Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dead Cross Zilver

Dead Cross Zilver
20 aug 2021 om 10:25

Zilver in euro’s geeft een verkoopsignaal. Op 6 augustus schreef ik reeds over de anti-climax die er waarschijnlijk zat aan te komen. Volgens het Golden Crosses Beleggingsmodel gaven steeds meer signalen, zowel fundamenteel als technisch, tekenen van verzwakking en daardoor dus een stijgende kans op een correctie. Nu moet ons inziens beleggen geen blinde exercitie worden waarbij blind kan worden vertrouwd op modellen. Deze wereld en dus ook de financiële wereld is niet te vangen in een model. Centrale bankiers en overheden doen voorkomen of het allemaal stuurbaar is, maar dat is het ons inziens niet. Als Register Beleggingsanalist krijg je een zware bagage mee voor wat betreft het zelf bouwen en interpreteren van modellen. Daarnaast leer je denken in scenario’s waarbij statistische waarschijnlijkheden worden berekend en toegepast. Na jarenlange bestudering van de werkelijkheid en het zien van vele modelmatige dwalingen, stellen wij dat de uitkomsten van modellen worden overschat. Dat wil niet zeggen dat het toepassen van modellen dan maar overboord gegooid moet worden. Integendeel, fundamentele of technische analyses zijn ook verre van foutenvrij. Wat ons betreft zijn modellen (quantitatieve analyse), fundamentele en technische analyse complementair. Zij kunnen in combinatie worden toegepast om foute beleggingsbeslissingen te voorkomen en uiteraard om de goede vroegtijdig te signaleren.

Aan het begin van dit beursjaar waren wij positief gestemd voor de kansen van zilver. Wij benoemden zilver zelfs als één van de grootste kanshebbers voor dit beursjaar. Gedreven door een monetair extreem experiment wat resulteert in negatieve reële rentes, toenemende geopolitieke spanningen, grote infrastructurele projecten in het kader van het tegengaan van klimaatproblemen etc. leken de kansen voor zilver zeer positief. Het beursjaar begon ook met de introductie van de term “silversqueeze”. De zilverbelegger zou de “papieren” zilvermarkt wel even schaakmat gaan zetten zodat er leveringsproblemen zouden ontstaan waardoor de manipulatie van grote marktpartijen zichtbaar zou worden. Zij zouden dan noodgedwongen fysiek zilver moeten gaan kopen om hun verplichtingen in te dekken. De zilverprijs veerde een paar keer op in 2021, maar structureel gezien kwam de WisdomTree Physical Silver in EUR niet boven de EUR 22,00. Vanaf juni begon de zilverprijs in stapjes te dalen. Waar de daling aanvankelijk stokte bij de psychologische barrière, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn), bleek in juli dat deze belangrijke ondergrens het verdere dalen niet ging tegenhouden. De koers van de ETF slaagde er niet meer in om boven de rode lijn te noteren, waardoor de kans op een dead cross-signaal aanzienlijk steeg. Dat is dus nu een feit.

Statistisch gezien is hierdoor de kans op een verdere koersdaling aanmerkelijk gestegen. Echter, deze kans is nooit 100%. Een mooi voorbeeld is de coronacrash begin vorig jaar. Ook toen daalde de zilverprijs plotseling onder de rode lijn terwijl juist de hoop onder de zilverbelegger heerste dat zilver een goede vluchthaven zou zijn. In een paar dagen tijd ging er toen ruim 1/3 van de koers af. Maar als een blad aan een boom keerde het sentiment ook weer plotseling naar positief en een enorme rally volgde. Een onnavolgbare schijnbeweging was uiteindelijk het resultaat. Op 1 maart 2020 was de status van onze beleggingsvisie technisch gezien positief, fundamenteel bezien zeer positief en ook het kwantitatieve model was positief voor zilver. Toch ging er eerst 1/3 van de koers af. Technisch kwam het signaal op “verkopen” te staan, maar de overige 2 analyse vormen bleven positief. Nu is het technische signaal weer negatief, maar wat afwijkt is dat de fundamentele variabelen een neutrale stand aangeven en het Golden Crosses Beleggingsmodel negatief is. Een duidelijk slechtere situatie dan tijdens de coronacrash. Beleggen is omgeven door veel emotie. Emoties dien je als belegger te kaderen door gestructureerd je inzichten te toetsen. Voorlopig wil de emotie dat zilver naar boven gaat, maar de Golden Crosses aanpak waarschuwt.

Ook de grafiek van Silver spot in USD noteert in een dead cross-fase. Een Amerikaan kijkt dus met dezelfde bril naar de status van de risico-indicator. Rond de USD 22,00 per troy ounce hoopt de belegger weer op steun, zoals dat vorig jaar ook gebeurde. Maar toen werden deze bodems gevormd boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Nu ligt deze koers onder deze belangrijke psychologische barrière.

In de weekgrafiek van zilver in dollars kijken wij ook naar de hellingshoek van het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn). In het ingezoomde deel linksboven is te zien dat deze momenteel neerwaarts is. Beoordeel zelf in de grafiek wat de voorspellende waarde is van de hellingshoek. Het belegt toch een stuk beter wanneer deze positief is in plaats van dalend. De FED lijkt haar ruime monetaire beleid te willen afbouwen maar elke keer als zij dit aankondigt, laat staan uitvoert, raken de financiële markten in paniek. Een normalisatie van het financiële systeem lijkt ver weg. De spanningen op het geopolitieke speelveld nemen voortdurend toe. Wordt zilver uiteindelijk een monetaire vluchthaven in het kielzog van goud of is het voornamelijk een industrieel metaal die bij een eventuele afkoeling van de economie ook geraakt gaat worden?

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.