Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 30 juni 2017 17:33

Een woord over de onrust op de beurs

Draghi praat de dollar omlaag

Met enige verbazing lees ik af en toe de gedachten van de doemdenkers. Deze week kwamen ze in het Financieele Dagblad uitvoerig aan het woord. Hun verhaal heeft een grootste gemene deler: door de stijgende rente zullen de koersen gaan dalen. Zowel aandelen als obligaties zullen hard geraakt worden.

De doemdenkers beginnen wat meer kabaal te maken, want het ziet er nu naar uit dat de ECB daadwerkelijk gaat ingrijpen. Nou ja, ingrijpen dat is wat overdreven. Draghi meldde dat de ECB niet van plan was de normalisering van het beleid af te zakken, zelfs nu de inflatie beneden de verwachting was. Naar zijn oordeel was de inflatie laag door een tijdelijke dip in de olieprijs. Zo’n dip loopt ook weer uit de cijfers en daarna gaan meer materiële zaken een rol spelen. Eén daarvan is de loonvorming. Nu het echt goed gaat met de Europese economie moeten de lonen vroeg of laat gaan stijgen en dat is dan weer prettig voor de inflatie.

Niettemin schoot de dollar met een goede 1% omhoog. Dat past in het beeld dat de dollar afzwakt. Daar zijn goede redenen voor. De Amerikaanse economie zwakt af, terwijl de mooie beloftes van Trump steeds minder waard blijken te zijn. Dat doet de Amerikaanse markten niet goed. Voeg daarbij de twijfels over de waardering van de technologie en het is duidelijk waarom de Amerikaanse beurs zijn glans wat verliest.

Maar is dit nu een rampscenario. Ik denk van niet. Ja, Amerikaanse aandelen – lees: tech – zijn duur, maar ze zijn niet extreem gewaardeerd. Er zal mogelijk een correctie plaatsvinden, maar dat is niet het einde van de wereld. Ja, de rente gaat omhoog, maar ook dat wisten we. Het gaat om de vraag of er nu iets naar buiten komt wat we niet wisten. Een renteverhoging is geen ramp, zolang hij maar is ingeprijsd. Het naar buiten komen van een boekhoudschandaal of het tegenvallen van verwachtingen kan verkeerd vallen. Maar crashes ontstaan niet door dingen die we nog niet wisten.

 

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal

01 dec 00:15 Nico Inberg

Zo werkt het met de Rabobank Certificaten

30 nov 11:16 Nico Bakker

ASML stieren lekker in het zadel

Het laatste beursnieuws