Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

GOLDEN CROSS goudmijnaandelen

GOLDEN CROSS goudmijnaandelen
11 mei 2020 om 16:52

De VanEck Vectors Gold Miners ETF in USD, onze benchmark voor goudmijnaandelen, geeft een golden cross-signaal. Dit koopsignaal is wel een hele zure voor beleggers die enkel zouden beleggen op basis van dit technische analyse instrument. Want op 25 maart was het verkoopsignaal, op een koers van USD 26,21. Nu dus een koopsignaal op USD 34,88. Dat is ruim 33% hoger. Beleggers met zwakke knieën hebben blijkbaar in paniek verkocht waardoor de koers aanvankelijk daalde van USD 31,83 naar een dieptepunt van USD 16,18. Dus eerst een bijna halvering om vervolgens meer dan te verdubbelen. Wie waren nu die verkopers die kost wat kost wilden verkopen? In de financiële media gaan allerlei verhalen. Het zou te maken hebben met partijen die beleggen in edelmetaal gerelateerde beleggingen omdat zij deze gebruiken als hedge (verzekering) tegenover bijvoorbeeld risicovolle aandelenposities. Toen deze beleggers geconfronteerd werden met een diepe daling van aandelen begonnen zij, al dan niet vrijwillig, hun verzekering in te ruilen. Echter, als iedereen tegelijk zijn verzekeringsdeel binnen zijn portefeuille moet liquideren om verliezen in andere delen van de portefeuille te compenseren, dan daalt de edelmetaal gerelateerde belegging net zo hard. Er is daarnaast ook altijd een groep beleggers, die eigenlijk geen beleggers zijn. Zij gaan mee in de flow naar boven, zonder het hebben van een fundamentele (beleggings)visie. Maar zodra de trend keert verkopen zij ook blind, omdat ze geen verstand hebben van de onderliggende waarde. Een derde reden is mogelijk een manipulatie door centrale banken met gelieerde partijen. Zij zijn er alles aan gelegen om de fantasie van edelmetalen weg te halen en te houden. Zij hebben maar één doel en dat is de geloofwaardigheid van het fiatgeldsysteem in stand houden. Biljoenen worden gecreëerd in allerlei valuta om de schuldenpiramide in stand te houden. Daarbij zich niet realiserende dat de piramide daardoor steeds schever wordt. De geldpiramide kan beter uitgebeeld worden door de Toren van Pisa. Het inkomen en vermogen van alle wereldburgers wordt steeds schever verdeeld. Eens zal de Toren van Pisa bezwijken. Het zal dan meer de Toren van Babel worden. De geschiedenis gaat zich namelijk herhalen.

De goudmijnaandelen bewegen in de richting van hun onderliggende waarde, te weten goud en zilver. De mijnbedrijven zijn vaak risicovoller omdat zij met een financiële en operationele hefboom werken. Deze risicovollere eigenschap wordt duidelijk als u naar de procentuele bewegingen kijkt van de afgelopen 1,5 jaar. Waar de VanEck Vectors Gold Miners ETF de afgelopen 2 maanden eerst halveerde om vervolgens meer dan te verdubbelen, is deze extreme fluctuatie niet in dezelfde mate terug te vinden bij goud en zilver. Goud noteert inmiddels ook weer boven de koers van voor de grote recente correctie. Zilver loopt daarentegen sterk achter. Het lijkt een zekerheid dat zilver deze schade nog moet gaan inlopen.

Echter, vanaf 2011 steekt goud per saldo zilver de loef af. Relatief gezien wordt goud steeds duurder ten opzichte van zilver. Iets wat in het verleden wel vaker is gebeurd, maar nooit zo extreem als nu. In de afgelopen 100 jaar is goud relatief gezien nooit zo duur geweest. Tijdens de laatste 100 jaar heeft de wereld een gouden standaard gekend en allerlei varianten hierop. De relatief sterke dip in de ratio eind jaren ’60/ begin jaren ’70, in verband met de Vietnamoorlog en de loskoppeling van de dollar van het goud, heeft zijn invloed gehad. De oliecrisissen in de jaren ’70 hebben de ratio beinvloed. Vervolgens kwam begin jaren ’80 het beleid van FED president Volcker, die de rente in de VS naar een ongekend hoogtepunt dirigeerde om de inflatie te bestrijden. En nu zitten wij in een fase, vooral de laatste 20 jaar, waarin grote crisissen zich om de circa 10 jaar manifesteren. Het lijkt erop dat goud naar een ongekende climax wordt gelanceerd. Maar na iedere monetaire climax in de historie tendeerde de goud/zilver ratio weer naar een waarde van circa 50 à 60. Kantelpunten zijn niet te voorspellen.

Golden Crosses heeft in 2014 bovenstaande tabel gelanceerd. Wie zien al jaren een naderende climax in ons financiële/ monetaire systeem. De wereld tendeert richting chaos en een geopolitieke strijd stond ons inziens al vele jaren op de horizon. Inmiddels zitten wij er middenin. Toen wij enkele jaren geleden ons verhaal presenteerden, vonden velen onze inzichten pessimistisch. Inmiddels hebben grote groepen beleggers nog steeds niet geanticipeerd op onze inzichten, ook al zien zij dat ze inmiddels helemaal in ons verhaal zitten. Zij denken dat het louter het coronavirus is en dat over een paar maanden alles weer terugkeert naar normaal. Wij kunnen enkel maar blijven communiceren wat het verleden ons aanrijkt. Korte termijn zig-zag bewegingen, zoals bijvoorbeeld de VanEck Vectors Gold Miners heeft laten zien, zijn enkel maar ruis. Wij kunnen uiteraard de toekomst niet voorspellen maar weten wel, op basis van onze kennis, hoe je een portefeuille zoveel mogelijk kunt beschermen. Want dit is ons inziens geen tijd om aan te vallen met uw vergaarde vermogen. In deze tijden is het belangrijk om uiteindelijk ongeschonden (qua koopkracht) uit de strijd te komen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij tenderen naar een nieuw financieel systeem. Het is dus belangrijk om bouwstenen uit het linker deel in uw portefeuille te hebben. Zorg dat u ten allen tijde beleggingen hebt uit de eerste 4 kwadranten. En hoe waarschijnlijker een bepaald scenario wordt, des te meer relatieve weging u kunt opnemen. Het zal u niet verbazen dat met de huidige signalen in de wereld, scenario 3 en 4 steeds waarschijnlijker worden. Benieuwd hoe onze huidige portefeuilleverdeling eruit ziet? En wilt u weten of er goudmijnen, goud en zilver in de portefeuille aanwezig zijn en met hoeveel procent? Neem dan een abonnement en krijg inzicht in onze gehele portefeuille.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.