Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen weer op weg naar een sterk slot van 2021

Grondstoffen weer op weg naar een sterk slot van 2021
13 dec 2021 om 07:25

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

Grondstoffen kenden de afgelopen week hun eerste stijging, over een breed front bekeken, in acht weken. De aanvankelijke negatieve impact van de Omicron-variant ebde weg, waardoor ruwe olie een sterke impuls kreeg. De energiecrisis in Europa ging van kwaad naar erger met hogere gas- en elektriciteitsprijzen tegen de achtergrond van slinkende voorraden. 

Goud werd afgeremd door het vooruitzicht van een versneld tempo van renteverhogingen in de VS in 2022. Maar over het algemeen hielpen de laatste ontwikkelingen de grondstoffensector op koers te blijven voor zijn sterkste prestatie sinds 2000.

De tweede week van december is normaal gezien het begin van een rustige periode waarin de markten tot rust komen in de aanloop naar de komende vakantieperiode en het nieuwe jaar. Dit jaar lijkt tot dusver een uitzondering te zijn. Er zijn tal van grote onzekerheden die nog steeds een schaduw werpen over de markt. Hierdoor wordt het vooruitzicht van volatiele marktactiviteit versterkt, in een periode waarin de liquiditeit begint op te drogen.

De aanvankelijke negatieve reactie van de markt aan het begin van de maand op de nieuwe Omicron-variant is in de loop van de afgelopen week wel weggeëbd. Maar berichten over het snelle verspreidingsvermogen ervan en zorgen over de doeltreffendheid van bestaande vaccins hebben geleid tot een golf van nieuwe beperkingen, waardoor de economische activiteit opnieuw wordt bedreigd. Tegelijkertijd heeft de markt te maken gehad met een stijgende inflatie en het vooruitzicht van een terugkeer naar een nieuwe en mogelijk agressieve renteverhogingscyclus in de VS, die nu ingeprijsd is voor juni volgend jaar.

De Bloomberg Commodity Index, die een mandje van belangrijke grondstoffen volgt, gelijk verdeeld over energie, metalen en landbouw, steeg voor het eerst in acht weken. Het consolideerde daarmee zijn zeer sterke prestatie van 2021, momenteel 25%, de sterkste stijging op jaarbasis sinds 2000. Het grootste deel van de winst is echter te danken aan het feit dat de markt haar evenwicht heeft hervonden na de door Omicron veroorzaakte sell-off van de week daarvoor. Met dat in het achterhoofd was het geen verrassing dat de energiesector bovenaan stond. Ruwe olie won de helft terug van wat het had verloren tijdens de correctie vanaf de piek in oktober.

De landbouwsector kende een gemengd beeld. Er waren winstnemingen in koffie na het bereiken van een hoogste punt in tien jaar, terwijl kopers terugkeerden naar katoen en suiker na een recente correctie van +12%. De graansector handelde voor de tweede week lager, aangevoerd door tarwe. Dat daalde naar een laagste punt in vijf weken, nadat de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, haar vooruitzichten voor de wereldwijde voorraden verhoogde. 

De industriële metalen kregen een impuls door tekenen van een verbeterde vraagvooruitzichten in China, ondanks aanhoudende zorgen over de Chinese vastgoedsector. De vooruitzichten voor deze sector voor 2022 blijven met heel wat onzekerheid omgeven en de analisten hebben het moeilijk om een consensus te vinden. Deze onzekerheid verklaart ook waarom een metaal als koper nu al bijna zes maanden in een range zit.

De voorbije maanden heeft koper het volgens ons echter relatief goed gedaan, rekening houdend met de bezorgdheid over de economische vooruitzichten voor China, en meer bepaald zijn vastgoedsector. Tegenwind werd gecreëerd door de sterkere dollar en centrale banken die zich meer beginnen te concentreren op inflatie dan op stimulus. Om de bezorgdheid over de Chinese economische groei weg te nemen, heeft de Chinese regering zich duidelijker uitgesproken voor meer steun aan het bedrijfsleven.

Met dit in het achterhoofd, en rekening houdend met een zwakke pijplijn van nieuw aanbod in de mijnbouw, denken wij dat de huidige macro-tegenwind van China’s groeivertraging in de vastgoedsector aan het begin van 2022 zal afnemen. Met voorraden van zowel koper als aluminium die al laag zijn, zou deze ontwikkeling de trigger kunnen zijn die de prijzen terug naar en mogelijk boven de recordniveaus van eerder dit jaar stuurt. 

