Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ethereum viert derde verjaardag

Ethereum viert derde verjaardag
3 aug 2018 om 14:25

Maandag 30 juli bestond Ethereum precies drie jaar. Op 30 juli 2015 werd het Ethereum mainnet gelanceerd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een blockchain en smart contract ecosysteem. In de afgelopen jaren is er veel veranderd binnen Ethereum, zowel positief als negatief. Hoewel het concept Ethereum uiteraard al langer bestaat dan drie jaar kijk ik in dit artikel terug op de periode vanaf lancering tot op heden.

2015

In maart 2015 introduceert Vinay Gupta zichzelf als de lancering coördinator voor het Ethereum project. Hij legt uit dat de roadmap van Ethereum verdeeld is in vier fases van ontwikkeling: Frontier, Homestead, Metropolis en Serenity. Het concept van Ethereum is om een blockchain ecosysteem te creëren voor ICO’s, smart contracts en decentrale applicaties. Ethereum kan worden gezien als een wereldwijde computer, een soort Windows. Een platform voor ontwikkelaars van derde partijen om applicaties op te bouwen.

Op 30 juli 2015 was het zover, Ethereum werd gelanceerd. Vanaf dat moment bevond het platform zich in de eerste van de vier fases, Frontier. Frontier was een uiterst gelimiteerde versie van Ethereum. Deze eerste versie maakte het mogelijk voor mensen om Ether, de cryptocurrency van het platform te minen en contracten in te laden en uit te voeren. Op dit moment was Ethereum eigenlijk alleen interessant voor mensen die er echt verstand van hadden, voor non-technische personen was het ver van toegankelijk.

Tijdens de ICO van Ethereum in 2014 kostte 1 Ether omgerekend zo’n $0,03. Begin augustus 2015 was deze prijs toegenomen naar ongeveer $2,00 om vervolgens terug te zakken naar $0,40 in oktober.

2016

In eerste instantie was het de bedoeling dat fase twee, Homestead een maand na de livegang van Frontier kon worden gelanceerd. Het team liep echter tegen veel bugs en netwerkproblemen aan. Uiteindelijk werd Homestead eind februari 2016 gelanceerd. Waar Frontier werd gezien als een soort testnet was Homestead de veilige versie van Ethereum.

2016 was ook het jaar van de DAO hack. DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization, de DAO had een voorbeeld moeten worden van de mogelijkheden van Ethereum. In plaats daarvan werd het een pijnlijke les voor de Ethereum community en zou het resulteren in een zogeheten hard-fork. De DAO haalde met een crowdfund campagne $150 miljoen aan Ether op. Het idee van de DAO was dat het een organisatie zou worden zonder directeuren, de organisatie had tevens ook geen fysieke locatie. Het zou volledig gerund worden door code. De organisatie zou geld moeten investeren in andere projecten om zo rendement te maken. DAO investeerders ontvingen stemrechten aan de hand van de digitale token en konden zo meebeslissen over nieuwe voorstellen.

In juni werd er door een onbekend persoon profijt genomen van een kwetsbaarheid in de code van de DAO en wist deze persoon voor $50 miljoen aan Ether te stelen. Na deze gebeurtenis ontstaan er twee kampen binnen de Ethereum community. Het ene kamp wilt de blockchain terugdraaien zodat investeerders hun Ether terug zouden krijgen. Het andere kamp leeft bij het motto ‘Code is law’ en is van mening dat de aanvaller niks heeft misdaan en simpelweg een fout in de code heeft geëxploiteerd. De discussie eindigt in een splitsing van de Ethereum blockchain. Vanaf dat moment is er Ethereum en Ethereum Classic. De laatste van de twee wordt gesteund door de groep die geloofd in ‘code is law’, bij deze blockchain is de hack niet teruggedraaid.

De prijs van Ether reageerde op het nieuws van de DAO hack met een daling van bijna 50%. Van $20 naar $10 binnen een kwestie van uren.

2017

Dit was het jaar dat de cryptocurrency hype zou ontstaan. Ook voor Ethereum was het een belangrijk jaar. In de eerste helft van het jaar werd de Enterprise Ethereum Alliance opgericht worden. Deze alliantie van onderzoekers, corporaties en startups had als doel de ontwikkeling van Ethereum als ecosysteem stimuleren en kennis over blockchain te delen. Tijdens de lancering had de alliantie ongeveer 30 leden, eind 2017 zou dit zijn uitgegroeid naar een consortium met maar liefst 300 leden.

2017 was ook het jaar waarin Ethereum hét ICO platform zou worden. Meer dan 75% van de cryptocurrency tokens werkte in december op de Ethereum blockchain. De prijs van de Ether steeg net als de rest van de markt aan het einde van het jaar explosief. Begin 2017 noteerde Ether een prijs van $7,00, eind 2017 was dit $710. Een stijging van maar liefst 10.000%.

Ook de overgang van fase twee naar fase drie, Metropolis vond plaats in 2017. Dit is de versie van Ethereum die het toegankelijk moest maken voor het publiek door middel van makkelijke interfaces. De Metropolis fase is zelf weer onderverdeeld in twee stappen, Constantinople en Byzantium. Byzantium is in oktober 2017 geïmplementeerd.

Naast alle positieve ontwikkeling was 2017 ook het jaar van de reality check. De enorme hype rondom cryptocurrencies zorgde voor een ongekende toename in traffic op de blockchain. Dit resulteerde in het vastlopen van het netwerk. Transactietijden en kosten liepen op tot belachelijke hoeveelheden. Merendeel van dit verkeer was te danken aan de app CryptoKitties, een simpele game die draaide op Ethereum maar razendsnel populair was geworden.

Deze gebeurtenis liet zien dat Ethereum nog niet klaar is voor wereldwijde adoptie en zette druk op de ontwikkelaars om Ethereum schaalbaar te maken.

2018

In tegenstelling tot 2017 is 2018 tot nu toe het jaar geweest van de grote crash. Waar een Ether begin dit jaar nog $1400 waard was is deze op moment van schrijven $400 waard.

2018 is het jaar waarin Ethereum schaalbaar moet worden. Het platform is al decentraal en veilig maar zonder schaalbaar te zijn zal het nooit massale adoptie kunnen bewerkstelligen. Er liggen meerdere oplossingen voor dit probleem op tafel, of deze dit jaar nog geïmplementeerd kunnen worden is maar de vraag. De tweede stap van Metropolis, Constantinople wordt ook dit jaar verwacht en deze brengt met de Casper upgrade tevens de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake. Het is nog onduidelijk wanneer de laatste fase Serenity wordt gelanceerd, persoonlijk ga ik uit van eind 2019 of 2020.

Ethereum is inmiddels uitgegroeid tot een enorm netwerk. Er zijn meer ontwikkelaars bezig met het bouwen van applicaties op Ethereum dan op welke andere blockchain dan ook. De Enterprise Ethereum Alliance is uitgegroeid tot een samenwerking van meer dan 500 organisaties waaronder: IBM, JP Morgan, Microsoft en BP. Dagelijks vinden er zo’n 800.000 transacties plaats en werken er momenteel zo’n 500 cryptocurrencies op het Ethereum netwerk.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.