Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen houden adem in door zorgen over Chinese groei

Grondstoffen houden adem in door zorgen over Chinese groei
8 nov 2021 om 07:30

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank


De grondstoffensector blijft consolideren na de prijsstijgingen van september tot begin oktober. De afgelopen week handelde de Bloomberg Commodity Index voor een derde week op rij lager.

Beleggers zijn meer risicoafkerig geworden door de hoeveelheid binnenkomende gegevens die wijzen op een afzwakking van de groeiverwachtingen, vooral in China. Hier wijzen een vertraging van de verwerkende industrie, toenemende schuldenrisico’s in de vastgoedsector van het land en een nationaal elektriciteitstekort allemaal op een lagere activiteit. Bovendien heeft een recente door de overheid gestuurde ineenstorting van de Chinese steenkoolprijzen bijgedragen tot lagere prijzen voor enkele van de meest energie-intensieve metalen, met aluminium als uitschieter.

Industriële metalen leden onder de grootste daling van de week om de hierboven vermelde redenen. De London Metals Index is de afgelopen drie weken, na het aantikken van een record, met 10% gedaald. China’s pogingen om de energieprijzen te beteugelen door in te grijpen in de kolenmarkt heeft tot dusver geleid tot een daling van de kolenprijzen met 50%. Na de piek in oktober heeft de prijs van koper weer veel terrein verloren.

Edele metalen toonden tekenen van leven nadat de markt concludeerde dat de langverwachte afbouwaankondiging van de Amerikaanse Federal Reserve gematigd was. Het FOMC toonde weinig zin in renteverhogingen en herhaalde haar visie dat de inflatie tijdelijk is. De beslissing van de Bank of England om de rente ongewijzigd te laten, ondanks het feit dat de inflatiedruk bijna 25 jaar hoog is, droeg bij tot de gematigde stemming. Goud keerde terug naar $1800 na een nieuwe scherpe en kortstondige sell-off. Maar over het algemeen mist de markt het momentum om goud uit haar maandenlange range te duwen.

De daling van de reële tienjaarsrente in de VS tot onder -1% hielp de sterkere dollar en de lage volatiliteit op de aandelenmarkten te compenseren. De focus afgelopen vrijdag richtte zich op het maandelijkse Amerikaanse banenrapport. Dat bleef sterk, waardoor de meningen over het monetaire beleid mogelijk opnieuw zullen verschuiven.

Ruwe olie vertoont steeds meer tekenen dat ze in een consolidatieperiode is beland. Wij verwachten dat deze fase slechts tijdelijk zal zijn en dat de sterke fundamentele redenen, die de stijging ondersteunden, niet zullen verdwijnen. Met dit in het achterhoofd zien wij nog steeds het risico van hogere prijzen tegen het einde van het jaar en tot in 2022.

Hieronder worden enkele van de redenen voor de recente verzwakking van de olieprijzen opgesomd. We mogen niet vergeten dat verschillende van deze redenen snel kunnen omslaan en opnieuw prijsondersteunend kunnen worden.

  • Het vooruitzicht dat OPEC+ de maandelijkse productie met 400.000 vaten per dag zal blijven verhogen.
  • De vastgelopen Iraanse nucleaire besprekingen zullen op 29 november worden hervat en in het vooralsnog onwaarschijnlijke geval van een doorbraak zou Iran de productie kunnen opvoeren.
  • Stabilisering van de gasprijzen, zij het op een hoog niveau, in afwachting van een toename van de gasstromen uit Rusland, waardoor de recente gas/olie-stijging van de brandstofprijzen zal afnemen.
  • Hernieuwde bezorgdheid over een nieuwe covid-gerelateerde verstoring van de vraag, niet in het minst in China, ’s werelds grootste importeur.
  • Een verwachte seizoenstijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie als gevolg van een verminderde vraag van de raffinaderijen tijdens hun jaarlijkse onderhoudsseizoen.
  • De Amerikaanse regering gaat door met het vrijgeven van ruwe olie uit haar strategische reserve en kan dit mogelijk versnellen. In de afgelopen twee maanden waren dat gemiddeld 1,1 miljoen vaten per week.
  • Verkopen door technische handelaren en speculanten in reactie op de doorbraak deze week onder recente steun bij WTI.