Goud’s weinig indrukwekkende performance breidde zich uit naar een vierde week. Hoewel het wist te consolideren boven de low van $1761, had het moeite om de weerstand op $1793, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, te doorbreken. Het gele metaal heeft het moeilijk sinds Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zijn focus heeft verlegd van het creëren van banen naar het bestrijden van inflatie.

In reactie op de recente inflatiegolf zijn de marktverwachtingen voor toekomstige renteverhogingen in de VS met sprongen gestegen. Drie verhogingen van 0,25% zijn nu ingeprijsd voor 2022, waarbij de eerste niet later dan juni wordt verwacht. Dit is een jaar eerder dan slechts een paar weken geleden werd verwacht. Door deze verwachtingen hebben analisten hun prognoses voor de goudprijs in 2022 naar beneden bijgesteld. Sommigen voorspellen nu zelfs dat het metaal volgend jaar uit de gratie raakt en lager zal worden verhandeld.

Wij zijn het daar niet mee eens en zien goud over een jaar nog steeds hoger noteren. Wij hebben echter alle begrip voor de redenen, aangezien deze voornamelijk worden ingegeven door de verwachtingen dat stijgende obligatierendementen de reële rendementen zullen opdrijven. Die vertonen al verscheidene jaren een sterk negatieve correlatie met de prijs van goud. Als we naar de onderstaande correlatie kijken, zou goud in staat moeten zijn om een initiële stijging van de reële rendementen tot ongeveer -0,75% te doorstaan vanaf het huidige niveau van minder dan -1%. 

Voorlopig heeft goud een trigger nodig. Na de stijging van de Amerikaanse inflatie in november tot 6,8%, de hoogste sinds de jaren ’80, zal de aandacht uitgaan naar de FOMC-vergadering van 15 december voor aanvullende richtlijnen over het tempo van tapering en de timing van toekomstige renteverhogingen. Zilver blijft ondermaats presteren, na een recente correctie van 14%, en het opwaarts potentieel voor het jaareinde lijkt beperkt. Als speculanten terugkeren naar de koopzijde, moeten de technische vooruitzichten eerst aanzienlijk verbeteren.

Het wekenlange herstel van ruwe olie van de recente Omicron-gerelateerde inzinking vertraagde nadat een studie aantoonde dat de nieuwe variant 4,2 keer meer overdraagbaar is dan Delta. Dat leidt tot stijgende infecties en daarmee nieuwe beperkingen op verplaatsingen in verschillende landen. De negatieve korte termijn impact op de mobiliteit als gevolg van de nieuwe varianten is kleiner geworden doordat de uitrol van vaccins het gezondheidssysteem beschermt tegen instorting. Voorlopig verwacht de markt dat de toename van het Omicron-virus, ondanks de hoge besmettingsgraad, hetzelfde patroon zal vertonen, waardoor een grote daling van de mobiliteit en de vraag naar brandstof wordt voorkomen.  

Hoewel dit mogelijk met een paar kwartalen zal worden uitgesteld, houden wij vast aan een bullish langetermijnvisie op de oliemarkt. Deze zal immers jaren van waarschijnlijke onderinvesteringen tegemoet gaan, omdat de oliemultinationals hun honger naar grote projecten zullen verliezen. Dit is deels vanwege de onzekere lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar olie, maar ook in toenemende mate vanwege de kredietbeperkingen die banken en investeerders worden opgelegd vanwege een focus op ESG en de groene transformatie.

De korte termijn vooruitzichten hangen af van de vraag of Brent en WTI een stevig fundament kunnen leggen boven de 200-daags voortschrijdende gemiddelden op respectievelijk $73 en $69,80. De belangrijkste bedreiging voor deze steun blijft ongetwijfeld de bezorgdheid over het virus en zijn vermogen om een grotere bedreiging te vormen dan de Delta-variant.

Bron: Saxo Groep

Aardgas: Terwijl de Amerikaanse gasmarkt zich probeerde te herstellen van een twee maanden durende inzinking van meer dan 40% als gevolg van het milde winterweer in het midden en oosten van de VS, ging het met de gas- en elektriciteitsmarkt in de EU van kwaad tot erger.

De combinatie van een ongeplande onderbreking van de leveringen uit het gigantische Troll-veld in Noorwegen, geopolitieke risico’s in verband met Oekraïne, stabiele winterleveringen uit Rusland, vrieskou en snel slinkende voorraden hebben ertoe bijgedragen dat de Nederlandse TTF-benchmark voor gas voor één maand weer boven de €100 per MWh of $34 per MMBtu uitkwam.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.