Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eenvoudig miljonair

Eenvoudig miljonair
6 mrt 2023 om 10:09

Snel rijk worden: wie wil dat nou niet? De beurs is er niet de juiste plek voor, maar langzaam rijk worden kan wel degelijk. En dat klinkt toch ook goed? Beleggen gaat immers om geduld. Met een vermogen van ruim $100 miljard is ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet een uitstekend voorbeeld dat geduld loont op de beurs: 98% procent van zijn vermogen vergaarde hij na zijn 50ste levensjaar. Het vermogen van Warren Buffet is grotendeels te danken aan één van de krachtigste financiële concepten die er bestaat: ‘compound interest’.

Compound interest (samengestelde rente) wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. ‘Compound interest is the 8th wonder of the world’, aldus Albert Einstein. Zorg er dus voor dat u het achtste wereldwonder begrijpt.

Samengestelde interest is beter bekend als het rente-op-rente-effect. Wanneer je gerealiseerde winsten op een investering herinvesteert, kun je over die winst ook weer winst maken. Zo creëer je een sneeuwbaleffect. Hoe langer de sneeuwbal doorrolt, hoe groter hij uiteindelijk wordt.

Het belangrijkste element bij het rente op rente effect is tijd. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met beleggen, waardoor u optimaal profiteert van het sneeuwbaleffect en u uw vermogen op lange termijn exponentieel zal zien groeien. Net als Warren Buffet.

In de praktijk

Een verstandige manier om deze sneeuwbal te laten groeien is door periodiek te beleggen. Door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van €250 te investeren maakt u een portefeuille minder gevoelig voor de korte termijn grillen van de markt. U koopt soms hoog, soms laag, maar gemiddeld tegen een aantrekkelijke prijs. Het geld kunt u bijvoorbeeld beleggen in een breed mandje aandelen (ETF), waardoor u direct goed gespreid bent en weinig kosten maakt. Er is geen specifieke kennis vereist. De enige overtuiging die u moet hebben is dat economieën op termijn groeien en aandelen dus stijgen. Als we kijken naar het verleden wordt dit beeld bevestigd: de afgelopen 100 jaar was het gemiddeld jaarrendement op aandelen 10%. 

Maar ook met een lagere rendementsverwachting zijn de vooruitzichten zeer aantrekkelijk. Stel dat u op uw 20e begint met een maandelijkse inleg van 250,- en dit volhoudt tot uw 65e. Ondanks dat de totale eigen inleg over 45 jaar tijd opgeteld slechts 135.000,- bedraagt gaat u met pensioen als miljonair.

Profiteren of betalen?

Het achtste wereldwonder werkt twee kanten op: ‘he who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it’ voegde Einstein toe aan zijn uitspraak. 

Bedrijven spelen slim in op de werking van compound interest: een tv of een boxspring voor een paar tientjes per maand. Verleidelijk voor de consument, maar nog interessanter voor bedrijven. U bezit zelf niets maar betaalt wel de welvaart van een ander. Bedrijven hebben Einstein in ieder geval goed begrepen. 

Wat doet u: betalen voor hun welvaart? Of laat u het rente op rente effect in uw eigen voordeel werken?

Disclaimer

Laurens Tabak is investment specialist bij 1VermogensbeheerDe informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.