Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Edelmetalen onder druk

Edelmetalen onder druk
24 nov 2020 om 12:21

Waar de beleggers in aandelen, vastgoed en grondstoffen over het algemeen weer kunnen genieten van hun bezit, is de prijsvorming van edelmetalen teleurstellend. Waar deze laatste groep eerst een belangrijke voorsprong had opgebouwd in rendement, zijn goud en zilver deze voorsprong nu weer hard aan het inleveren. Sinds de verkiezingswinst van Joe Biden, zelfs Trump lijkt er zich nu in te gaan berusten, lijkt de rust op de financiële markten weer terug te keren. Waar er eerst sprake van angst was dat het financiële systeem zou bezwijken onder de enorme druk waardoor de waarde van ons geld zou worden vernietigd, is er nu sprake van het afbouwen van noodscenario’s. De koopkracht van het huidige fiatgeldsysteem lijkt gered. Is dit terecht?

De daling van de goudprijs in US dollar is bijna aanbeland bij haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde (VG) lijn. Gold spot in USD noteert nog zo’n USD 32 boven de belangrijke psychologische barrière (de rode lijn). Een scheidslijn die vaak het verschil maakt tussen een lange termijn stijgende of dalende trend. Zolang de goudprijs boven de rode lijn noteert, is er nog steeds sprake van een gezonde golden cross-fase. Echter, zodra de prijs meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder deze rode lijn noteert zonder deze lijn te raken, dan stijgt de kans dat de lange termijn trend gaat keren. Hier is nog geen sprake van.

Wanneer wij de goudprijs afbeelden via de Gold Bullion Securities ETF dan is er al sprake van koersvorming onder de rode lijn. Deze tracker noteert in euro’s. De koers van deze tracker test al een aantal dagen de rode lijn, maar vooralsnog was het een sterke steunlijn waaronder de prijs niet of nauwelijks wilde dalen. De slotkoers gisteren was echter behoorlijk onder de rode lijn, maar de koers raakte intraday nog wel deze lijn. De telling van meer dan 3 aaneengesloten beursdagen zonder de lijn te raken moet nog steeds gaan beginnen. Vooralsnog lijkt de situatie op die van maart jl. Ook toen was er sprake van lichte paniek, maar de psychologische barrière deed zijn werk. Volgens de regels van onze risico-indicator is de kans nog steeds het grootst dat de trend opwaarts continueert.

De zilverprijs in USD en EUR heeft vrijwel eenzelfde koersverloop. Zolang de koers niet meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven het 50-daags VG (blauwe lijn) noteert, is een test van de rode lijn mogelijk. Zilver heeft duidelijk nog meer neerwaartse speling voordat de trend in een dead cross-fase dreigt te komen.

Voor de goudmijnen ziet de huidige status van de risico-indicator er angstig uit. De iShares Gold Producers in EUR noteerde gisteren voor de 3de aaneengesloten beursdag onder de rode lijn, zonder deze lijn te raken. Het is vandaag de 4de beslissende dag volgens de regels van onze risico-indicator. Als vandaag opnieuw geen contact wordt gemaakt met de rode lijn, dan stijgt de kans aanzienlijk dat de trend gaat keren. De VanEck Vectors Gold Miners ETF in USD heeft dezelfde status als de goudprijs in EUR. Namelijk een slotkoers onder de rode lijn. Echter, deze tracker heeft gisteren nog wel contact gehad met de psychologische barrière. Wanneer er voldaan wordt aan de “3-dagen-regel” is het geen garantie dat de trend definitief keert. Afgelopen maart tenslotte, tijdens de coronacrash, werden beleggers ook op het verkeerde been gezet. Het negatieve signaal werd na enkele turbulente weken weer omgebogen.

De belangrijkste vraag die beleggers in goud en zilver zich moeten stellen is of zij verwachten dat het financiële systeem nu gered is met een vaccin en het vooruitzicht van een machtswisseling in de VS. Wat ons betreft zijn de geopolitieke verhoudingen zeer verhit. Veel spanningen zijn waarneembaar in landen waar de VS en haar bondgenoten grondstoffenbelangen hebben, maar o.a. de Chinezen en Russen op hun pad tegenkomen. In bijna heel Afrika vinden machtswisselingen plaats en/of is het erg onrustig. In het Midden-Oosten lijkt er een alliantie te worden gesmeden tegen Iran. De Amerikanen bemiddelen tussen Israël en andere Arabische landen. De druk op Iran wordt verder opgevoerd. Alle oorlogen die momenteel worden gevoerd, vaak via milities gesteund door de grootmachten, moeten gefinancierd worden. De hele strijd tegen corona kost enorm veel geld, wat opgelost is door het inzetten van de geldpersen. Schuldenratio’s zijn ongekend hoog. Fiatgeld is niets anders dan tegoedbonnetjes die ingeruild kunnen worden tegen producten en diensten. Maar de hoeveelheid tegoedbonnetjes die nu gedrukt is, moet wel resulteren in toenemende inflatie. Zoals wij de afgelopen weken hebben benadrukt, tendeert de wereld naar een “Great Reset”. Vroeger waren edelmetalen vrijwel de enige vluchthaven. Echter, nu leven wij in een digitale wereld. Tijdens de vorige resets beschikte de wereld nog niet over computers, laat staan over digitaal geld. Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) lijken het nieuwe goud. En zolang deze er nog niet zijn, zijn de cryptocurrencies het belangrijkste alternatief.

Een betere belegging dan goud en zilver is momenteel o.a. de Bitcoin Tracker One. Iedere keer na de coronacrash dat de koers de rode lijn aanraakte, veerde de koers weer op om uiteindelijk als een raket weg te spuiten. Het is nog steeds mogelijk dat dit met goud en zilver ook gaat gebeuren. Zekerheden bestaan er niet, maar de grote agenda’s van het IMF, Wereldbank, VN en het World Economic Forum moeten nog grotendeels ten uitvoering worden gebracht. De komende jaren zullen nog heel turbulent worden is onze inschatting. Spreiding in de portefeuille blijft belangrijk als een soort vaccin tegen wilde koersschommelingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.