Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen houden sterke start 2022 vast

Grondstoffen houden sterke start 2022 vast
17 jan 2022 om 07:30

Grondstoffen verlengden afgelopen week hun sterke start van het jaar. met een stijging van de brede Bloomberg Commodity index met 4,1% tot nu toe deze maand. De energie-intensieve SP GSCI noteerde winsten van rond de 5%. De energiesector was dit jaar tot nu toe het belangrijkste aandachtspunt, waarbij het krapper dan verwachte aanbod ruwe olie met bijna 10% opdreef. Op de aardgasmarkt speelden zich extreme achtbaanritten af, zowel in de VS als met name in Europa.

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

Op macro-economisch vlak kreeg de grondstoffensector wat extra rugwind van een zwakkere dollar en lagere obligatierendementen. De Amerikaanse consumentenprijzen bereikten in december een hoogtepunt in veertig jaar met 7%, wat in lijn was met de verwachtingen. China daarentegen zag zijn CPI afkoelen. Samen met zwakke kredietgegevens deed dit het vooruitzicht rijzen dat de Chinese regering het tempo van enkele van de 102 grote projecten uit haar ontwikkelingsplan 2021-25 zal opvoeren. Hiervoor zullen veel industriële metalen nodig zijn.

Industriële metalen maakten een sprong naar het hoogste punt in drie maanden door het vooruitzicht van snel slinkende voorraden, verstoringen van de bevoorrading en het vermelde vooruitzicht van Chinese stimuleringsmaatregelen. Nikkel leidde het front nadat het het hoogste punt in tien jaar bereikte door de vrees dat Indonesië, ’s werelds grootste verscheper, exportbelastingen op ruwe nikkel zal invoeren om zich te concentreren op het uitbreiden van meer winstgevende raffinageactiviteiten in eigen land. De stap van Indonesië, samen met een solide vraag naar de productie van accu’s voor elektrische voertuigen, kan leiden tot een groot tekort aan de aanbodzijde in 2022.

Na maanden van zijwaartse handel, toonde koper tekenen van een doorbraak naar boven met een beweging boven de $447-50 zone. Dit wordt gedreven door het vooruitzicht van een stijgende vraag naar elektrificatie, krappe voorraden en tekenen dat China zijn inspanningen opvoert om een vertragende economie te ondersteunen. Hierdoor worden recente macro-risico’s gecompenseerd, vooral die welke voortkomen uit China’s geplaagde vastgoedsector.

De landbouwsector kende een gemengde start van het jaar, waarbij markten met een krap aanbod, zoals koffie, katoen en sojabonen, hoger handelden, terwijl de zwakte in tarwe deze maand aanhield. Het tempo nam toe nadat de USDA zijn prognose voor de wereldvoorraden verhoogde en nadat de International Grains Council een record wereldproductie voorspelde voor het komende seizoen 2022-23. Ongunstige weersontwikkelingen in Brazilië blijven een negatieve invloed hebben op de koffievoorraden en recentelijk ook op de sojabonen, hoewel er nu regen worden verwacht in de teeltgebieden.

Op de mondiale gasmarkten heeft zich opnieuw een achtbaanweek ontvouwd. Het Amerikaanse termijncontract voor aardgas voor de eerste maand steeg woensdag met 14% tot een hoogste peil in zes weken als reactie op het ijskoude vriesweer. Maar het zakte de dag daarop met 12% in elkaar door het vooruitzicht dat het weer milder zou worden en nadat de wekelijkse voorraadtrekking in de lijn van de verwachtingen lag. Daarbij kwam nog de recente stijging van de LNG-transporten naar Europa en het feit dat de eens zo geïsoleerde Amerikaanse markt veel meer is blootgesteld aan internationale ontwikkelingen, wat de grootste wekelijkse stijging sinds november ondersteunde.

