NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg zaterdag, 30 januari 2021 06:54

Dit weekend in DAZ: Is er een Nederlandse Gamestop?

Vanochtend is de achtste editie van het online beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag van de pers gerold. Onderaan dit artikel een overzicht van de onderwerpen. Uiteraard kijken we terug op de ontwikkelingen in de VS bij de veelgeshorte aandelen.

Nog geen lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Via deze link kunt u zich eenvoudig aanmelden. Het Plus-abonnement kost €8,25 per maand (€99 per jaar) en u krijgt dan naast het online magazine (elke zaterdag) toegang tot de Plus-artikelen op de site en de chatsessies, video's en andere evenementen die De Aandeelhouder organiseert. 

The Army of Day Traders, zeg maar de groep particuliere beleggers, heeft het gemunt op aandelen waar hedge funds een grote shortpositie in hebben uitstaan. Er zit een soort ideologisch idee achter: deze bedrijven zijn op één of andere manier zwaar getroffen door de pandemie en ze hopen op deze manier ze te redden.

Bioscoopketen AMC bijvoorbeeld, en het armetierige Gamestop, dat fysieke winkels heeft die uit de tijd zijn. Door het aankopen van aandelen en vooral call opties hopen retailbeleggers de hedge funds die massaal op lagere koersen speculeren met zoveel verliezen op te zadelen dat ze even massaal tot terugkoop van de shortposities overgaan.

Het shorten van aandelen waar veel particuliere beleggers in zitten is vele beleggers al een tijdje een doorn in het oog. Kijk bijvoorbeeld naar de gang van zaken bij Unibail afgelopen jaar,  waar het management zich door hedge funds en zakenbanken naar een claimemissie op €30 lieten voeren.

Een en ander heeft inmiddels geleid tot grote problemen bij de Amerikaanse retailbrokers. Door de hard opgelopen koersen, en de extreme volatiliteit, moeten zij bij hun clearinghuizen hogere reserves aanhouden. Soms wel tien keer het bedrag dat er tot een week geleden stond.

RobinHood kreeg al een miljard dollar toegeschoven van haar huidige eigenaren (hedge funds!) maar de vraag is of dat genoeg is. Clearinghuizen handelen de trades in 2 dagen tijd af. Ze kijken naar de risico's die zij lopen bij hun leden (de brokers) en willen dat die daarvoor een reserve aanhouden.

Dat gaat om miljarden dollars bij al die brokers samen en dat geld hebben ze niet. Daar moet dus iemand inspringen die daar ongetwijfeld een beloning voor wil. Vandaar dat de meeste Amerikaanse brokers op een aantal aandelen restricties heeft gezet. Hier een screenshot van iemand die Starbucks wilde kopen:

Daar komt nog bij dat in de veelgeshorte aandelen er dus geen aandelen meer te krijgen zijn: de winnaars moeten worden uitbetaald door de brokers maar dat geld is er niet en de aandelen zijn er niet: zeker niet bij aandelen als Gamestop waar 100% of meer short gegeven is. Vandaar de bizarre stijging.

Dit weekend zal er daarom koortsachtig overleg zijn tussen brokers, hun clearing, hun eigenaren en ongetwijfeld de Fed, als de nood echt aan de man komt. Niemand wil dat een retailbroker failliet gaat omdat ze niet kunnen voldoen aan de eisen van de clearinghuizen.

Kan dat hier ook gebeuren?

Een andere vraag is of zoiets ook in Nederland, met Nederlandse aandelen, kan gebeuren. Ja, het kan overslaan naar Nederland. Die kans is echter niet heel groot, want wij zijn simpelweg met te weinig. De kracht van de Amerikanen is juist dat ze met heel veel zijn. De bedrijven die ze aanvallen zijn slechts enkele honderden miljoenen waard.

Als je dan met 5 miljoen accounts hier achteraan gaat, betaal je de man slechts 50-100 dollar. De kracht zit hem dus in de massa. Welke aandelen in Nederland hier kwetsbaar voor zouden zijn is niet zo moeilijk te raden. Daarvoor zijn vier factoren van belang:

 • Het shortsell percentage
 • De Free Float (het aantal vrij verhandelbare aandelen)
 • Het aantal retailbeleggers
 • De waarde van de onderneming

Er moet ten eerste een brede shortsell basis zijn. De meest in het oog springende kandidaat is daarom Wereldhave. Daar staat nog zo'n 13% aan short uit, waaronder 4% bij zowel Adelphi als Woodson.

Bovendien zitten veel van de in totaal 40 mln uitstaande aandelen in vaste handen. Van Herk heeft er in ieder geval 8,1 miljoen en ook en veel van de beschikbare aandelen zitten in vaste handen en dat zit er ook nog wat bij bijvoorbeeld de Noorse bank, bij Blackrock en bij Goldman.

Maar ook hier zullen partijen als Adelphi en Woodson zich niet comfortabel voelen bij het risico wat ze nu opeens lopen. Beiden zitten zo'n 1,6 miljoen stukken 'in de wind' zoals short op de beurs heet. Tot vorige week werd gedacht dat het risico misschien op een stijging van 20-50% lag, maar sinds AMC en Gamestop weten we dat het ook honderden procenten kan zijn......

Ten slotte moet het bedrijf niet al te duur zijn. In het geval van Wereldhave (market cap €480 miljoen) is dat te overzien maar voor alleen Nederlandse beleggers te groot. Nederlandse beurs'hooligans'  zijn al bezig dit voor Pharming op poten te zetten op Reddit maar dat gaat niet lukken zonder Amerikaanse steun.

Bij Wereldhave zien we wat verhoogde activiteit bij de out-of-the-money calls: speculanten die vast een gokje wagen. Zo werkt de beurs ook wel weer: als er ergens brand is komen er ook altijd ramptoeristen kijken. En neem maar van mij aan dat de meeste hedge funds ook heel goed weten wie van hun concullega's in moeilijkheden zitten en welke aandelen zij dan moeten aan- of verkopen....

Lees hier meer over de meestgeshorte aandelen in Nederland.

De optietip

Wat hebben we verder in dit magazine? We beginnen  met de optietip. Harry Klip, oprichter van de OptieAcademy en een ervaren optiehandelaar, zal wekelijks een optietip verzorgen. Harry en ik hebben een uitgebreid netwerk in de optiewereld waar veel ideeën uitkomen en we hopen op die manier wekelijks een optietip te kunnen verzorgen.

Verder kijken we vooruit naar de investeerdersdag van Shell, is de ETF van de Week de Clean Energy ETF en kijkt Jordy Beuving naar aandelen in de Amerikaanse Defensie sector. KPN, Philips en Facebook komen aan bod naar aanleiding van hun jaarcijfers.

Via het artikel Chatten met Nico kunt u onze chatsessie van afgelopen donderdag terugkijken waarin we o.a. praten over TomTom, Unibail, ArcelorMittal en ABN Amro. Hieronder vindt u onze wekelijkse podcast, die ik samen met beleggerstrainer Rowan Nijboer maak elke vrijdag.

In dit nummer:

 • Shell's elektrische missie
 • Gamestop: Het Vervolg
 • ETF van de Week: Clean Energy
 • Philips: Hoogwaardig Techaandeel
 • Harry Klip met de Optietip
 • Facebook tempert verwachtingen
 • Shortporto: Unibail straalt
 • Uitgelicht: Defensieaandelen VS
 • Euronav: Diep, diep dalletje
 • KPN: Is Carlos ons te Slim af?
 • Chatten met Nico
 • What's Up on Wall Street
 • Beurspuzzel
 • Next Week/Agenda

Nog geen lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Via deze link kunt u zich eenvoudig aanmelden. Het Plus-abonnement kost €8,25 per maand (€99 per jaar) en u krijgt dan naast het online magazine (elke zaterdag) toegang tot de Plus-artikelen op de site en de chatsessies, video's en andere evenementen die De Aandeelhouder organiseert. 

De Aandeelhouder TV

augustus 8, 2022

Aandelen ING op weg naar €10?

augustus 8, 2022

BitCoin Dobbel deel 3

augustus 5, 2022

Obligaties interessanter dan aandelen

augustus 5, 2022

BESI koopkans – 01aug22

Columns

Nieuw
08 aug 10:53 Cees Smit

Column: Inflatie lekker doorberekenen

08 aug 09:37 Coinmerce

Het belangrijkste cryptonieuws van afgelopen week

06 aug 11:55 Redactie

Homerun (met) Belgische Exmar

05 aug 15:46 Nico Inberg

Tip van de Week

05 aug 07:21 Van Eck

Waterstof: Langetermijn belegging of gebakken lucht?