Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Doorbraak toppenlijn

Doorbraak toppenlijn
20 jul 2017 om 08:00

Met een forse opwaartse candlestick brak de AEX gisteren door zijn dalende toppenlijn. Hiermee is een verbetering in het kortetermijnbeeld opgetreden. Is hiermee het einde van de correctie gegeven? Dat is nog niet te zeggen.

Kans op lagere top blijft aanwezig ondanks verbeteringen
Vanaf de jaartop bij 537,80 was een dalende toppenlijn te zien die liep langs de lagere top van 528,50 en de recente top van eerder deze week. Gisteren was deze dalende toppenlijn te vinden bij 522 punten. Hiermee lag deze dalende toppenlijn ook gelijk aan het 50%-Fibonacci retracementniveau van de gehele daling vanaf de jaartop tot aan de bodem bij 506,20. Ook werd het driedaagse toppatroon met deze opwaartse beweging weer direct ongedaan gemaakt. Het betrof hier een zogenoemde ‘evening star’ die ook precies de bovenkant van de dalende toppenlijn had getest. Met deze opwaartse beweging is een einde gekomen aan de buitengrenzen van de correctie zoals we die kenden sinds mei. Toch is het correctiegevaar nog niet verdwenen. Er is nu een meer zijwaartse en bredere trendontwikkeling ontstaan. Ondanks dat de neerwaartse risico’s met deze opwaartse doorbraak zijn afgenomen, blijft de kans in de komende zomertijd nog steeds aanwezig op een verder neerwaarts vervolg waarbij de bodem bij 506,20 nog steeds gebroken kan worden in de komende weken. Belangrijke weerstanden zijn nu te vinden bij de toppen van 528,50 en 531,60. Zolang deze toppen niet opwaarts worden gebroken, blijft de kans op een lagere top aanwezig in het bredere technische beeld.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Weet de AEX onder de lagere toppen van 528,50 en 531,60 te blijven?
Ondanks dat de kans op een lagere top dus nog aanwezig is, zijn de contouren van het twee maanden durende dalende trendkanaal wel ten einde. Een nieuwe modus zal dus moeten worden gezocht. Zodra de toppen bij 528,50 en 531,60 ook op slotbasis worden gebroken, staat de weg weer open voor een hertest en doorbraak van de jaartop bij 537,80. In de huidige meer zijwaartse marktomstandigheden voor de komende tijd, moeten we vooral letten op deze twee horizontale weerstanden. Dit zijn namelijk de lagere toppen die werden gevormd in de afgelopen twee maanden na de vorming van de jaartop. Zolang de AEX in de komende week/weken hieronder blijft, blijft de kans reeel op een verder neerwaarts vervolg. Aangezien de 1e correctie van 2017 is afgesloten met een neerwaartse beweging van net geen 6% daling, blijft de kans reeel dat er sprake is van een correctieve fase die bestaat uit meerdere losstaande correcties en die aanzienlijk langer gaat duren in de komende periode.

Vergelijking met correctieve fase van 2015
Wat opvallend is, is de vergelijking die is te maken met 2015. Destijds werd een belangrijke top gevormd bij 510 waarna een 1e correctie plaatsvond. Ook was destijds (net als afgelopen mei) de afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde opgelopen tot ruim 12%. Een risicovolle afstand voor de start van een correctie. Na de afronding van de 1e correctie wist de AEX een dubbele lagere top te vormen in 2015, waarna de volgende zeer forse correctieve beweging in deze langdurige fase plaatsvond. De vorming van deze lagere top is vergelijkbaar met de huidige 531,60-top. Zolang de AEX tot ongeveer deze weerstand weet op te lopen in de komende tijd, blijft een vergelijkbaar scenario als in 2015 mogelijk. Toch verwacht ik niet dat de terugval net zo groot zal zijn als destijds plaatsvond, toen was er namelijk sprake van een correctieve fase van 9 maanden lang die ongeveer 25% bedroeg. Een andere opvallende vergelijking zijn de toppatronen die zijn gevormd in de maandgrafiek. Deze zijn ook vergelijkbaar en blijven zorgen voor een risico in de komende tijd. In mei werd op de maandgrafiek een shooting star gevormd die in juni werd afgerond met een grote bearish engulfing. Dit soort patronen op de maandgrafiek komen niet veel voor en worden pas opgeheven met een structureel slot boven de 537,60. Dit geeft voor de komende zomermaanden nog steeds een groot risico aan op een verder neerwaarts vervolg.

Alert blijven op topvormingssignalen en het quasimodo-patroon
Ook blijven de contouren zichtbaar van een groot hoofd-schouderpatroon dat sinds maart in ontwikkeling is. Even leek er sprake te zijn van een gelijke schoudercombinatie aangezien de eerste schouder een top kende bij 521,50. Met de doorbraak van gisteren, blijft de kans op afronding van dit patroon aanwezig, maar ontstaat een meer quasimodo-patroon, met ongelijke schouders. De kans blijft realistisch dat de AEX bezig is met de vorming van de 2e schouder. Toch wordt dit patroon pas geactiveerd onder de neklijn bij 506,20. Voor de komende dagen liggen de belangrijke weerstanden bij 528,50 en 531,60. Tussenliggend is nog een niveau te vinden bij 529,50. Vandaag lijkt de AEX met een opwaartse gap te openen waardoor de eerste steun bij de intraday-top van gisteren bij 524,40 ligt. We moeten alert blijven in de komende dagen op de vorming van nieuwe toppatronen waarna de neerwaartse weg weer kan worden vervolgd met de vorming van een nieuwe correctieve beweging. Een eerste verslechtering treedt op onder de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de 506,20 die vandaag bij 519,30 ligt. Onder de recente bodem van 517,30 (2 dagen geleden) lijkt een nieuwe top te worden bevestigd en kan de neerwaartse weg weer worden vervolgd. Zolang dat niet gebeurt, blijft een verdere stijging richting de voormalige lagere toppen mogelijk bij 528,50 en 531,60.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 524,40 / 519 – 520 / 517,30 / 515,30 528,50 / 529,50 / 531,60 / 537,60

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.