AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Ole Hansen vrijdag, 23 september 2022 12:29

Grondstoffen knallen omhoog

Rusland-gerelateerde grondstoffen knallen omhoog na dreiging Poetin

SamenvattingGrondstoffen die afhankelijk zijn van aanvoer uit Rusland en de Zwarte Zee zijn sterk gestegen nadat Poetin plannen aankondigde om zijn oorlog in Oekraïne op te voeren. De Europese aardgasprijzen komen weer boven de 200 euro per MWh en ook de dieselprijs neemt toe. Even zorgwekkend is een nieuwe piek in de tarweprijzen op de beurzen van Chicago en Parijs, omdat handelaren vrezen dat de door de VN gesteunde exportcorridor uit Oekraïne in gevaar komt, waardoor het aanbod op de wereldmarkt, die al bezorgd is over de beschikbaarheid van tarwe met een hoog eiwitgehalte, afneemt. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffen strategie bij Saxo Bank.

Een steeds wanhopiger en daarmee steeds gevaarlijker wordende Russische president heeft de mobilisatie van reservisten bevolen om de territoriale integriteit van Rusland te "beschermen". Een grondgebied dat Poetin graag zou zien met inbegrip van de zelfverklaarde republieken Luhansk en Donetsk, en de door Moskou gecontroleerde regio's Zaporizhzhia en Kherson, waar de mensen de komende dagen zullen stemmen over de vraag of ze deel gaan uitmaken van Rusland.

Het nieuws en de dreigende escalatie van de oorlog deden de Moskouse MICEX-index met meer dan 10% dalen en verzwakten de euro, die al onder wat nerveuze druk stond in de aanloop naar de verwachte renteverhoging van 75-100 basispunten door de Amerikaanse Federal Reserve vandaag. Grondstoffen die afhankelijk zijn van het aanbod uit Rusland en het Zwarte Zeegebied hebben gereageerd door hoger te handelen, met bijzondere aandacht voor gas, diesel en niet in het minst tarwe.

Tarwefutures in Chicago en Parijs handelen fors hoger na het nieuws over de gedeeltelijke mobilisatie. Het referendum en de annexatie van de door Rusland gecontroleerde gebieden zal de spanningen met Europa en de VS waarschijnlijk verder doen toenemen, terwijl het meer twijfels doet rijzen over de graanaanvoer uit het Zwarte Zeegebied, vooral over de door de VN gesponsorde exportcorridor uit Oekraïne, die onlangs heeft geholpen om de zorgen over de aanvoer van tarwe en zonnebloemolie te verlichten.

De Oekraïense tarwe-export bereikte in augustus 883.000 ton, maar blijft ver onder de 3,65 miljoen ton die vorig jaar werd verscheept en het langetermijngemiddelde van ongeveer 3,1 miljoen ton. September is normaal de drukste maand voor de Oekraïense export, met een gemiddelde van 3,3 miljoen ton in de afgelopen jaren. Nu er echter nog veel graan in de silo's ligt, ondanks de door de oorlog sterk verminderde oogst, kan een escalatie van de spanningen een impact hebben op het vermogen om tarwe te verschepen naar een wereldmarkt die zich zorgen maakt over het aanbod in de aanloop naar de winter op het noordelijk halfrond en een driedubbele dip van de zeewatertemperatuur in La Nina die problemen kan veroorzaken voor producenten op het zuidelijk halfrond, vooral in Australië.

Het Europese TTF-benchmarkgas handelt weer boven €200 per MWh, na dinsdag een dieptepunt van €170/MWh te hebben bereikt, nu de markt vreest dat Rusland de gasstromen via de twee resterende pijpleidingen die nog open zijn, verder zal verminderen. Vooral de Oekraïense doorvoer via Sudzha, die momenteel ongeveer de helft van de 80 mcm/dag levert die momenteel naar Europa wordt gestuurd, een daling met 290 mcm/dag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Diesel futures en raffinagemarges (rode lijnen hieronder) in New York en Europa reageerden ook met sterke stijgingen, met lage voorraadniveaus aan beide zijden van de Atlantische Oceaan die mogelijk meer op de proef worden gesteld door het EU-embargo dat, gezien de laatste ontwikkelingen, ongetwijfeld vanaf februari volgend jaar zal gelden.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham