Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Focus begin 2022 op stijgende energieprijzen en Amerikaanse rente

Focus begin 2022 op stijgende energieprijzen en Amerikaanse rente
10 jan 2022 om 07:45

Turbulent was de beste omschrijving van de eerste handelsdagen van 2022. Net als bij de nerveuze start van 2021 zorgde een scherpe stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties voor de eerste richtinggevende inspiratie voor de verschillende beleggingscategorieën, inclusief grondstoffen zoals goud en zilver. 

De energiesector bleef ondertussen immuun voor deze ontwikkelingen, waarbij het krappe aanbod ruwe olie en gas scherp omhoog dreef. Industriële metalen werden gemengd verhandeld. De focus lag op de ontwikkelingen in China, waar het nultolerantiebeleid met betrekking tot covid-19 de consumentenuitgaven zou kunnen afremmen op het moment dat de economie al vertraagt.  

De stijging van de rente op staatsobligaties van Japan tot Duitsland en het VK kwam in een stroomversnelling nadat de notulen van de Fed-vergadering van december de verwachtingen verhoogden voor een versneld tempo van Fed-renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. Het FOMC besprak ook manieren om de steunmaatregelen af te bouwen, waardoor een deel van de stimulans die de aandelenmarkten de afgelopen drie jaar scherp had doen stijgen, verder zou worden weggenomen. 

Deze bewegingen duidden op een interesse van de Fed om de obligatierente hoger te sturen, niet alleen aan de voorkant maar over de hele curve. De 10-jaars benchmarkrente sprong omhoog tot bijna het hoogste punt van afgelopen april.

Edelmetalen, met goud in het bijzonder als een van de meest rentegevoelige grondstoffen, handelden lager. Een zwakkere dollar, toegenomen schommelingen op de aandelenmarkten en virus- en geopolitieke risico’s hielpen compenseren wat anders een zeer uitdagende start van het jaar had kunnen zijn.


Beleggen in goud aandelen?


Zilver had ondertussen te lijden onder de daling van de risicobereidheid en de zwakte in de industriële klokmetalen zoals koper. Na enige kracht te hebben getoond aan het einde van het jaar, bezweek het witte metaal aan nieuwe technische verkopen.

Goud blijft hangen rond $1800 binnen een brede $1740 tot $1860 range. De sleutel voor de korte termijn richting is hoe het de tegengestelde bewegingen, stijgende rente en verhoogde marktonzekerheid, in evenwicht houdt.

Industriële metalen lieten een gemengd beeld zien, waarbij HG koper lager handelde in reactie op het algemene verlies aan risicobereidheid en aanhoudende zorgen over de vooruitzichten voor de Chinese vastgoedmarkt, alsmede de impact op de korte termijn groei van de stijgende omicrongevallen die leiden tot sluitingen in heel China. Aluminium, een van de meest energie-intensieve metalen om te produceren, steeg toen recente verstoringen van het aanbod verdere munitie toevoegden aan de verwachtingen van een groeiend aanbodtekort dit jaar.

Hoewel de energietransformatie naar een minder koolstofintensieve toekomst naar verwachting een sterke en stijgende vraag naar veel belangrijke metalen zal genereren, zijn de vooruitzichten voor China momenteel de grootste onbekende. Vooral voor koper waar een aanzienlijk deel van de Chinese vraag verband houdt met de vastgoedsector.

Wij denken dat de huidige tegenwind door de Chinese groeivertraging in de vastgoedsector in het begin van 2022 zal afnemen. Niet in het minst omdat de Chinese centrale bank en de regering, in tegenstelling tot de Amerikaanse Federal Reserve, de economie waarschijnlijk zullen stimuleren, vooral met de nadruk op groene transformatie-initiatieven waarvoor industriële metalen nodig zullen zijn. 

Met voorraden van zowel koper als aluminium die al laag zijn, zou deze ontwikkeling volgens ons de trigger kunnen zijn die de prijzen terug in de richting van en mogelijk boven de recordniveaus van vorig jaar stuurt. De speculatieve lengte is door maanden van zijwaartse prijsactie dicht bij neutraal gebracht, waardoor er uitzicht is op hernieuwde aankopen zodra de technische vooruitzichten verbeteren.

De wereldwijde vraag naar olie zal naar verwachting niet snel een piek bereiken, wat de reservecapaciteit verder onder druk zal zetten. Die wordt nu al maandelijks verminderd door de productieverhogingen van OPEC+. Daarbij komt nog het vooruitzicht op een hervatting van de voorraadafname in de tweede helft van 2022 en het risico dat hogere energieprijzen de inflatie hoog houden.

Bron: Saxo Groep

De Europese energiecrisis lijkt geen oplossing te vinden: de gasprijs blijft afhankelijk van de weersomstandigheden, de Russische aanvoer en het tempo van de LNG-transporten naar Europa.

In de afgelopen weken is de gasmarkt getuige geweest van een extreme achtbaanrit. Vóór Kerstmis heeft zeer koud weer in Europa en het VK ertoe bijgedragen dat de EU-benchmark voor gas naar een niveau werd gestuwd dat tien keer hoger lag dan het lange termijn gemiddelde. Dit werd gevolgd door een ineenstorting van de prijs met 65%. Dit was een reactie op het nieuws dat meerdere LNG-schepen van koers waren veranderd van Azië en Zuid-Amerika naar Europa om hun gas tegen de hoogste prijs ter wereld te verkopen. Een plotselinge omslag naar milder dan normaal winterweer hielp ook, althans op de korte termijn, de huidige bezorgdheid over de zeer lage gasvoorraden te verlichten.

Nu, in januari, is de gasprijs weer gaan stijgen. Opnieuw met het vooruitzicht van kouder weer dat de vraag naar verwarming zal doen toenemen en de ongebruikelijk zeer lage leveringen uit Rusland, vooral via twee belangrijke pijpleidingen door Polen en Oekraïne. 

Het is moeilijk te zeggen of Rusland de leveringen opzettelijk laag houdt wegens de vertragingen bij de goedkeuring van de Nord Stream 2-pijpleiding en de grenscrisis in Oekraïne. Maar het wijst op het falende energie- en opslagbeleid in Europa en het VK, waardoor de regio erg afhankelijk is geworden van de invoer van gas, vooral gezien de nog steeds onbetrouwbare opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.