Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Einde van FAANG

Einde van FAANG
1 nov 2021 om 09:52

Facebook verandert de naam van het bedrijf in Meta. Voor mij als gebruiker van het grafieken programma: Metastock en in recent verleden ook gebruiker van de Meta-trader was de nieuwe naam meteen al heel verwarrend.

Google werd ook Alphabet, maar dat bleef door bijna iedereen gewoon Google genoemd worden. Als dat bij Facebook door een 3D-campagne allemaal anders wordt, hebben we wel een probleem met de naam FAANG-stocks. Immers aangezien de benaming dan de kartrekkende aandelen bestond uit de eerste letters van deze bedrijven zullen we het nu dus moeten gaan hebben over de MAANA-stocks.

Dat veranderingen van naam grote gevolgen kunnen hebben ondervond ook een bedrijfje op de Amerikaanse beurs dat Meta als naam heeft. Het aandeel ging meteen fors omhoog. Nu heb ik ook wel eens per ongeluk het verkeerde aandeel met dezelfde naam gekocht maar deze Meta fout is toch wat vreemd en duidt eerder op onwetende speculatie.

Los van de naamswijziging en de niet al te florissante cijfers van enkele van de FAANG-aandelen, moeten we het ook even hebben over de ECB, die ondanks de mega inflatie niks deed met de rente onder het mom dat het allemaal tijdelijk zal blijken te zijn.

Ook moeten we zo aan het begin van een nieuwe maand nog even de blik op de maand oktober werpen, want ondanks de naam en faam van crash maand waren we gewoon weer hoger. Amsterdam ging hoger op de resultaten van de chipbedrijven.

Maar eigenlijk niet special op de winst maar meer op de orderboeken van de chipbedrijven. Echter wat we ook altijd bij Philips zien is dat de volle orderboeken ook weer leeg kunnen raken. Zeker nu er een tekort is aan chips wil iedereen, die chips nodig heeft bij iedereen, die chips produceert orders plaatsen om zeker te zijn dat er geleverd gaat worden. Maar er zullen dus dubbeltellingen zijn bij de diverse producenten.

Om even een index te nemen, die minder Tech gedreven is, kijken we even naar de Eurostoxx50. We staan weliswaar boven de Twindicator en hebben dus officieel koopsignalen er zijn geen nieuwe hoogte punten te zien in deze toonaangevende Europese index.

Eurostoxx

De roze brillen index

Als we kijken naar de AEX maandgrafiek, dan zien we dat de AEX dus wel weer nieuwe records neerzet en dat de oktobermaand de negatieve vorige maand geheel overvleugelde. Kortom alleen naar de AEX kijkende zou je direct denken: waarom hebben mensen nog een negatieve kijk op de wereld?

AEX lang

Duitsland iets minder positief

Echter als je dan naar de maandgrafiek  van de Duitse Dax kijkt dan zie je wel een positieve maand maar ook afvlakking en mogelijk topvorming. Welke index leidend wordt gaan we de komende maanden zien.

DAX lang

Nog een laatste keer de FAANG

Laten we nu het nog net kan nog een keer langs alle FAANG-stocks lopen en dus beginnen bij Facebook. Het bedrijf is 900 miljard Amerikaanse dollars waard en was los van de naamswijziging volop in het nieuws door haar enorme invloed.

Of het nu de schandalen geopenbaard door een klokkenluider zijn, of de roep om het bedrijf te splitsen, of gewoon concurrentie die zwaarder wordt, ik weet het niet maar we hebben in de Twindicator al langer verkoopsignalen.

Facebook

Apple marktwaarde 2,5 Triljoen oftewel 2.500 miljard dollar

Apple had niet echt briljante cijfers afgelopen tijd. Dat er in Corona-tijd veel Mac ’s, IPad’s en telefoons verkocht werden begrijp ik nog wel, maar we hoeven niet ieder jaar een nieuwe en dus lijkt het me niet vreemd dat het nu iets tegen viel.

Technisch zit je nog net boven de Twindicator lijn kortom het is even spannend.

Apple

Doet ie het of doet ie het niet

Amazon ‘slechts 1.745 Miljard dollar aan marktwaarde’ kwam vorige week donderdag nabeurs (dus vrijdag) met toch wel tegenvallende cijfers. Maar het slot was slechts 2 procent lager en eindigde precies op de Twindicatorlijn. Kortom ook hier spannend, en al helemaal voor Bezos.

Amazon

Lekker chillen

Netflix, na even een klein dipje en een kort verkoopsignaal, is aan de bovenkant van de vlag uitgebroken. Dus waar we theoretisch heen moeten durf ik niet eens hard op te zeggen. Bizar dat ondanks de concurrentie en dat we allemaal weer naar buiten willen (en kunnen) we toch willen blijven hangen op de bank voor de buis.

Waarbij niet vergeten moet worden dat er in de meeste landen helemaal niet zoveel mensen gevaccineerd zijn als in West Europa!

Netflix

We hebben de G

Google (Alphabet Inc.), een kleine twee duizend miljard dollar (1.967) waard op de beurs, ondanks dat ze minder gaan verdienen op de Apps in de Google/Android Store, is gewoon weer naar koop gedraaid in de Twindicator. Gezien de snelle stijging van US$1.400 naar bijna US$3.000 blijf ik heel voorzichtig met dit soort aandelen.

Google

En als dessert, oftewel FAANGST

Starbucks was een van de bedrijven waarvan ik altijd dacht dat ze last van duurdere goederenprijzen en minder toeristen wereldwijd zouden moeten hebben. Maar ik was lang de enige die zich hier druk over maakte.

Maar goed, ik was ook de enige die zich zorgen maakte over de gevolgen van Covid op de jeugd en daar beginnen meer mensen nu de gevolgen van in te zien. Zo ook Starbucks want die breekt in de grafiek aan de onderkant uit en zou dus gemakkelijk naar US$ 95 of lager kunnen.

Starbucks

Het sprookje

In de rij van invloedrijke aandelen hoort helaas ook Tesla. Door een order van 100.000 auto’s van een failliet autoverhuurbedrijf werd Tesla gewoon 1,12 triljoen waard oftewel 1.120 miljard dollar. Daarmee werd dit autobedrijf , dat slechts 1 miljoen auto’s per jaar maakt, meer waard dan de rest van de wereldwijde top tien van alle autoproducten, die stuk voor stuk veel meer en betere auto’s produceren dan Tesla.

Niemand die bij het nieuws zich af vroeg wie dit gaat betalen? Of de auto’s überhaupt wel geleverd konden worden in tijden van chiptekorten? Wanneer exact de levering gaat plaatsvinden dus in welke kwartalen? Hoeveel marge er op deze auto’s zit, etc.?

Mij hoor je er ook niet over want gekte is niet rationeel te verklaren en dus ga ik geen poging doen.

Tesla

Follow the leader

Wellicht moeten we, zoals de topman van Tesla doet, met een joint naar de nieuwe lettercombinatie kijken of er met een kleine toevoeging nog een pakkende naam van te maken is. Helemaal als we ook nog even kijken naar Microsoft dat ook bij de grote influencer-aandelen op de beurs hoort.

MSFT

Microsoft is Apple (kijkende naar de waarde)

Microsoft is 2,5 triljoen (2.500 miljard) waard op de beurs. Een groot deel van de waarde komt door thuiswerken en dus Covid. Nu is Corona niet blijvend maar wellicht thuiswerken wel. Door Corona is dit bedrijf dus fors in prijs opgelopen en zo kijkende snap je toch ook wel weer dat Wappies de grootaandeelhouder verdenken.

Natuurlijk is dit niet zo maar in iedere politiefilm leren we “follow the money” (volg het geld). Los van veel bedrijfscijfers kwam ook mevrouw Lagarde van de ECB weer aan het woord.

Hoezo inflatie doelstellingen

De ECB heeft volgens mij van ons als volk een belangrijke doelstelling mee gekregen bij de oprichting en dat was de inflatie te beteugelen. We hebben geen opdracht gegeven om de economie te stimuleren en helemaal al niet om de aandelenbeurzen omhoog te zetten en te houden.

