Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grafiek v/d dag: Hongersnood

Grafiek v/d dag: Hongersnood
10 mrt 2022 om 09:49

Vorig jaar kwam de term ‘energiearmoede’ aanwaaien. Honderdduizenden Nederlandse huishoudens hebben een te hoge energierekening ten opzichte van hun inkomen. Zij hebben moeite met het betalen van hun energierekening. Met de steeds verder stijgende prijzen van fossiele brandstoffen en beperkte overheidscompensatie zal dit aantal alleen maar toenemen. Echter stijgende fossiele energieprijzen zorgen ook voor een ander, zeer gevaarlijke ontwikkeling, namelijk hongersnood.

Door de Oekraïne-Rusland oorlog ligt verdere voedselarmoede op de loer. Oorlog is namelijk het vervolg op de reeds gaande economische oorlog. Maar dan weer een extra trede daarbovenop. De belangrijkste Oekraïense export is ingestort, waaronder veel (agrarische) grondstoffen. Gewassen worden dit jaar misschien niet eens geplant. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke voedselproducenten, samen zijn ze goed voor een derde van de wereldwijde tarwe-export. Oekraïne levert van alles aan de EU: het is één van de belangrijkste uitvoerders van granen waaronder tarwe, soja, maïs en plantaardige olie. Dit is de reden waarom Oekraïne soms wordt aangeduid als “Europa’s broodmand”.

Volgens een rapport van juli 2021 van Oxfam Novib kampen wereldwijd 155 miljoen mensen met acute honger of erger, 20 miljoen meer dan een jaar geleden. Klik op deze link voor het lezen van het gehele artikel. Volgens de organisatie bezwijken er meer mensen aan honger dan aan de gevolgen van de coronacrisis, die de situatie overigens wel verergerde. Ondanks de coronacrisis stegen de wereldwijde militaire uitgaven met 51 miljard dollar (43 miljard euro). “Uithongering wordt nog steeds gebruikt als oorlogswapen, zodat burgers te maken hebben met voedsel- en watertekorten” laat de organisatie weten.

De FAO Food Price Index (FFPI) van de Verenigde Naties is per eind februari gestegen met 20,7% op jaarbasis, een nieuw all-time high. De Food Price Index is een maatstaf voor de maandelijkse verandering in internationale prijzen van een mand met de 5 belangrijke groepsprijsindexcijfers, te weten suiker, vlees, zuivel, granen en plataardige oliën. In onderstaand overzicht staan de belangrijkste agrarische producten en hun prijsstijgingen vanaf 1 januari 2022 vermeld.

Door de stijgende energieprijzen vanaf maart 2021 heeft China al diverse grote kunstmestfabrieken stilgelegd. Ook de toegenomen logistieke problemen vanwege corona-uitbraken hadden een negatief effect op de kunstmestproductie. China heeft de export van (fosfaat)kunstmest verboden. Maar ook Rusland en Wit-Rusland praten over het stopzetten van de export van kunstmest. Je ziet nu al voedselprotectionisme opkomen. Hongarije, de 12e grootste graanexporteur ter wereld, heeft zojuist alle export van gewassen verboden.

Wat betekent dit voor (Nederlandse) boeren als bemesting een steeds serieuzere kostenpost wordt? En minder gebruik van kunstmest resulteert automatisch tot een lagere voedselopbrengst. Dit heeft grote consequenties voor de prijs en het aanbod van producten voor de consument. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de € 25 miljard euro stikstofgeld van het nieuwe kabinet, wat zij wil gebruiken om boeren uit te kopen. Ook dit zorgt voor verdere voedselarmoede.

Op 24 december 2020 gaven wij in onze videoboodschap ‘grondstoffen supercyclus’ aan dat wij aan de vooravond stonden van een langjarige prijsstijging voor grondstoffen. En dat deze supercyclus zelfs tot 2045 kan gaan duren. Klik hier voor onze video:  https://youtu.be/IN3oFiPwD70

De grote wereldmachten VS, EU, China en Rusland strijden al jaren over heel de wereld om grondstoffenbelangen. De enorme geldcreatie van centrale bankiers en overige stimulansen van overheden van de afgelopen jaren zorgden voor een sterke toename aan de vraagkant. Tevens is het zo dat wanneer de geldhoeveelheid in combinatie met de omloopsnelheid van geld maar blijft stijgen, bij een gelijkblijvend of zelfs lager aanbod, dat uiteindelijk prijzen zullen stijgen. Dit is een economische wetmatigheid. De coronapandemie en de Oekraïne-Rusland oorlog zijn slechts extra katalysatoren van een reeds opwaartse prijscyclus. Wereldwijd zal voedselschaarste diepe sporen achterlaten. De eerste slachtoffers zullen de armen zijn in opkomende landen. Maar uiteraard ook de sociaal minderbedeelden in het Westen. Vervolgens zal de middenklasse de gevolgen diep gaan voelen. In de eerste fase hebben zij nog de mogelijkheid om hun consumptiepatroon te wijzigen, zodat zij nog genoeg geld hebben om eten en energierekening te kunnen betalen. Totdat het water zover aan de lippen komt, dat ook dit niet meer mogelijk is. Velen zullen denken dat het zover niet gaat komen en maken zich vooralsnog weinig zorgen. Echter, als je het niet zover wil laten komen, dan vraagt dat inzicht in de huidige wereldwijde situatie die de huidige verslechteringen veroorzaken. Wij blijven daar uiteraard verslag van doen vanuit verschillende perspectieven. Wij hopen dat onze inzichten u daarbij kunnen helpen. Met open vizier kijken wij naar links én naar rechts, naar het Oosten én het Westen, naar boven én onder, naar binnen én naar buiten. Het antwoord om alle negatieve ontwikkelingen te stoppen is éénvoudig, maar vraagt bewustwording van de huidige situatie. Een Great Reset. Maar dan 180 graden andersom dan die van het World Economic Forum.

In onze bijdrage “Wake-up Call” hebben wij uitvoerig stilgestaan bij hetgeen wij al lange tijd zien ontvouwen. Klik hier voor het openen van die publicatie.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.