Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen
27 mrt 2023 om 15:16

Er is een taboe in Europa: geld. Het overgrote deel van het inkomen van de Nederlanders komt uit hun salaris. Voor de meesten van onze medeburgers geldt: geen werk betekent geen geld. Wat als we, naast werken voor geld, ons geld voor ons zouden kunnen laten werken?

In een tijd van grote economische crisis is het van cruciaal belang om zoveel mogelijk mensen te wijzen op enkele tips om passief inkomen te genereren. Omgaan met onvoorziene gebeurtenissen, ongelukken in het leven en voorbereiding op het pensioen zullen steeds belangrijker worden.

Samen kunnen we bijdragen aan de democratisering van beleggen en een groot aantal Europeanen toegang geven tot een nieuwe vorm van onafhankelijkheid door financiële zelfredzaamheid. Want ja, samen kunnen we de macht over ons geld terugnemen. We kunnen dit geld voor ons laten werken, voor een wereld die beter bij ons past.

De wereld is in transitie: na de milieutransitie komt de financiële. Enorme staatsschulden, vergrijzing, recordinflatie. De indicatoren zijn duidelijk: we stevenen af op een algemene verarming van de bevolking tegen 2040.

Strijden tegen banken en verzekeraars

Daarvoor moeten we strijden tegen banken en verzekeraars die hun inkomstenbronnen in stand proberen te houden, Zij vragen hoge vergoedingen op het spaargeld van de Nederlanders zonder deze efficiënt te maken. Vorig jaar verdween 35,5 miljard euro van hun de spaarrekeningen als gevolg van inflatie. We zullen ook moeten vechten tegen onze eigen conservatieve gewoonten, vechten tegen de psychologische remmen die we hebben op geld, investeringen en financiën.

Concreet, als men een stap terug doet en objectief naar de sociaal-economische context kijkt, wat ziet men dan?

In 2040 is naar schatting 26 procent van de Nederlandse bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. Door de inflatie blijft er van een waardevast pensioen weinig meer over. De verzorgingsstaat is afgezwakt, de hervorming van het pensioenstelsel zal niet volstaan om deze situatie op te lossen.

Weinig financiële kennis

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Nederlandse consumenten niet weet wat bepaalde financiële basisbegrippen betekenen. Dit is niet aanvaardbaar. Iedereen moet toegang hebben tot kennis om succesvol te kunnen beleggen. De uitdaging is om een generatie van burger-beleggers te creëren om gezamenlijk te komen tot een meer participatieve en eerlijke mondiale samenleving. Een samenleving waarin burgers meer impact hebben. 

Want als ik beleg, financier ik projecten en bedrijven die voor mij zinvol zijn. Ik kan als aandeelhouder mijn stem gebruiken en invloed uitoefenen op het milieugedrag van bedrijven, op de beloning van het management, op de arbeidsomstandigheden van werknemers… Het is echter noodzakelijk om te weten hoe je effectief en zo veilig mogelijk belegt, voor iedereen!

Want als ik beleg, financier ik projecten en bedrijven die voor mij zinvol zijn. Ik kan als aandeelhouder mijn stem gebruiken en invloed uitoefenen op het milieugedrag van bedrijven, op de beloning van het management, op de arbeidsomstandigheden van werknemers… Het is echter noodzakelijk om te weten hoe je effectief en zo veilig mogelijk belegt, voor iedereen!

Er zijn drie basisprincipes die je moet kennen wanneer je begint te beleggen. 

Ten eerste: beleggen voor de lange termijn, zo snel mogelijk. Op lange termijn is de aandelenmarkt historisch gezien een stierenmarkt. Wie in de jaren 80 in de AEX-index belegde, heeft een jaarlijks rendement van zo’n 10 procent gemaakt. Met de magie van de samengestelde belangen is tijd je eerste bondgenoot. Zelfs bij kleine bedragen is het altijd beter om zo snel mogelijk te beginnen. 

Gediversifieerd beleggen 

Toonaangevende bedrijven in hun markten hebben gefaald. Niemand heeft de val van BlackBerry, Kodak of Nokia voorspeld. Het is een statistiek: om het risico te beperken, moet je je beleggingen spreiden. ETF’s maken het mogelijk de risico’s die je neemt aanzienlijk te beperken door in honderden bedrijven tegelijk te beleggen. Heel eenvoudig.  

Geleidelijk beleggen 

Ten slotte is het beter om elke maand kleine bedragen te beleggen om je risico drastisch te verminderen. Een Nederlander die tien jaar geleden begon te beleggen, 50 euro per maand in een MSCI Euro ETF, zou vandaag een kapitaal hebben van 11.600 euro. Op een totale belegging van 6.000 euro is er zo een totaalrendement van 93,2 procent.

Ik voeg een vierde en laatste regel toe: vier passiviteit. Kijk niet elke dag hoe je beleggingen het doen. Herwaardeer ze eens per jaar, niet meer…. Zo verminder je je mentale belasting, ben je niet geneigd om in een opwelling slechte beslissingen te nemen, verraad je je overtuigingen niet, en blijft je geld voor je werken. Het werkt!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.