Ondertussen woedt in Europa de energiecrisis voort en ondanks een armada van LNG-schepen die voor een grotere aanvoer zorgen, blijven de prijzen op een hoog en voor sommigen onbetaalbaar niveau. De aankomst van LNG-transporten en het tot dusver milde weer in januari hebben het risico van stroomuitval en leeglopende gasopslag gereduceerd, maar onzekerheden over de Nord Stream 2-pijpleiding en de bedoelingen van Rusland in Oekraïne blijven voor plotse pieken en hoge volatiliteit zorgen. Op donderdag handelde de Nederlandse TTF-benchmark gasfuture kortstondig onder de €70/MWh in reactie op het milde weer en de sterke overzeese LNG-aanvoer. Daarna volgde een scherpe ommekeer naar boven tot boven €90/MWh nadat de besprekingen tussen Rusland en de VS er niet in slaagden om de vrees voor militaire acties in Oekraïne, een doorvoerpunt voor ongeveer een derde van het Russische gas naar Europa, weg te nemen.

Ruwe olie zet zijn maandlange rally voort. Terwijl de sprong begin januari werd gedreven door tijdelijke zorgen over leveringsonderbrekingen in Libië en Kazachstan, is er in deze periode een grotere en meer verontrustende ontwikkeling aan het licht gekomen. Naast het feit dat de stijgende Omicron-variant een veel kleinere negatieve impact heeft op de wereldwijde consumptie, wordt het steeds duidelijker dat verschillende landen binnen de OPEC+ groep moeite hebben om de productie op te trekken tot de afgesproken niveaus, dat de prijzen deze maand heeft ondersteund.

Al enkele maanden zien we dat de groep zich niet aan de maandelijkse verhoging van 400.000 vaten per dag houdt, vooral door problemen in Nigeria en Angola. In hun laatste productiepeiling voor december stelde SP Global Platts vast dat 14 van de 18 leden, waaronder Rusland, hun doelstellingen niet haalden. Volgens Platts produceerden de 18 leden in december 37,72 miljoen vaten per dag,

De stijgende kloof tussen de OPEC+ ruwe-oliequota en de feitelijke productie is al voelbaar in de markt: de eerste-maand futuresprijzen in zowel WTI als Brent zijn sterker gestegen dan de later aflopende contracten. De spread tussen het eerste en het tweede Brent-futurecontract is gestegen van een dieptepunt van 20 cent per vat begin december, toen de bezorgdheid over Omicron een scherpe correctie uitlokte, tot 70 cent per vat momenteel.

De wereldwijde vraag naar olie zal naar verwachting niet snel pieken en dat zal de druk op de beschikbare reservecapaciteit, die nu al maandelijks afneemt, verder opvoeren, waardoor het risico van nog hogere prijzen toeneemt. Dit ondersteunt onze bullish langetermijnvisie op de oliemarkt, die nog jaren van onderinvestering te wachten staat nu de oliemultinationals een deel van hun reeds verminderde kapitaaluitgaven zullen ombuigen naar koolstofarme energieproductie. 

Bron: Saxo Groep

Goud handelde hoger en maakte daarmee bijna de verliezen goed van de eerste dagen van de maand, toen de stijgende rente op Amerikaanse obligaties tot enige zwakte leidde. Het vermogen van goud om weerstand te bieden aan de stijging van de Amerikaanse reële rente op tien jaar met 0,3% aan het begin van het jaar heeft sommigen verrast. Maar ons niet, gezien onze focus op de relatieve goedkoopheid van goud ten opzichte van de reële rente, die sinds juli vorig jaar was gestegen. 

Nadat we die scheefgroei hadden zien verdwijnen, kreeg goud deze week extra steun van een zwakkere dollar, niet alleen ten opzichte van de Japanse yen toen het risicosentiment omsloeg, maar ook ten opzichte van het euro/dollar-paar, dat erin slaagde om weerstand van 1400 te doorbreken nadat de Amerikaanse CPI naar de hoogste stand in decennia was gesprongen.

De recente outperformance van zilver vervloog in reactie op wat winstnemingen op het einde van de week bij de industriële metalen. Om zilver te laten schitteren en hoger te bewegen richting de $23.90 weerstandszone, moet het eerst boven $23.41 breken, het 50% retracement van de selloff van november tot december. Goud heeft ondertussen opnieuw wat steun gevonden in de $1800-zone voor de belangrijkste steun op $1777. Een doorbraak boven de $1830-35 zone zou kunnen leiden tot een doel van $1850, voorafgaand aan de piek in november op $1877.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.