topvormingsproces

Het laatste beursnieuws