Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 18 december 2018 16:24

Economische visie: De verdedigers

Eindelijk hebben wij ze weer. Top verdedigers die de gelederen gesloten weten te houden. Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt ontwikkelen zich tot de beste verdedigers van de wereld. De Ligt, amper 19 jaar, staat nu al aan het hoofd van de AJAX verdediging. Als voetballiefhebber is het genieten om zo’n jonge gast te zien voetballen. En Virgil van Dijk heeft zich ondertussen ontpopt tot de captain van het Nederlandse elftal. Ons elftal wat gelukkig weer op de wereldranglijst naar boven schiet als gevreesde voetbalmacht. Terug van weggeweest. Waar AJAX en het Nederlands elftal Europees gezien waren afgegleden naar een bedenkelijk niveau, zijn wij nu weer helemaal terug van weggeweest. Veel credits gaan daarbij naar de verdedigers.

Ook aan het beleggingsfront maken de verdedigers een comeback. Jarenlang werden zij de oren gewassen door de aanvallers. Speculanten die de aanval zochten met voornamelijk spelers zoals Amazon, Facebook, Apple etc. hebben de verdedigers menigmaal te kijk gezet. De beleggende verdedigers werden gedegradeerd tot negatievelingen en zwartkijkers. Zij hadden, volgens de optimisten, geen goede kijk op het beleggingsspel. Evenals bij het voetbal werden er miljoenen neergeteld voor de Ronaldo’s en Messi’s van deze wereld. Maar dergelijke bedragen neertellen voor een goede verdediger was weggegooid geld. Het prijskaartje van een verdediger was daarom vele malen lager. Het tij lijkt ondertussen gekeerd. Het respect voor goede verdedigers is aan het terugkeren. Het lijkt erop dat onze verdedigers de duurste spelers van het land worden. En ook het respect voor de verdedigende belegger keert langzaam terug.

Bovenstaande tabel toont de belangrijkste asset categorieën met de rendementen in euro’s. Deze tabel is gesorteerd op het rendement YTD, oftewel het rendement vanaf 1 januari t/m de slotkoers van 13 december. De tabel is gecreëerd uit de database van Morningstar en bevat alle hoofdcategorieën waar ik mij op richt. De verschillen in rendement zijn groot dit jaar. De categorie vastgoed is vooralsnog de grote winnaar, waar dit een aantal maanden geleden zeker niet van werd verwacht. Europees vastgoed (iShares European Property Yield ETF) noteert daarentegen in de min en daardoor in het rechterrijtje, wanneer ik voetbaltermen blijf hanteren. De VS is in 2018 vooralsnog de grote winnaar. Zowel Amerikaans vastgoed als de aandelenbenchmark behoren tot de top. Aandelen uit de andere mondiale regio’s zoals Europa, Japan en Emerging Markets bungelen onderaan, samen met het tafelzilver.

2018 kenmerkt zich vooralsnog als een gespleten beursjaar. Een goede januari maand werd gevolgd door een slechte fase. Vervolgens veerden veel beleggingen weer op in de zomermaanden om daarna in de herfst aan een daling te beginnen. Het voorlopige resultaat is dat de wereldwijde aandelen- (iShares Core MSCI World), vastgoed- (iShares Developed Markets Property Yield), bedrijfsobligatie- (iShares Global Corporate Bond) en grondstoffenindex (Lyxor Commodities CRB) allemaal nog steeds YTD in de PLUS noteren. De wereldwijde aandelenbelegger heeft op dit moment dus nog steeds een beter rendement dan de spaarder / verdediger puur sang.

Maar voor een goede verdediging heb je verschillende spelers nodig. Een back, een laatste man, een voorstopper en uiteraard een keeper. Als ik mijn opstelling zoun mogen maken dan zou ik in het doel de iShares Global Government Bond ETF zetten. Als backs heb ik de bekende tweeling ETFS Physical Gold en Physical Silver. Het zijn de “Van de Kerkhofjes” die menig aanvaller spreekwoordelijk onder de zoden stopt. Goud en zilver excelleren vaak in onrustige tijden. Als laatste man zie ik een rol weggelegd voor de iShares Global Inflation Linked Government Bond ETF en als voorstopper kies ik voor een verrassend opkomend talent de iShares JP Morgan Emerging Market Local Government Bond ETF.

Bekijk nu maar bovenstaande tabel. U ziet dezelfde spelers als in de 1ste tabel maar nu gerangschikt met hun rendementen over de afgelopen 3 maanden. Coach Golden Crosses heeft enkele maanden geleden al voor deze opstelling gekozen. Ik heb minder geld geïnvesteerd in talentvolle middenvelders en aanvallers. De beste verdediging is niet altijd de aanval. Soms moet je je gewoon ingraven voor de goal. De nul houden is belangrijker dan blind naar voren rennen. Even het kopje erbij houden. Onverzettelijk gaan De Ligt en Van Dijk, samen met hun andere verdedigers, de spitsen geen kans geven. De verdediger heerst.

Ik wacht nog op mijn counter, waarbij De Ligt of Van Dijk nog even in vijandelijk doel kopt om zo de kers op de taart te plaatsen. Het zou toch mooi zijn als in 2018 de verdedigers waardering voor hun werk krijgen.
De boodschap van deze verdedigende visie is dat in een goede beleggingsportefeuille er altijd sprake moet zijn van een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën. En opmerkingen als “TINA”, there is no alternative, zijn kortzichtig en een professionele belegger onwaardig. Dit blijf ik benadrukken.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden