AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst dinsdag, 5 januari 2021 12:33

Flitsende start edelmetalen

De edelmetalen goud en zilver zijn gisteren het nieuwe beursjaar uitstekend van start gegaan. Meerdere procenten kwamen erbij. Maar vooral de stijging van de goudmijnaandelen was explosief. Verschillende goud- en zilvermijntrackers stegen met circa 7%. Voor wie de grafiek van de goudprijs in dollars volgt, met daarin onze risico-indicator, was deze reactie niet onverwacht. Sinds de golden cross van begin 2019 tendeert de goudprijs hoger, met slechts 2 belangrijke testfases van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Mijn ervaring is al 25 jaar dat de psychologische waarde van deze lijn zeer groot is. Een hele grote groep beleggers vindt de risico-indicator of technische analyse in het algemeen grote onzin. Maar als hoogopgeleide fundamenteel analist heb ik geleerd om dit stukje gereedschap uit de technische analyse te waarderen als instrument voor risicomanagement. Een koers is niets anders dan de eindresultante van hetgeen alle beleggers denken, al dan niet gemanipuleerd door centrale banken en andere partijen. Het is als belegger raadzaam om voortdurend een spiegel voor te houden. Jouw visie, eventueel op basis van fundamentele analyse via waarderingsmethoden bepaalt, kan weleens onjuist zijn. Het is daarom goed om deze te toetsen aan de (technische) grafiek. Als je eigen visie positief is voor een onderliggende waarde, zoals bijvoorbeeld goud, en de stand van de risico-indicator is ook positief, dan geeft dit een beter gevoel dan wanneer zij elkaar niet bevestigen. De visie van Golden Crosses voor goud en edelmetalen is al geruime tijd veel positiever dan voor euro's, dollars en andere vormen van fiatgeld. Ook zijn wij positiever voor het klassieke edelmetaal dan voor de moderne cryptocurrencies (zie onze Grafiek van de Dag van gisteren). In de bovenstaande grafiek "Gold Spot in USD" is duidelijk zichtbaar dat goud de laatste maanden in een correctiefase zat. De koers zat gevangen tussen het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zolang de koers volgens de regels van onze risico-indicator niet langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze te raken, is de meest waarschijnlijke vervolgstap een nieuwe stijgingsfase binnen de lange termijn golden cross. Nu de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) noteert, is de kans groot dat een nieuwe stijgingsfase binnen de langjarige opgaande trend is begonnen.

Echter, wanneer wij voor goud de grafiek van Gold Bullion Securities in euro's raadplegen, dan is zichtbaar dat de recente dead cross nog steeds in stand is. De opleving van gisteren smoorde bij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zolang de koers niet langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert, zonder deze te raken, is de meest voor de hand liggende koersbeweging een verdere continuatie naar beneden! Het verschil in status van de grafiek is vrijwel volledig toe te schrijven aan de EUR/USD wisselkoers. De grafiek lijkt te willen zeggen; let op, het goud zal hoogst waarschijnlijk in prijs stijgen, maar de daling van de dollar is waarschijnlijk groter.


Goud beleggers die hun rendement berekenen in euro's, doen er blijkbaar verstandig aan om het valutarisico te hedgen/ af te dekken. Dit kan via één belegging. De Xtrackers Physical Gold EUR Hedged zorgt er zelf voor dat de valutaschommelingen worden geneutraliseerd. De pure beweging van goud blijft over. Het is dan ook niet vreemd dat de bovenstaande grafiek sterk lijkt op de eerste grafiek van goud in dollars. Alle seinen staan op groen.

Onze risico-indicator voor goud- en zilvermijnen, afgebeeld via de VanEck Gold Miners ETF, laat eenzelfde beeld zien als de eerste 2 grafieken van goud. In de linkergrafiek is de koers weergegeven in euro's. De risico-indicator signaleert hier nog steeds neerwaarts gevaar. Terwijl in de rechtergrafiek de seinen richting donkergroen gaan. Let wel, de koers noteert nog niet langer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn zonder deze lijn te raken. Hoewel de 2 voortschrijdende gemiddelde lijnen afstevenen op een dead cross-signaal, lijkt de eerste handelsdag van 2021 aan te geven dat de trend in dollars in ieder geval opwaarts continueert.

Onze fundamentele visie voor edelmetalen is momenteel zeer positief. Wel realiseren wij ons dat goud en/of zilver in een nieuw financieel systeem geen functie zouden kunnen krijgen. Ruime kennis van het financiële systeem heeft ons geleerd dat er ook tijdens goud- en zilverstandaarden oorlogen uitbraken. Er kwamen toen ook al grote onevenwichtigheden voor. Ook toen werd er geknoeid met de spelregels van geld. Denk aan nepgoud en/of het vermengen met lagere metalen. Denk ook aan belastingontduiking etc. Desalniettemin zijn wij er van overtuigd dat de huidige basis van het financiële systeem helemaal een zooitje is. Dat burgers nog vertrouwen hebben in het huidige fiatgeld is puur te wijten aan de complexiteit van het gehele systeem, wat trouwens voor velen ondoorgrondelijk is. Overigens ook voor professionals! Wij hebben geen vertrouwen meer in de US dollar, maar ook niet in de waarde van de euro. De kans is fundamenteel gezien groot dat goud, ook in euro's gemeten, weer terug in een golden cross-fase komt. Echter, de grafiek geeft nog steeds aan dat momenteel de euro de sterkste "valuta" is van deze 3. De risico-indicator bevestigt onze fundamentele visie over de volgorde derhalve niet. Wij zijn heel benieuwd of de komende dagen de goudprijs erin slaagt om ook in euro's de psychologische barrière weer te slechten. De grafieken van zilver hebben wij niet afgebeeld, maar deze staan beide positief. Zilver is momenteel zowel fundamenteel als technisch gezien de bovenliggende belegging!

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?