Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen dalen, terwijl de inflatiestrijd verhit raakt

Grondstoffen dalen, terwijl de inflatiestrijd verhit raakt
20 jun 2022 om 07:19

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector handelde lager in een week waarin de centrale banken in het middelpunt van de belangstelling stonden na de aankondiging van verscheidene renteverhogingen in een poging om de uit de hand gelopen inflatie te beteugelen.

Het meest in het oog springend was de verhoging met 75 basispunten door het Amerikaanse FOMC, een krachtige maatregel die het vooruitzicht deed rijzen dat deze actie ook de wereldwijde groei en daarmee de vraag naar grondstoffen zal schaden. In reactie op deze ontwikkelingen noteerde de Bloomberg Commodity Index zijn grootste wekelijkse verlies in drie maanden, waarbij alle sectoren (met uitzondering van granen) tegenslagen te verwerken kregen.

De fikse renteverhoging – en de belofte dat er nog meer zullen volgen – die het FOMC woensdag aankondigde, droeg bij tot een aanhoudende daling van de wereldwijde aandelen en obligaties. Sterker nog, wereldwijde aandelen stevenden af op hun sterkste wekelijkse daling in twee jaar nadat de Zwitserse nationale bank en BoE (Bank of England) zich erbij aansloten, en zo de bezorgdheid versterkten dat een strenger monetair beleid het herstel van de wereldeconomie na de crisis zou kunnen ondermijnen.

De recente koersacties en -wijzigingen in obligaties en aandelen zijn rechtstreeks de geschiedenisboeken ingegaan. Een voorbeeld is de S&P 500 die in vijf van de laatste zeven handelsdagen (tot en met donderdag) meer dan 90% van haar aandelen heeft zien dalen. Sinds 1928 hebben we niet meer zo’n overweldigend verkoopspektakel gezien. In combinatie met de crisis in crypto’s was dit inderdaad een week waarin beleggers moeite hadden om een toevluchtsoord te vinden, met enkele grondstoffen als uitzondering.

De meest opvallende ontwikkeling deed zich bij de grondstoffen voor in de energiesector, nadat een langdurige storing in een belangrijke LNG-fabriek (Liquid Natural Gas) leidde tot een uitverkoop van Amerikaans aardgas. De onderbreking van de gasleveringen uit de VS aan Europa en het feit dat Rusland de kranen naar Duitsland en Italië dichtdraaide, deed de Europese gasprijzen onbedoeld met meer dan 50% stijgen. Een ontwikkeling die, samen met de reeds recordhoge prijzen voor diesel en benzine, Europa opnieuw tot het epicentrum van de groeiproblemen maakt – vooral als gevolg van de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Ondertussen weigerden ruwe olie en brandstofproducten te worden meegesleept in het verhaal van lagere groei – wat leidt tot een lagere vraag en lagere prijzen. De huidige krapte op de markt als gevolg van problemen met het aanbod is gewoon een te grote factor om te negeren. Als gevolg daarvan zien we een lage beschikbaarheid van brandstoffen in het piekseizoen van de zomerse vraag. Tegelijk zien we een aanhoudende stijging van de marges die raffinaderijen verdienen met hun productie van brandstoffen, vooral diesel – de brandstof die de wereld en de economieën in beweging houdt.

Omdat de raffinaderijen zo’n belangrijke input zijn voor de wereldeconomie, wijst een klein wekelijks verlies te midden van de toenemende vrees voor groei als gevolg van agressieve renteverhogingen door de centrale banken op de huidige benarde situatie van krappe voorraden. Die is ontstaan door jaren van lagere investeringen. Deze zijn veroorzaakt door historisch slechte rendementen, hoge volatiliteit en onzekerheid over de toekomstige vraag, ESG en de groene transformatie. Verscheidene OPEC+-leden, waaronder de genoemde, zitten om uiteenlopende redenen dicht tegen hun maximumcapaciteit aan. Nu de reservecapaciteit steeds meer geconcentreerd is bij een paar producenten in het Midden-Oosten, zal het vooruitzicht van een aanhoudende stijging van de vraag in de komende jaren een uitdaging zijn.

Sancties tegen Rusland en andere meervoudige verstoringen hebben ertoe geleid dat de productiedoelstelling van de OPEC+-groep met meer dan 2,5 miljoen vaten per dag is achtergebleven. Het risico van nog krappere markten werd benadrukt door het IEA (Internationaal Energieagentschap) in hun maandelijkse update, toen het zei dat het mondiale olieaanbod moeite zal hebben om in 2023 aan de vraag te voldoen. Een post-Covid heroplevende Chinese economie en strengere sancties tegen Rusland zijn de belangrijkste redenen. Het in Parijs gevestigde agentschap verwacht nog steeds dat de vraag met 2,2 miljoen vaten per dag zal versnellen tot 101,6 miljoen vaten per dag. Dit is slechts 0,3 miljoen vaten per dag meer dan een recente voorspelling van de US Energy Information Administration.

Na verschillende mislukte pogingen om de weerstand in de buurt van $125 per vat te doorbreken, ging Brent in plaats daarvan op zoek naar steun bij lagere prijzen. De terugval bleef echter opnieuw beperkt, met steun die werd gevonden op $115 – een eerder weerstand-omgekeerd-steunniveau.

De industriële metalen kregen een nieuwe terugslag toen de Bloomberg Industrial Metal Spot Index een nieuw dieptepunt voor het jaar bereikte – een daling van 28,5% sinds de recordpiek in maart. Tussen mei en begin juni maakte de index een kleine herstelfase door toen China begon met het opheffen van Covid-gerelateerde beperkingen, waardoor de vooruitzichten voor groei-initiatieven een impuls kregen. Nieuwe covidmaatregelen in Shanghai, het vooruitzicht dat de beperkingen mogelijk pas volgend jaar zullen worden opgeheven en een hernieuwde focus op een door de centrale bank gestuurde ommekeer in de wereldwijde groei hebben de sector deze week echter scherp naar beneden gedreven.

Aluminium daalde tot een dieptepunt in elf maanden nadat Amerikaanse gegevens de vrees voor een recessie aanwakkerden. Koper zakte naar de belangrijkste steun in de buurt van $4 per pond ($8900 per ton. Zolang de voorraadniveaus in de op de beurs gecontroleerde opslagplaatsen blijven dalen, in plaats van te stijgen gezien de huidige zwakte, handhaven wij onze lang aangehouden bullish visie op de sector.

Edele metalen: goud en zilver handelden afgelopen week lager, maar ruim boven de niveaus die anders verwacht zouden kunnen worden, gezien de negatieve bewegingen op andere markten – met name de dollar en de rente op Amerikaanse staatsobligaties die beide stegen in reactie op de verhoging van de rente met 75 basispunten door de FOMC. Zoals wij in onze meest recente update hebben benadrukt, vertoont goud echter steeds meer tekenen dat het zijn normale sterke inverse correlatie met de reële rendementen in de VS loslaat.

Onze lang gekoesterde bullish visie op goud en zilver is echter versterkt door de ontwikkelingen van de afgelopen week. Wij zien nog steeds de mogelijkheid dat goud in de tweede helft van het jaar een nieuwe recordhoogte zal bereiken, wanneer de groei vertraagt en de inflatie hoog blijft. De weekly chart laat zien dat wanneer de $1.780 steun wordt doorbroken, er geen sterke steun is rond de $1.670, terwijl een daily close boven de $1.880 nodig is om het huidige rangebound marktgedrag te veranderen.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.