Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffencorrectie lijkt einde te naderen

Grondstoffencorrectie lijkt einde te naderen
15 aug 2022 om 10:28

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De correctie die voor sommige grondstoffen al in maart begon, vertoont sinds eind juli steeds meer tekenen van een ommekeer. Dit wordt aangedreven door recente sterke economische cijfers, een zwakke dollar en tekenen dat de inflatie misschien zijn hoogtepunt heeft bereikt. Nu de brede aanpassingen van de posities hun beloop hebben gehad, is de aandacht teruggekeerd naar het aanbod, dat in veel gevallen krap blijft. Dat zorgt voor hernieuwde steun, vooral in de sectoren energie en belangrijke landbouwgrondstoffen.

De correctie die voor sommige grondstoffen al in maart was ingezet, begint sinds eind juli steeds meer tekenen van ommekeer te vertonen. Volgens de Bloomberg-grondstoffensectorindices heeft de correctieperiode geleid tot piek-tot-bodembewegingen van 41% in industriële metalen, 31% in granen en 27% in energie. De belangrijkste reden voor de dramatische correctie na een recordreeks van sterke stijgingen was de verschuiving van de focus van krap aanbod naar bezorgdheid over de vraag.

Afgezien van de vertragende groeivooruitzichten in China als gevolg van het zero-Covid-beleid en de crisis op de huizenmarkt die de industriële metalen treft, was de belangrijkste drijfveer de manier waarop centrale banken over de hele wereld hun inspanningen hebben opgevoerd. Zij beteugelen de uit de hand gelopen inflatie door de economische activiteit terug te dringen door middel van een agressieve verstrakking van de monetaire voorwaarden. Dit proces is nog steeds aan de gang, maar de recente sterke economische cijfers, de zwakke dollar en tekenen dat de inflatie misschien zijn hoogtepunt heeft bereikt, hebben allemaal geholpen om de markten te ondersteunen. Die hebben weken en in sommige gevallen maanden van scherpe prijsdalingen doorgemaakt, en daarmee ook een agressieve hoeveelheid long liquidaties van financiële handelaren en verkopen van macro-gerichte fondsen die op zoek zijn naar een hedge tegen een economische neergang.

Nu de grote positieaanpassingen zijn uitgevoerd, is de focus teruggekeerd naar het aanbod. Dat blijft in veel gevallen krap, wat nieuwe steun en problemen oplevert voor degenen die gokten op nog lagere prijzen in afwachting van een recessie en een lagere vraag.

Het gedrag van de spotprijzen voor grondstoffen, zoals dat blijkt uit termijncontracten op één maand, geeft ons zelden het volledige fundamentele beeld, waarbij de prijsactie vaak wordt gedicteerd door technische, prijsgedreven speculanten en fondsen die zich richten op macro-economische ontwikkelingen, in tegenstelling tot de individuele fundamentele situatie. Dit heeft geleid tot een periode van agressieve verkoop door een combinatie van het afbouwen van de bullish posities en het opvoeren van de verkoop door fondsen die zich willen indekken tegen een economische vertraging.

Bij ruwe olie vertoont de neerwaartse prijsontwikkeling in WTI en Brent van de afgelopen maanden tekenen van een ommekeer, Dit heeft te maken met een combinatie van de markt die de vraagvooruitzichten opnieuw beoordeelt tegen de achtergrond van aanhoudende zorgen over het aanbod en wie in de toekomst aan de vraag zal en kan voldoen. Het herstel van onder de $95 in Brent en $90 in WTI de afgelopen week werd gesteund door tekenen van een zwakkere inflatie in de VS, waardoor de potentiële piek in de Fed-fundtarieven afneemt en de groeivooruitzichten verbeteren. Daarnaast is er de zwakkere dollar en de aantrekkende vraag, vooral in de VS waar de benzineprijzen aan de pomp voor het eerst sinds maart onder de $4 per gallon zijn gedoken.

Bovendien heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn raming van het mondiale verbruik met 380 kb/d verhoogd, omdat de stijgende gasprijzen en de sterke vraag naar elektriciteit nutsbedrijven ertoe aanzetten over te schakelen van duur gas naar producten op basis van brandstof. Ondertussen zal de OPEC het wellicht moeilijk krijgen om door de beperkte reservecapaciteit de productie in de komende maanden op te trekken. Hoewel er de voorbije maanden zwakke plekken in de vraag zijn opgedoken, verwachten wij niet dat die een wezenlijke invloed zullen hebben op onze algemene prijsondersteunende vooruitzichten. De onzekerheden aan de aanbodzijde blijven te groot om te negeren, niet in het minst door de binnenkort aflopende vrijgave van ruwe olie uit de Amerikaanse strategische reserves en het snel naderende EU-embargo op Russische olie. Met dit in het achterhoofd handhaven wij onze prognose voor het derde kwartaal binnen een bandbreedte van $95 tot $115.

Goud boekte zijn een vierde weekwinst, gesteund door een zwakkere dollar nadat de lager dan verwachte US CPI en PPI data hielpen om de verwachtingen te temperen over hoe hoog de Fed de rente zal laten oplopen. De stijgende risicobereidheid, die tot uiting komt in de stijgende aandelenkoersen en de hogere obligatierendementen, heeft tot dusver echter verhinderd dat het gele metaal een beslissende uitdaging kon aangaan op de belangrijke weerstand boven $1800/oz. 

Het gele metaal heeft wat steun gevonden op de 50-daags voortschrijdend gemiddelde lijn op $1783 en moet $1760 vasthouden om een nieuwe ronde van long liquidatie op korte termijn te vermijden. Terwijl er wat weerstand ligt net boven $1800 heeft goud een beslissende doorbraak nodig boven $1829 om het momentum te activeren dat nodig is om nieuwe aankopen aan te trekken in ETF's en managed money accounts in futures.

Bron: Saxo Groep

Koper is met ongeveer 18% opgeveerd sinds het vorige maand een laagste punt in 20 maanden bereikte. Dit ondersteunt een algemeen herstel in de industriële metalen, de zwaarst getroffen sector tijdens de recente correctie. Dit werd gesteund door een zwakkere dollar, gegevens die aantonen dat de Amerikaanse economie robuust blijft, het verminderen van de bezorgdheid over de vraagvooruitzichten in China en niet in de laatste plaats verstoringen bij producenten in Azië, Europa en Zuid-Amerika. Die kunnen het aanbod beperken op een moment dat de door de beurzen gecontroleerde voorraden op een historisch dieptepunt blijven steken. Allemaal ontwikkelingen die speculanten ertoe hebben gedwongen recentelijk ingenomen shortposities af te bouwen.

Wij handhaven een bullish langetermijnvisie op koper en geven de voorkeur aan het kopen van zwakte in plaats van te verkopen op sterkte.

Bron: Saxo Groep

De graansector handelde vrijdag op een hoogste punt in vijf weken. De Bloomberg Grains Index blijft zich herstellen na de correctie van 28% tussen juni en juli. De winsten van de afgelopen week werden aangevoerd door tarwe en maïs in reactie op een zwakkere dollar en niet in het minst het warme en droge weer in de VS en een nieuwe hittegolf in Europa. Die baart zorgen over de opbrengst en de productie. Het warme weer vindt plaats in een kritieke fase voor de ontwikkeling van de opbrengst in de aanloop naar de oogst. Peilingen in het World Agricultural Supply and Demand Estimates rapport wijzen op prijsondersteuning met het vooruitzicht van lagere opbrengsten. Hierdoor worden de verwachtingen voor het niveau van de beschikbare voorraden in de aanloop naar de komende winter verlaagd.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.