AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Redactie woensdag, 14 juli 2021 13:28

EK-spel: De winnaars!

Het EK-Spel is afgelopen, de winnaars en verliezer zijn bekend. De nr. 1 van de lijst wordt gepasseerd wegens het inzenden van meerdere lijsten waardoor de automatische winnaar Jörgen Thomas wordt met 23% rendement.


En dit was het winnende elftal:

 • OTCMKTS:LWLG (Lightwave Logic)
  OTCMKTS:NSCIF (Nanalysis Scientific Corp)
  NASDAQ:GOOG (Alphabet)
  NASDAQ:AAPL (Apple)
  AMS:PRX (Prosus)
  NASDAQ:MSFT (Microsoft)
  NASDAQ:AMZN (Amazon)
  NASDAQ:DISCA (Discovery)
  NYSE:GOTU (Gaotu Techedu Inc)
  AMS:ADYEN (Adyen)
  AMS:ASML (ASML)

Met name Lightwave Logic (zie grafiek) heeft goede zaken gedaan de afgelopen maand, het registreerde een patent en dat werd beloond. Dit aandeel stond 11 juni, bij de start van het spel op $4,27 en eindigde op 9 juli op $11.

 

We stelden een aantal vragen aan Jörgen Thomas (56, Amsterdam), uiteraard is het de bedoeling van hem te leren en te kijken hoe hij tot zijn beslissingen kwam.

Vraag: Hoe kwam je op het idee van Lightwave Logic?
Het is voor mij ondoenlijk om alle aandelen in de wereld bij te houden en te bestuderen. Dus ik ben geabonneerd op een aantal beleggingsbladen waarvan ik dan zelf bepaal of ik het aandeel interessant vind als belegging of niet. Lightwave Logic heb ik al een aantal jaren omdat ik daar in een van die bladen op gewezen ben.

Het verhaal er achter klonk goed en heb steeds als de koers laag was bijgekocht. Helaas bleef de koers bewegen tussen de $ 0,50 en $ 1,20. Heb nog overwogen om een deel te verkopen tegen $ 1,20, en dan weer laag terug te kopen.

De afgelopen jaren zou dat een goede strategie geweest zijn, maar vanwege de potentie die dit aandeel had, heb ik het toch niet gedaan. Tot dit jaar dan, want toen ging de koers naar $ 2,-- met daarna de koersexplosie in juni.

Heb weer overwogen om een deel van m'n positie tegen deze hoge koersen te verkopen, maar om dezelfde reden als hiervoor beschreven niet gedaan. Dit aandeel zou dezelfde monopolie positie kunnen krijgen als ASML en dan kan de koers nog veel hoger.

Hoogste koers is $ 17,20 geweest en daar is nu al weer de helft vanaf. Tegen deze hoge koersen koop ik overigens niet bij, want de verdeling in mijn portefeuille is door de koersexplosie al helemaal scheef, maar aan her balanceren denk ik ook niet.

Op dit moment heeft het aandeel alleen maar potentie. Er zijn veel patenten, maar er wordt nog niets geproduceerd, wel zijn er tests met prototypes geweest en deze zijn goed verlopen. Vind het moeilijk om de voortgang van het bedrijf te volgen.

De CEO van dit bedrijf heeft een video op de site gezet met de laatste bevindingen, zijn presentatie zal ongetwijfeld technisch verantwoord zijn (het is een ingenieur en geen verkoper), maar verder oersaai. Heel on-Amerikaans.

Er kunnen nu nog een aantal dingen gebeuren: 1) Ze gaan zelf produceren. Hiervoor zal dan nieuw kapitaal voor aangetrokken moeten worden om een productiefaciliteit op poten te zetten. Naast veel geld, kost dit ook veel tijd. 2) Ze laten anderen hun product met een licentie maken en ontvangen daarvoor royalty's. 3) Ze worden overgenomen door een grote partij.

De laatste mogelijkheid hoop ik overigens niet, want dan krijgen de huidige aandeelhouders veel te weinig. Maar als kleine aandeelhouder kan je daar niet zoveel aan doen. Enige risico's die ik bij dit aandeel zie, zijn: a) De mogelijkheid dat de Chinezen hetzelfde product gaan maken en daarbij lak hebben aan de bestaande patenten (hoog risico). b) Er toch nog door een andere partij een beter product op de markt wordt gebracht (laag risico).

Vraag: Hoe lang ben je al actief op de beurs?

Wisselend. M'n eerste aandeel kocht ik op m'n 19e (ben nu 56) terwijl ik nog op de HEAO zat. Een groot fiasco, daarna 10 jaar niets meer gedaan. Wel altijd m'n interesse er voor blijven behouden, maar vond dat ik eerst wat meer kennis moest opdoen.

Opties heeft vanaf het begin van de optiebeurs in Nederland al mijn interesse gehad en zie dat ook als een middel om je risico's te verminderen. Heb de internet hype aan me voorbij laten gaan omdat ik de koersen zo hoog vond in de jaren 90. De upswing gemist, maar de downfall daarna ook. Ben serieus gaan beleggen vanaf 2003.

