fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Martijn Rozemuller - maandag, 9 december 2019 09:45

Geduld is een schone zaak

“Beleggers in dit product kunnen een deel of hun gehele inleg verliezen.” U leest het waarschijnlijk wel eens op communicatiemateriaal over beleggingsproducten. Wat is mijn ervaring?

Laat ik vooropstellen dat beleggen risicovol kan zijn. Koersen fluctueren en wie op het verkeerde moment in- en uitstapt kan forse verliezen voor zijn kiezen krijgen. Hoe zit het echter met langetermijnbeleggers? D.w.z. personen die het geduld (en de zenuwen) hebben vast te houden aan hun investeringen, zelfs tijdens zwaar weer op de financiële markten.

Laten we kijken naar daadwerkelijke beursontwikkelingen over de afgelopen jaren. Sinds zijn start in 1983 heeft de AEX-index vier grote dalingen gekend (1987, 1990, 2002 en 2008). De langste periode voordat een belegger die op die piek instapte zijn inleg weer terug had, was 7,3 jaar. Let op: het gaat hier om het meest extreme geval binnen de ruim 35 jaar dat de AEX-index bestaat. Voor ieder ander instapmoment was de terugverdienperiode korter. Laten we ook niet vergeten dat het juist het risico van koersverliezen is, waarvoor beleggers gecompenseerd worden middels een verwacht positief rendement. Sinds zijn oprichting heeft de AEX-index een gemiddeld rendement van 9,8% per jaar gerealiseerd.[1]

Dit rendement geldt overigens alleen voor beleggers die in staat waren de zgn. dividendlekkage te voorkomen. Dit is mogelijk door het verrekenen of terugvorderen van de dividendbelasting. Indien dit niet het geval is, gaat er al gauw 0,5% per jaar aan rendement verloren[2]. Zeker over een langere periode kan dit behoorlijk doortikken. VanEck is de enige aanbieder van ETFs waarbij dividendlekkage voorkomen kan worden[3].

Het is interessant te kijken wat er gebeurt met dividenden tijdens beurscrises. Het blijkt namelijk dat veel bedrijven hun dividenden wel wat verminderen en sommigen het zelfs tijdelijk helemaal stopzetten. Gemiddeld blijken dividenden echter minder te dalen dan beurskoersen. Niet onbelangrijk voor beleggers voor wie dividenden een materiële bijdrage aan hun inkomsten leveren.

Ik sprak net over de AEX. Dit is een aandelenindex die alleen in Nederlandse bedrijven belegt. Het moge bekend zijn dat koersfluctuaties verder gereduceerd kunnen worden door te spreiden over regio’s, of over beleggingscategorieën, zoals obligaties en onroerend goed.

Geduld is een schone zaak, zo luidt het gezegde. Een langetermijnbelegger die goed gespreid en tegen lage kosten investeert, zal dit op termijn kunnen bevestigen.

 


[1] Gegevens per 29 november 2019, veronderstelt herbelegging van uitgekeerde dividenden. In het verleden behaalde rendementen zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst

[2] Uitgaande van 3,2% dividendrendement (stand per 2 december 2019) en 15% dividendbelasting. Deze berekening geldt voor Nederlandse belastingplichtigen. Voor het verrekenen of terugvorderen van de dividendbronbelasting is actie door u vereist. Deze column bevat noch fiscaal advies, noch beleggingsadvies. Indien nodig, raadpleeg een fiscaal adviseur.

[3] Dit geldt alleen voor onze in Nederland gevestigde ETFs

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector

22 jan 17:07 Edward Loef

LOEF Technische Surveillance Week 4/20

22 jan 17:47 Jaap Koelewijn

Het bezit van de zaak

Het laatste beursnieuws