Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gaat de euro weer stijgen?

Gaat de euro weer stijgen?
1 feb 2023 om 09:35

In december werd de langere dalende toppenlijn gebroken waardoor de technische situatie van de euro tov de dollar verder is verbeterd.

Tijdens de bearmarkt van dit valutapaar viel hij terug vanaf de 1,2250 tot ongeveer de 0,95. Bij dit dieptepunt liggen de oude toppen en bodems uit de jaren 2000 – 2002. Hier lag dus een belangrijke horizontale steun. 

Klassieke trendomkeer in de eurodollarkoers 

Begin 2022 startte een neerwaartse versnelling in dit valutapaar, waarbij het betreffende trendkanaal bijna 10 maanden intact bleef. Bij de test van de 0,95 werden belangrijke 1e omkeersignalen gegeven zoals de vorming van een bullish engulfing en een piercing line (weekgrafiek). Verder werd de onderkant van het trendkanaal getest en was er sprake van een zware ‘oversold’ conditie. De herstelbeweging die werd ingezet zorgde direct voor een doorbraak boven de toppenlijn van de versnellingsfase.

Meerdere bodemvorming-signalen zoals de test van een langjarige steun, omkeerpatronen als een bullish engulfing en de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijnen zorgden voor een klassieke trendomkeer na een forse bearmarkt.  

Doorbraak langere dalende toppenlijn

Deze doorbraak eind oktober zorgde voor de verhoging van de opinie naar Neutral, de doorbraak van vorige maand boven de langere dalende toppenlijn zorgt voor een verdere verhoging naar Long. Deze toppenlijn werd bij 1,06 gebroken en eerder deze maand nog teruggetest, waarbij opnieuw een grote bullish engulfing (hogere bodem) werd gevormd.

Veel opwaartse ruimte voor komende maanden

Ook werd met deze beweging een omgekeerd hoofd-schouderpatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel van ongeveer 1,17. Het 1e richtpunt ligt bij 1,14 – 1,15. Maar een beweging daarboven en vervolg naar de 1,22 – 1,23 mogen we dit jaar niet uitsluiten. Een 1e verzwakking in het kortetermijnbeeld treedt op onder de 1,0480. Onder de zone 1,01 – 1,02 lijkt de opgaande beweging ten einde

In het kortetermijnbeeld is de opgaande bodemlijn te steil en zal daardoor niet houdbaar zijn in het middellangetermijnbeeld

Visie technische analyse:

Trend steunniveaus weerstandniveaus
Long 1,0750 / 1,0730 / 1,0570 1,0930 / 1,1120 / 1,1180

Grafiek eurodollar op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 31 januari 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/-   Groei wereldeconomie zwakt af, reële kans op een recessie
Liquiditeit / rente   Centrale banken schalen stimulering in forse stappen af; financiële condities verkrappen
Waardering +/=   Aandelen en obligaties zijn na stevige koersdalingen aantrekkelijker gewaardeerd
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn gestegen naar meer neutrale niveaus
Technische analyse² =   Vooral in veel Europese aandelenindices is het technische beeld verbeterd
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 25 januari 2023

 

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.