AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Manus Fleskens dinsdag, 11 december 2018 13:49

Gemengde gevoelens bij dalende beurskoersen

De beurzen liggen er al een tijd zwak bij, en ik moet inderdaad zeggen dat een roodgekleurd scherm vol beursellende er bepaald niet leuk uitziet. En toch zit ik daar niet zo heel erg mee. Het is niet mijn bedoeling om tegen al gevoelige schenen te schoppen, ik besef me dat ik hier een vrij apart standpunt inneem en met dit verhaal wellicht niet de populariteitsprijs ga winnen.

Om mijn standpunt beter uit te leggen dien ik eerst mijn beleggingsbeleid nog eens uit de doeken te doen. Ik beleg uitsluitend met geld wat ik in principe niet nodig heb in het dagelijks leven. Ik stuur daarbij volledig op het ontvangen van dividend (of rente) met instandhouding van de portefeuille. Ik wissel wel eens van positie, meestal met gesloten portemonnee, waarbij het ene fonds voor het andere wordt omgeruild.

De uit de portefeuille voortvloeiende dividenden zal ik in principe terugploegen, maar soms ook wel eens privé gebruiken als ik daar een goede bestemming voor heb.

En daarmee zijn de cash-in momenten beperkt tot het ontvangen van de dividenden, cash- out vindt plaats bij het betalen van de vermogensrendementheffing, bankkosten en het al of niet terugploegen van de dividenden in de portefeuille*.

Kijkend naar de cash-in kant maak ik me nog niet al teveel zorgen, hoewel er hier en daar wat scheurtjes in het perfecte economische plaatje ontstaan zijn. Dus het kan best een keer gebeuren dat een dividend een keer wat naar beneden wordt aangepast, maar voorlopig zie ik dat, op macro-schaal dan, hooguit in beperkte mate gebeuren.

Maar bij de cash-out kant zie ik alleen maar voordelen bij deze lage koersniveaus. Op dit moment koop je simpel gezegd gewoon meer aandelen voor hetzelfde geld (dividend) als in een goede beurs. En de vermogensrendementheffing zal ook dalen, tenminste als er niet alsnog een rally plaatsvindt voor het jaareinde, het peilmoment voor de belastingdienst bij het bepalen van de vermogenspositie.

Natuurlijk, voor diegenen die beleggen om dat geld later aan te wenden voor een grote aankoop, zijn deze lagere koersen uitermate vervelend, maar ik sta er dus wat anders in.

Met vriendelijke groeten,
Manus Fleskens

*: Stel nou eens dat ik in het verleden naar twee aandelen keek, A, en B, beiden toen genoteerd op €10 per aandeel. Stel dat ik gekozen had om voor een bedrag van €1000 100 aandelen A te kopen. Stel verder dat A later een cash-dividend uitkeerde van €0,75 per aandeel, en ik na ontvangst besloot dat dividend te herbeleggen in aandelen A. Kort na die bijkoop besluit ik om de A te verkopen en met gesloten portemonnee om te ruilen in aandelen B. Nu ga ik twee situaties bekijken, één waarbij de beurskoersen 50% stijgen, en één waarbij de koersen dalen met 50%.

Koersstijging van 50%. Het aandeel A (maar ook aandeel B, de stijging was beurs-breed) is met 50% was gestegen naar €15. Voor het dividend wat ik een tijdje later van A kreeg, €75, kon ik door de koersstijging precies 5 aandelen A bijkopen. Vlak erna had de beurskoers het dividend al weer ingehaald, het aandeel noteerde weer €15, verkoop ik die 105 aandelen en herbeleg de ontvangen cash, €1575, in aandelen B. Aangezien B dus ook heeft meegedaan aan de beursvreugde en met 50% was gestegen, kon ik voor dat geld, met gesloten portemonnee, 105 aandelen B kopen. Dit voelt goed, ik heb in totaal €575 winst gemaakt en kijk met spanning uit wat het aandeel B mij gaat brengen.

Koersdaling van 50%. Maar wat nou als de beurzen (en ook de aandelen A en B) waren gedaald met 50%? Voor het ontvangen dividend koop ik dan 15 (€75 tegen een koers van €5) aandelen A bij, welke positie ik dan even later verkoop voor €575. Voor dat bedrag koop ik aandelen B tegen ook €5, en heb dan een positie van 115 aandelen B verworven. Dat voelt niet goed, ik heb een verlies geleden op A van €425 maar ik hoop op een herstel via mijn belegging in B.

Deze voorbeelden zijn wellicht wat gechargeerd maar ook weer niet zo ver bezijden de waarheid. En als je die twee situaties nu vergelijkt, dan bezit ik in het voorbeeld van de beursdaling uiteindelijk 115 aandelen B, tegen 105 bij de goede beurs, terwijl ik er in de tussentijd geen extra geld heb ingestopt of uitgehaald. En in box 3 krijg ik ook nog eens een lagere aanslag, maar dat terzijde.

Natuurlijk, als ik die Porsche had willen kopen van de aandelen A, dan was mijn doel bij een goede beurs een stukje dichterbij gekomen. Maar zoals gezegd, dat is niet mijn beleggingsstijl. Ik ben een lange-termijn belegger en beleg het vermogen puur om er een rendement mee in de vorm van dividend en rente, het is niet mijn bedoeling om er op iets anders mee te gaan doen. Ooit wellicht wel een keer, maar dat zie ik dan wel weer.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham