AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst maandag, 21 juni 2021 15:20

Goud, Bitcoin & het FED besluit

Grote bewegingen na FED besluit

De Amerikaanse centrale bank, de FED, heeft vorige week weer een inkijkje gegeven in hun toekomstige beleid. De officiële rente en het obligatie opkoopbeleid blijven voorlopig ongewijzigd. Maar de "dot plot" leert dat de leden van de FED eerder dan verwacht waarschijnlijk de rente zullen gaan verhogen. De bovenstaande grafiek geeft aan dat de meeste leden nu renteverhogingen verwachten in 2023. Ook in 2022 zijn er FED-leden die de rente al willen verhogen, maar vooralsnog een minderheid. Voor 2023 is de range van verhogingen behoorlijk groot. 5 leden denken dat de rente dan nog steeds op hetzelfde niveau zal liggen, maar de andere leden denken dat de rente 1 tot zelfs 6 stappen hoger zal liggen dan nu het geval is. Is dat erg?

Niet direct. In maart dachten de FED leden nog aan bovenstaande verdeling. Het huidige plaatje ziet er dus al behoorlijk anders uit. Het verleden leert ons dat de projecties van de FED-leden zelden een betrouwbaar inkijkje geven in de toekomstige stand van zaken. Crisissen worden, om welke reden dan ook, altijd over het hoofd gezien. Nu verwachten de meeste leden dat de oplopende inflatie tijdelijk zal zijn. Zij maken zich weinig tot geen zorgen over structureel stijgende prijsniveaus. Wijzelf voorzien dat de inflatie mogelijk nog maar aan het begin staat van zijn opmars. Geopolitieke spanningen nemen toe waardoor logistieke stromen en vraag-aanbodverhoudingen (verder) sterk verstoord kunnen worden. De spanningen met de Chinezen nemen nog dagelijks toe. En hoewel President Biden met Poetin heeft gesproken, is de kou nog niet uit de lucht.

Toch resulteerde de verandering van de FED-leden in behoorlijke koersschommelingen op de financiële markten. Hogere renteniveaus zouden, relatief gezien, in het voordeel van de dollar zijn ten opzichte van alternatieve valuta zoals goud en bitcoin. De US dollar veerde sterk op, wat in de EUR/USD-grafiek eruit ziet als een koersdaling van de euro. De wisselkoers noteert nu zelfs weer onder de 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode) lijn. Nu is de eerste fase c.q. reactie na een verrassend FED besluit niet altijd even betrouwbaar. Vandaar onze "3-dagen-regel". Pas wanneer alle marktpartijen de verandering van inzichten hebben verwerkt in hun beleid, wordt duidelijk of dit een meer structurele verandering is. Wanneer de wisselkoers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze te raken, dan is de kans op een koerswijziging groter.

In het kielzog van de stijgende dollar/dalende euro daalde goud sterk. Ook de goudprijs in dollars noteert nu plotsklaps weer onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Goud geeft geen rente of andere vergoeding. Een stijgende rente op dollar tegoeden is positiever voor de US dollar, is de algemene lijn van redenering. Echter, als deze redenering de juiste zou zijn, dan zou de Turkse lira nu één van de sterkste valuta van de wereld moeten zijn. De kracht van een valuta wordt niet enkel ontleend aan het monetaire beleid van de centrale bank. De VS en haar bondgenoten worden momenteel uitgedaagd door China en haar bondgenoten. Het is de Nieuwe Zijderoute (Belt Road Initiative) tegenover de nieuwe infrastructurele plannen van de G7. De supermachten strooien met geld, creëren het uit lucht, om op vrijwel elk gebied hun belangen te vergroten. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid resulteren in (verder) toenemende spanningen.

Wat zijn de gevolgen voor de Euro(pese) goudbelegger? De goudprijs daalt en de dollar stijgt sinds het FED-besluit. Wat resulteert is per saldo zichtbaar in de grafiek van goud in euro's. Ook deze grafiek staat onder spanning. De laatste weken was er verbetering zichtbaar in de goudgrafiek in euro's. De koers van de Gold Bullion Securities noteerde weer vlak boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De daling van de goudprijs wordt nu gedempt door de stijging van de dollar, maar per saldo is het effect neerwaarts. Ook hier is koersvorming zichtbaar onder de rode lijn. Maar ook hier geldt dat er eerst voldaan moet worden aan onze "3-dagen-regel" om meer zekerheid te hebben of de daling daadwerkelijk doorzet.

De belegger die denkt beter te kunnen vluchten richting de bitcoin heeft ook het gelijk nog niet aan zijn zijde. De bitcoin noteert na de hevige correctie nog steeds onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn. Het dead cross-signaal lijkt aanstaande. De risico-indicator wijst daarmee nog steeds op een verder dalende trend.

Het nieuwe inkijkje van de FED-leden duidt op een eerdere verkrapping van het monetaire beleid. Echter, het verleden leert dat hun inzichten zelden een goed navigatiemiddel zijn. Desalniettemin kunnen op korte termijn de financiële markten sterk reageren. Vanuit risico-management is het aan te bevelen om de signalen goed in de gaten te houden.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement. Aanmelden voor abonnement Beursvisie.

De Aandeelhouder TV

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 24, 2023

Weeksluiting met hoopvolle bodemcandle – 24mrt23

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt