Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Redactie - dinsdag, 19 maart 2019 10:59

Dividendseizoen AEX bedrijven in aantocht

In de komende maanden keren veel bedrijven in de AEX het dividend uit. Het gaat bij de meeste bedrijven over het slotdividend over de winst uit het jaar 2018. Nu de rente laag staat kijken veel beleggers naar dividendaandelen als alternatief om inkomen uit hun vermogen te halen. In dit artikel kijken we alleen naar de houdbaarheid van het dividend van de aandelen uit de AEX.

Dividend belangrijk onderdeel van het totaalrendement

Dividend maakt op de lange termijn een significant onderdeel uit van het totaalrendement dat beleggers kunnen behalen. Uit onderzoek van indexmaker MSCI blijkt dat over een beleggingshorizon van 5 jaar 58,3% van het totaalrendement komt door dividend. Over een periode van 10 jaar loopt dit zelfs op naar 78,4%. Dit onderstreept de kracht van dividend. In de AEX zitten veel aandelen die een hoog dividend uitkeren!

Hoge dividenden in de AEX

In de tabel hieronder staan de te verwachten dividenden voor de komende 12 maanden voor de AEX aandelen. Het dividendbedrag per aandeel keren de meeste ondernemingen niet in één keer uit op de ex dividend datum, maar vaak wel voor een groot gedeelte. Sommige aandelen keren elk kwartaal een dividend uit zoals Koninklijke Olie en Unilever.

De dividendtopper in de AEX is op dit moment Unibail-Rodamco-Westfield met een verwacht dividendrendement van 7,2%. Per aandeel € 10,8 op een koers van € 150. De vraag die dan direct rijst is de houdbaarheid van dit dividend. Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen kijken veel beleggers naar de payout ratio: welk gedeelte van de winst per aandeel keert de onderneming uit als dividend. In het geval van Unibail ligt dit op 92%. Dus om het dividend op pijl te houden moet Unibail de winst per aandeel vasthouden. Het management denkt dat dit gaat lukken. Geen garantie natuurlijk.

Wat verder opval zijn de hoge dividendrendementen van banken en verzekeraars. AbnAmro is koploper met een verwacht dividendrendement van 7%. Gevolgd door ING, Aegon, ASR en Nationale Nederlanden. De payout ratio van deze financiële waarden ligt tussen de 50% en 67%. Dus voldoende speelruimte om de dividenden op pijl te houden zo lijkt het.

Koninklijke Olie handelt op een dividendrendement van 5,8% met een payout ratio van 67%. En zelfs een cyclisch aandeel als Randstad handelt op een dividendrendement van 4,8% met een payout ratio van 63%. In verhouding tot een rentevergoeding op de bankrekening van 0% nogal een verschil. KPN handelt op een dividendrendement van 4,2%, maar kan dit dividend niet betalen uit de lopende winst. De enige aandelen die geen dividend uitkeren in de AEX zijn Galapagos en Adyen.

Wat u natuurlijk niet moet vergeten is dat het risico van beleggen in aandelen significant hoger is dan geld op de bankrekening.....

De Aandeelhouder TV

april 20, 2021

Flow Traders Crypto Koning 👑 | Nico Inberg over Flow Traders

april 20, 2021

Flow Traders en meer | 20 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 19, 2021

Beleg in aandelen gericht op binnenlandse consumptie

april 19, 2021

AEX 19apr21 – Geen doorbraak…

Columns

Nieuw
20 apr 14:46 Nico Inberg

FlowTraders: CryptoKings?

20 apr 12:31 Redactie

Slim beleggen in ASMI

20 apr 07:54 Cees Smit

Cees Smit: Nothing else matters

19 apr 10:57 Nico Bakker

TA: Basic-Fit in mooie trendstand

19 apr 07:59 Redactie

3 goedkope technologie aandelen

Het laatste beursnieuws