Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Groeiend tekort aan zilver biedt kansen

Groeiend tekort aan zilver biedt kansen
28 jun 2023 om 09:16

Beleggers in zilver kijken terug op tien magere jaren, maar een kentering lijkt op handen. Jarenlang produceerden zilvermijnen meer dan er nodig was, met een drukkend effect op de prijs van het edelmetaal. In 2021 was er echter voor het eerst een tekort door een oplopende vraag. “Dat tekort is vorig jaar aangegroeid tot 237 miljoen troy ounce, dit jaar komt er naar verwachting 160 miljoen troy ounce bij. Het is een kwestie van tijd voordat de beleggingsmarkt daarop zal reageren”, stelt Reinoud Bogert, partner bij Doijer & Kalff.

Bogert denkt dat het zilvertekort structureel is. De vraag naar zilver komt voor grofweg 50% vanuit de industrie, met name voor toepassingen in zonnepanelen en elektrische auto’s. Door de energietransitie stijgt deze vraag hard en het is de verwachting dat dit de komende jaren zich zal voortzetten. Onderzoek van de Universiteit van New South Wales stelt dat in 2027 20% van het totale jaarlijks aanbod van zilver nodig is voor de productie van zonnepanelen.

De gestegen vraag zal niet snel opgevangen kunnen worden met meer productie van zilver. Het duurt jaren voordat een nieuwe zilvermijn actief is of dat een bestaande zilvermijn de productie kan opvoeren. “Alles wijst erop dat we met een fundamenteel tekort te maken hebben”, stelt Bogert.

Bogert verwacht dat dit positieve gevolgen zal hebben voor de zilverprijs, die sinds het hoogtepunt in 2011 (48 dollar) een dalende lijn heeft laten zien met een dieptepunt van 14 dollar in 2016. De zilverprijs schommelt nu rond 22 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het Amerikaanse Citigroup hanteert voor de komende zes tot twaalf maanden een koersdoel van circa 30 dollar.

Vooralsnog kopen vooral vermogenden fysiek zilver

Waar de industrie goed is voor 50% van de zilvervraag, komt zo’n 30% van de vraag van beleggers, de rest van het zilveraanbod wordt vooral gebruikt voor sieraden. De zilverprijs heeft weinig gedaan sinds de vorige run op zilver in 2011, stelt Bogert. “Ik kan me voorstellen dat daar enige teleurstelling zit bij beleggers. In 2011 kochten veel particulieren op een hoogtepunt. De zilvermarkt is voor beleggers bovendien grillig. Het is daarom zaak om voor de lange termijn te beleggen, en niet in te stappen op een hoogtepunt.”

Bij de eigen klanten ziet Doijer & Kalff dat nu vooral vermogenden zilver kopen. Dat zijn veelal zilverbaren die in een Zwitserse kluis veilig en op naam voor hen worden opgeslagen. “Het is aan de koopkant echter nog redelijk rustig. Ik denk echter dat de zilvertekorten op een gegeven moment de beleggersmarkt flink zullen veranderen en dat ook daar de vraag snel zal toenemen. Dan kan de prijs hard omhooggaan.”

Doijer & Kalff verkoopt zilverbaren die zonder BTW  kunnen worden gekocht en terugverkocht. De zilverbaren worden opgeslagen in het douanedepot in Zurich. Dit scheelt 21% BTW en is de manier om scherp te investeren in fysiek zilver. Open hier een account 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.