AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Laurens Tabak maandag, 6 maart 2023 10:09

Eenvoudig miljonair

Snel rijk worden: wie wil dat nou niet? De beurs is er niet de juiste plek voor, maar langzaam rijk worden kan wel degelijk. En dat klinkt toch ook goed? Beleggen gaat immers om geduld. Met een vermogen van ruim $100 miljard is ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet een uitstekend voorbeeld dat geduld loont op de beurs: 98% procent van zijn vermogen vergaarde hij na zijn 50ste levensjaar. Het vermogen van Warren Buffet is grotendeels te danken aan één van de krachtigste financiële concepten die er bestaat: ‘compound interest’.

Compound interest (samengestelde rente) wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. ‘Compound interest is the 8th wonder of the world’, aldus Albert Einstein. Zorg er dus voor dat u het achtste wereldwonder begrijpt.

Samengestelde interest is beter bekend als het rente-op-rente-effect. Wanneer je gerealiseerde winsten op een investering herinvesteert, kun je over die winst ook weer winst maken. Zo creëer je een sneeuwbaleffect. Hoe langer de sneeuwbal doorrolt, hoe groter hij uiteindelijk wordt.

Het belangrijkste element bij het rente op rente effect is tijd. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met beleggen, waardoor u optimaal profiteert van het sneeuwbaleffect en u uw vermogen op lange termijn exponentieel zal zien groeien. Net als Warren Buffet.

In de praktijk

Een verstandige manier om deze sneeuwbal te laten groeien is door periodiek te beleggen. Door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van €250 te investeren maakt u een portefeuille minder gevoelig voor de korte termijn grillen van de markt. U koopt soms hoog, soms laag, maar gemiddeld tegen een aantrekkelijke prijs. Het geld kunt u bijvoorbeeld beleggen in een breed mandje aandelen (ETF), waardoor u direct goed gespreid bent en weinig kosten maakt. Er is geen specifieke kennis vereist. De enige overtuiging die u moet hebben is dat economieën op termijn groeien en aandelen dus stijgen. Als we kijken naar het verleden wordt dit beeld bevestigd: de afgelopen 100 jaar was het gemiddeld jaarrendement op aandelen 10%. 

Maar ook met een lagere rendementsverwachting zijn de vooruitzichten zeer aantrekkelijk. Stel dat u op uw 20e begint met een maandelijkse inleg van 250,- en dit volhoudt tot uw 65e. Ondanks dat de totale eigen inleg over 45 jaar tijd opgeteld slechts 135.000,- bedraagt gaat u met pensioen als miljonair.

Profiteren of betalen?

Het achtste wereldwonder werkt twee kanten op: ‘he who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it’ voegde Einstein toe aan zijn uitspraak. 

Bedrijven spelen slim in op de werking van compound interest: een tv of een boxspring voor een paar tientjes per maand. Verleidelijk voor de consument, maar nog interessanter voor bedrijven. U bezit zelf niets maar betaalt wel de welvaart van een ander. Bedrijven hebben Einstein in ieder geval goed begrepen. 

Wat doet u: betalen voor hun welvaart? Of laat u het rente op rente effect in uw eigen voordeel werken?

Disclaimer

Laurens Tabak is investment specialist bij 1VermogensbeheerDe informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

De Aandeelhouder TV

maart 17, 2023

Bankensector, Aegon, Ordina, Flow Traders, Basic-Fit, ECB + de Fed | DeAandeelhouder Podcast Afl 115

maart 17, 2023

Besmettingsgevaar banken geweken? | 17 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 16, 2023

ABNAMRO grootste daler, en nu? – 15mrt23

maart 16, 2023

NN GROUP rijp voor een rebound – 16mrt23

Columns

Nieuw
17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB

16 mrt 09:57 Redactie

Terugkijken: Bankencrisis, Pharming, Basic-Fit, TomTom, ABN Amro

15 mrt 15:45 Nico Inberg

Flow Traders: Bond Kings

Het laatste beursnieuws