Tegenover deze voornamelijk korte termijn ontwikkelingen staat dat de oliemarkt nog jaren van potentiële onderinvesteringen tegemoet kan zien, nu oliemultinationals hun interesse in grote projecten verliezen. Deels vanwege de onzekere lange termijn vooruitzichten voor de vraag naar olie, maar in toenemende mate ook vanwege de kredietbeperkingen die banken en investeerders worden opgelegd vanwege de focus op ESG en de groene transformatie.

Of de handelsrange op korte termijn voor Brent $80 tot $85 zal bedragen of mogelijk zo’n drie tot vier dollar lager zal liggen, zal in hoge mate worden bepaald door Amerikaanse maatregelen om de prijzen te beteugelen, Covid-19 ontwikkelingen en ontwikkelingen op de gasmarkt zullen de prijzen mogelijk verder zullen afzwakken.

Bron: Saxo Groep

De wereldvoedselprijzen bereikten vorige maand een nieuw hoogtepunt in tien jaar. De voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) zag haar Global Food Price Index met 3% zag stijgen. De index, die 95 verschillende prijsnoteringen volgt, is het afgelopen jaar met meer dan 30% gestegen. Er waren stijgingen in alle vijf voedingssectoren. De prijzen voor plantaardige olie bereikten vorige maand een recordhoogte. Hierdoor komt de jaarlijkse stijging uit op +74%. Andere sectoren met sterke stijgingen op jaarbasis zijn suiker (+41%) en granen zoals tarwe, maïs en rijst (22%). Afgezien van de weersproblemen en de sterke vraag noemde de FAO ook het tekort aan arbeidskrachten in delen van de wereld als drijvende kracht die de kosten van de productie en het vervoer van levensmiddelen opdrijft.

De wereldtarweprijzen schoten aan het begin van de week omhoog, waarbij Paris milling tarwe een recordhoogte van bijna 300 euro per ton bereikte. Chicago tarwe kwam voor het eerst in negen jaar tijdelijk boven 8 dollar per bushel uit. Een slechte oogst in Noord-Amerika en een daling van de uitvoer uit Rusland, ’s werelds grootste verlader, hebben de vraag naar tarwe uit Europa doen toenemen. Het vooruitzicht van nog een mogelijk moeilijk oogstjaar in 2022, als gevolg van een terugkerend La Ninã-weerfenomeen en hoge meststoffenkosten, heeft bij enkele van de belangrijkste importeurs onlangs hun aankooptempo opgedreven.

Het gaat onder meer om China en landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zo heeft Saoedi-Arabië onlangs 1,3 miljoen ton tarwe besteld, bijna het dubbele van de verwachte hoeveelheid. Topimporteur Egypte, dat tot dusver meer dan 20% is achtergebleven bij zijn inkooptempo van vorig jaar, heeft zijn aankoopactiviteit opgevoerd nadat de aangeboden prijzen onlangs waren gedaald. Dit is een teken dat niet alleen landen in Noord-Afrika maar ook elders meer leveringen nodig hebben om de lokale voedselprijzen af te laten koelen en de voorraden voor de winter veilig te stellen.

Nu kopers in toenemende mate om voorraden concurreren, zal de markt op zoek gaan naar enige verlichting door de aanstaande oogsten in Argentinië en Australië. Boeren zullen vanaf nu tot januari hun oogst binnenhalen en tot dusver zien de productievooruitzichten in beide landen er veelbelovend uit. Na het raken van de genoemde recordhoogte zou een retracement aan het eind van de week voor Paris tarwe een signaal kunnen zijn voor een korte termijn top.

Bron: Saxo Groep

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.