Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst - dinsdag, 19 januari 2021 11:49

Goud beleggers worden getest

De goudprijs staat onder druk. De prijs weergegeven in dollars noteerde gisteren een volle dag onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Dit is sinds maart vorig jaar niet meer voorgekomen. Toen duurde het één dag. Want op de volgende dag steeg de koers al weer waardoor er opnieuw contact werd gemaakt met deze belangrijke psychologische barrière, die vaak wordt gezien als het verschil tussen een stijgende en dalende trend. Golden Crosses hanteert altijd de "3-dagen-regel". Pas wanneer de koers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven of onder de rode lijn noteert, stijgt de kans aanzienlijk dat de trend keert. In maart 2020 werd dus niet aan deze regel voldaan en de trend continueerde inderdaad opwaarts conform verwachting. Eind november vorig jaar testte de goudprijs in dollars opnieuw de belangrijke psychologische barrière. Maar toen noteerde de prijs nooit een hele dag onder de rode lijn. Sinds gisteren is hier dus verandering in gekomen. Weten de beleggers de trend opnieuw opwaarts te keren of eindigt de golden cross-fase in goud de komende dagen?

Wij schatten in dat de huidige positieve trend daadwerkelijk gaat eindigen. De goudprijs uitgedrukt in euro's noteert al een paar weken in een dead cross. De grafiek van goud in euro's lijkt sterk op de bovenstaande linker grafiek van VanEck Gold Miners ETF. Één van de bekendste trackers die de grote goudmijnbedrijven volgt. Maar ook de VanEck Junior Gold Miners ETF in euro's, de tracker met de kleinere goudmijnbedrijven, noteert nu in een dead cross-fase. De signalen voor goudmijnbedrijven zijn over de volle breedte negatief.

Barrick Gold, één van de grootste goudmijnbedrijven in de wereld, noteert ook al een paar weken in een dead cross-fase. De grafiek lijkt sterk op die van de VanEck Gold Miners ETF waarin het bedrijf een weging heeft van ca. 11%. Dus blijkbaar zien beleggers het niet meer zitten met de mijnbouwbedrijven. Is dit een voorlopend signaal op een dalende trend voor de goudprijs in dollars? Waarschijnlijk! Deze waarschijnlijkheid stijgt wanneer de komende dagen de Gold spotprijs in USD voldoet aan onze "3-dagen-regel". Maar veel signalen van onze risico-indicator wijzen in een neerwaartse richting.

Dit terwijl Warren Buffett vorig jaar augustus voor het eerst een positie had ingenomen. Op CNN verscheen bovenstaand bericht op 17 augustus. In reactie hierop steeg het aandeel explosief. Achteraf gezien was het een contra-indicator want op 18 augustus zette Barrick Gold haar hoogste koers neer om vervolgens aan een forse correctie te beginnen. Jarenlang stond het Orakel van Omaha, de grote man achter het investeringsfonds Berkshire Hathaway, bekend als de grootste pessimist voor goud en gerelateerde beleggingen. Buffett zijn visie op goud in het verleden werd in het artikel van CNN duidelijk. Klik voor het hele bericht op bovenstaand fragment.

Uit het bericht op de website met de naam fool.ca, wat waarschijnlijk voldoende zegt, bleek dat Warren Buffett zich snel had bedacht. Want aan het einde van het 3de kwartaal had Berkshire Hathaway al 40% van zijn positie verkocht. Inside information? Een actie geheel niet passend bij Warren Buffett. De value belegger houdt zijn posities normaliter lang aan. Maar blijkbaar had hij ingezien dat de paniek in de wereld van korte duur zou zijn. Goud is een stomme belegging volgens Buffett en enkel zinvol als er grote paniek is, want dan geloven anderen dat goud veilig is. Dat was zijn belangrijkste drijfveer om überhaupt in te stappen.

Op 7 januari verscheen er op de website van www.fool.ca een update over de positie van Warren Buffett (klik op bovenstaande tekst). Blijkbaar heeft Berkshire Hathway nog steeds 60% van het oorspronkelijke aantal aandelen in zijn bezit. Fool.ca denkt dus dat Warren nog steeds een grote correctie op de financiële markten verwacht in de komende maanden. Maar als er een coronacrash 2.0 komt, dan zal goud in eerste instantie weer hetzelfde reageren door nogmaals fors te dalen. Het vertrekpunt nu is dat de dead cross voor goud in dollars gemeten al aanstaande is. De goud belegger wordt getest.

Het belangrijkste wat wij kunnen toevoegen is dat wij "A Great Reset" verwachten. "A new Bretton Woods moment" volgens het IMF. Oftewel, de regels van het financiële systeem worden herschreven. In 1944 zorgde dit voor een directe koppeling van de US dollar aan goud. In 1971 werd deze koppeling verbroken. Nu, 50 jaar later, komt er weer een herziening. Velen denken dat goud weer een nieuwe rol krijgt. Dit is wat ons betreft zeker GEEN uitgemaakte zaak. Central Bank Digital Currencies (CBDC) zijn zeer waarschijnlijk de toekomst. Of deze een anker krijgen, zoals bijvoorbeeld met goud, is de vraag. Maar ook als het geen rol als anker krijgt, is het niet gezegd dat goud fors in waarde gaat dalen. Het krijgt wellicht nog meer de rol van betaalmiddel in het zwarte betalingscircuit. Want geld wat gevangen zit in de blockchain is normaliter altijd wit. Een systeem zonder chartaal geld, dus zonder munten en papiergeld, laat altijd digitale sporen achter. Wat wellicht nog belangrijker wordt voor de komende weken, maanden en misschien zelfs jaren, voordat er een nieuw Bretton Woods-achtig verdrag wordt getekend, is dat de chaos in de wereld eerst zal toenemen. Bretton Woods werd tenslotte pas ondertekend na D-Day. Goud beleggers zullen getest gaan worden in hoe sterk zij geloven in de waarde van het oude klassieke betaalmiddel. Goud is namelijk de vijand nummer 1 van het huidige geldsysteem. Centrale bankiers en overheden zullen er alles aan doen om de macht te grijpen. Aanstaande zaterdag ga ik een uur lang in gesprek met Romany van der Moezel in haar podcast over "The Great Reset", "Bretton Woods moment", ons huidige geldsysteem en wat ons waarschijnlijk te wachten staat. Mis het niet.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.


Golden Crosses is niet verantwoordelijk voor welke beslissing of handeling dan ook die door de afnemer zou zijn genomen op basis van de verstrekte informatie of gegevens; noch is ze verantwoordelijk voor fouten of vergissingen; en ze is evenmin verantwoordelijk ten aanzien van afnemers of derden voor mogelijk geleden directe, indirecte, incidentele schade, winstderving, verlies van opportuniteit of voor eender welke schade veroorzaakt door haar nalatigheid of vergetelheid in het verschaffen, compileren, monteren, schrijven, interpreteren, melden en verspreiden van kennis, informatie of gegevens door middel van deze dienst, en dit zelfs indien Golden Crosses gewaarschuwd werd voor zulke schade. Het intellectueel eigendom van alle publicaties van Golden Crosses behoort toe aan Golden Crosses.

Volledige Disclaimer

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!

04 mrt 07:41 Redactie

3 aandelen om rijk mee te worden

03 mrt 12:53 Maarten Mosselman

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

Het laatste beursnieuws