Vraag: Beleg je daadwerkelijk in de aandelen die je selecteerde?

LWLG en NSCI heb ik in m'n portefeuille (mede omdat daar geen opties op verhandeld worden). ASML en ADYEN niet (te duur, dus te risicovol en de opties hierop zijn ook te duur). APPLE, GOOGLE, PROSUS enz. heb ik zo nu en dan optieconstructies op (meestal verticale call spreads of kalender call spreads).

Ben nog aan het experimenteren met optiecombinaties dus dit is voornamelijk nog een leertraject voor me.

Vraag: Wil je nog een tip geven aan beleggers?

Voor de beginnende of ongeïnteresseerde belegger, leg maandelijks een bedrag opzij en koop daarvan fracties in een beleggingsfonds. Zelfs als de koers omlaag gaat heb je na 10 jaar een positief resultaat omdat je meer fracties koopt als de koers laag staat en minder als de koers hoog staat.

Wanneer je vermogen groter wordt dan € 10.000 moet je een andere tactiek hanteren. Stel voor jezelf een risicoprofiel vast, bijvoorbeeld (50% aandelen en 50% cash) blijf maandelijks geld opzij zetten.

Eén keer in het jaar (je mag zelf een datum kiezen, statistisch maakt het niet zoveel uit) toets je de realiteit met het zelf vastgestelde risicoprofiel. Heb je teveel aandelen, verkopen tot 50%. Heb je te weinig aandelen, kopen tot 50%.

Ook door deze systematiek koop je de aandelen laag en verkoop je de aandelen hoog.Voor de geïnteresseerde belegger. Kijk niet alleen naar aandelen, maar verdiep je in opties. De belangrijkste regel bij beleggen is namelijk om geen geld te verliezen.

De risico's van aandelen kun je beperken door een juist gebruik te maken van opties. Enige nadeel hiervan is dat je geen grote klappers zult maken, maar wel rustig naar bed kan gaan elke nacht, terwijl te vermogen langzaam groeit.

Voorbeeld: PROSUS heeft potentie, wordt en werd ook aanbevolen door Nico Inberg en Albert Jellema. Had je 100 aandelen tegen € 95,-- gekocht dan zit je nu op een papieren verlies van zo'n € 1.500. Had je voor een half jaar een verticale call spread € 100 - € 110 gekocht, dan was je je inleg van € 200 kwijt, maar niet meer.

Nadeel van deze optie constructie is dat je maximaal € 800 winst kunt maken. Voordeel is dat je na een half jaar weer een nieuwe keuze kunt maken. Voordeel van aandelen is, je hoeft je verlies niet te nemen, maar wanneer neem je dan je verlies of blijf je hopen op winst.

Ikzelf heb zo'n optie constructie gehad en deze heeft tot dit kleine verlies geleid. Nu staat er weer zo'n optieconstructie uit tot december 2021.

Vraag: Welk aandeel zouden beleggers momenteel beslist moeten kopen?

Dat is een open deur. Lightwave Logic (LWLG). Je kunt dit aandeel niet bij alle banken kopen, bij een goede broker wel. Ikzelf gebruik Traders only (nu Lynx). Zou het wel gefaseerd aankopen want de koers springt alle kanten uit.
Koop er nu 100 en koop er 100 bij als de koers lager staat. Wat de juiste koers is om te kopen weet ik niet. Niet meer dan 5% van je totale portefeuille in dit aandeel stoppen.

(DISCLAIMER: Ik bezit de aandelen LWLG en het is dus in mijn voordeel als anderen dit aandeel gaan kopen). Bij welke koers stap ik er helemaal uit: zo rond de $ 1.000 (voor die tijd zal ik een deel verkopen om m'n risico te verkleinen, maar daar begin ik pas over te denken bij $ 100). (DISCLAMIER: Zo denk ik er nu over, ik weet niet welke kant het bedrijf uitgaat)


Geldprijzen

De geldprijs van €150 gaat naar Michiel van de Rijt en de andere geldprijs van €50, voor de derde plaats, is voor Anton Sluurman.

Lunch gaat naar...

De lucky loser, die mag lunchen met onze Nico Inberg, is Jacco van der Wulp. Jacco behaalde in een maand tijd een negatief rendement van 17% vooral doordat hij een overweging had in Canadese mijnbouwaandelen. Die hadden een slechte maand. Niettemin levert dat Jacco wel een gratis lunch op en dat is natuurlijk ook wat waard.

Alle deelnemers worden hartelijk bedankt voor hun deelname en we melden ons wederom bij het volgende toernooi, in de winter van 2022.

Document wordt elke 10 minuten bijgewerkt.

Mochten de aandelen die u geselecteerd hebben niet overeen komen (daardoor de rendementen ook niet), dan komt dit door de discretie van de redactie. Voor de fout ingevulde formulieren moest de redactie een inschatting maken, naar welk aandeel gerefereerd werd.

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

september 30, 2022

Ontvang 3 maanden GRATIS DeAandeelhouder Premium

Columns

Nieuw
01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store

30 sep 15:20 Redactie

Waarom staan ASML, ASMI en BESI vandaag in het rood?

29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

Het laatste beursnieuws