Een van de voorlopers van de ECB, de Bundesbank, leeft met grote trauma’s over inflatie uit het verleden en dus was voor de Duitsers inflatie extreem belangrijk. Dit omdat de Duitsers nog hyperinflatie hebben meegemaakt zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog en dat willen ze nooit meer.

Dit gezegd hebbende was ik enigszins verbaasd dat de ECB ondanks al maanden van hogere prijzen geen rentestap wilde maken. Ook bleef men onduidelijk over de afbouw van het recentste opkoopprogramma van obligaties (tapering). De rente in de markt was wel al eerder opgelopen maar ook hier moeten we een vinger aan de spreekwoordelijke pols houden.

Gaan we in de German Bund futures per ongeluk toch weer boven de 170,03 dan moeten we gaan twijfelen over onze rentevisie. De rentevisie blijft tot die tijd wel dat we nog hogere rente niveaus verwachten.

German Bund futures

De Beursmaand oktober is ook niet meer wat het geweest is

De maand oktober had een verdere dip moeten geven, maar zoals het er nu naar uitziet hadden we in september weer moeten instappen. Ondanks een long signaal in de S&P 500 blijf ik van mening dat de beurs veel te hard is opgelopen en dat we al te lang geen echte correctie hebben gezien. Kortom ik blijf heel voorzichtig.

S&P500 mini futures

AEX Amsterdam

De AEX zou ondanks het longsignaal theoretisch nog best een toppatroon kunnen hebben laten zien. Maar het wachten is op signalen.

AEX

China meltdown?

Nu zijn niet alle beurzen goed gesloten in oktober, neem China dat is mede door de berichten over de vastgoed sector aldaar teruggevallen en hier hebben we gewoon verkoopsignalen.

China B shares

Bitcoin het nieuwe goud?

Goud veert wel iets op door de inflatie, maar wellicht is de Bitcoin het nieuwe moderne goud en zien we een stijging in de Bitcoin door inflatieverwachtingen… maar als je daar in gelooft zou je ook kunnen denken dat er inflatie is en dus dat de ECB iets moet met de rente zoals de Canadezen dat ook reeds deden.

Bitcoin

Tot slot

Een van de aandelen die de AEX steeds trok was Adyen. Het heeft een koerswinst verhouding van 217,3 (bron YahooFinance) en heeft in de Twindicator onder de 2.597,99 Euro een verkoopsignaal…

Adyen

  1. Van invloed?

De vraag dit weekend is of de G20 nog nieuws van invloed gaat brengen? Bijvoorbeeld over Milieu maatregelen, Co2 belastingen of belastingen voor grote bedrijven? In het licht van duurzaamheid en Co2 was ik toch wel verbaasd dat een groot pensioenfonds als het ABP zich zo laat leiden door de politiek in zijn investeringen.

Volgens mijn persoonlijke mening zou een pensioenfonds als eerste doel de inflatiecorrectie en dekkingsgraden en dus de belangen van de huidige cliënten moeten hebben. Dus focus op rendement en als dat heel goed is en er geen problemen met lage rente etc. pas dan, zouden ze politieke keuzes moeten maken.

We hebben het eerder op onze site gehad over de duurzaamheidscriteria en natuurlijk hebben we geen discussie over schadelijke munitie , kinderarbeid, etc. want hiervoor zijn duidelijke criteria. Maar we hebben wel discussie als we niet in RDSA beleggen terwijl we in een energie transitie zitten.

Want mogen we dan wel in China beleggen? Waar men naar 3.500 kolencentrales  wil gaan en dus plannen heeft om er nog 600 nieuwe centrales op te gaan starten? Of sluiten we de tweede economie van de wereld helemaal uit in pensioenland? Een interessante materie waar ik met een beetje geluk (lees tijd) op wil terug komen.

Voor de toekomst de blik op:

En de komende week wordt belangrijk of de Democraten de plannen van Biden gaan ondersteunen dan wel of de verdeeldheid onder de Democraten de politieke concurrentie gaat helpen? We moeten als dit verkeerd gaat vrezen voor de midterm verkiezingen en uiteindelijk voor de volgende presidentsverkiezingen.

Voor de rest hebben we het niet over de Brexit deal waar Franse vissers in oorlog zijn met de Engelse… We hadden toch een deal?

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.