Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 7 april 2020 14:48

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen


Er is nu zelfs een verkoopsignaal voor wereldwijde staatsobligaties. Inflatie gecorrigeerde staatsleningen wel te verstaan. Blijkbaar verwachten beleggers de komende jaren geen inflatie meer nu de wereldhandel door het coronavirus instort. Is dit een terechte conclusie? Wat ons betreft niet. In onze wekelijkse Beursvisie schrijven wij al jaren dat het thema voor de komende jaren de terugkeer wordt naar inflatie. Overheden kunnen, samen met hun centrale banken, geld scheppen door dit uit het niets te creëren. Normaliter kunnen vooraanstaande centrale banken dus niet failliet gaan omdat ze altijd aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Aflossingen en rente betalen is geen probleem als je geld onbeperkt kunt creëren. Aan één ding wordt echter voorbij gegaan, namelijk "inflatie".

Momenteel wordt de coronacrisis bestreden met biljoenen aan nieuw gecreëerd geld. Het is dan ook niet vreemd dat er een gigantische schijnbeweging heeft plaatsgevonden in de bovenstaande grafiek. De koers van de iShares Global Inflation Linked Government Bond ETF is terug opgeveerd naar het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn). Toch geeft onze risico-indicator nu een verkoopsignaal. Zolang de koers er niet in slaagt om boven de rode lijn te noteren, zonder deze meer dan 3 dagen niet aan te raken, is het meest waarschijnlijke scenario van de risico-indicator een vervolg van de dalende trend.

Echter, het verleden zit vol met zgn. false moves op het gebied van inflatie. Ook tijdens de kredietcrisis zagen wij zo'n enorme beweging naar beneden in de inflatieverwachtingen, om vervolgens weer gecorrigeerd te worden. Ook toen werden gigantische steunmaatregelen getroffen door overheden en centrale bankiers. Van inflatie- naar deflatieverwachtingen en vice versa gebeurde echter in het tijdsbestek van een vingerknip.

De Amerikaanse inflatiecijfers, CPI en PCE, schommelen al 30 jaar rond het streefniveau van 2%. Het is of centrale bankiers de prijsvorming en daarmee de economie helemaal onder controle hebben. Niets is echter minder waar. Het zal één grote fata morgana blijken. Zoals men waarschijnlijk in de begin jaren '60 ook gedacht moet hebben dat men de inflatie onder controle had. Prijzen komen in een vrije markteconomie tot stand door vraag en aanbod. Maar van een vrije marktwerking is al geruime tijd geen sprake meer. De overheidsbemoeienis wordt op veel gebieden steeds groter. Daarnaast heeft prijsvorming in een geglobaliseerde wereld ook te maken met geopolitieke verhoudingen.

Juist deze verhoudingen zijn schever dan ooit. De S&P GSCI grondstoffenindex noteert op een niveau gelijkwaardig aan het dieptepunt van de kredietcrisis. En voor het vorige dieptepunt moeten wij zelfs terug naar eind jaren '80. Grondstoffenprijzen zijn per saldo niet gestegen, terwijl de roofbouw op onze aarde steeds grotere vormen aanneemt. Sinds de kredietcrisis is er geen verband meer tussen de aandelenkoersen (Dow Jones-index) en die van de grondstoffenindex.

Economische groei betekent normaliter dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op de eindige bodemschatten. Of we moeten economische groei gaan meten als het ruilen van bestaande producten. Een soort Marktplaats van handel in tweedehands producten. De realiteit is anders. Ook al streven wij naar een verduurzaming, windmolens, zonnepanelen, Tesla's etc worden niet gemaakt van lucht. De scheefgroei tussen grondstoffenprijzen & aandelenkoersen en prijzen van andere activa heeft geresulteerd in een onevenwichtige verdeling van vermogen en inkomen over de hele wereld. Grondstofrijke landen, vaak met een economische eenzijdige verdeling (resource curse), raken steeds verder achterop. Dit zorgt voor sociale spanningen binnen die landen, die zich steeds meer vertaalt als spanningen tussen landen onderling.

De geopolitieke strijd barst binnenkort definitief los als er niet snel een oplossing wordt gevonden. Deze week zouden de OPEC+ landen bij elkaar komen. Als de VS en de meeste Westerse bondgenoten binnen afzienbare tijd geen water bij de wijn doen, dan breekt de onrust helemaal los. Het coronavirus heeft de zwakheden van het instabiele economische en financiële systeem blootgelegd, maar het was slechts een kwestie van tijd totdat de bom zou gaan barsten. Wij denken dat er een mean-reversion gaat optreden. Oftewel, grondstofprijzen gaan stijgen en o.a. aandelenkoersen gaan relatief gezien inleveren. Stijgende grondstoffenprijzen en een per saldo meer evenwichtige verdeling in de wereld zal waarschijnlijk voor de Westerse landen inflatie gaan betekenen. Wij houden op basis van onze macro-economische en geopolitieke inzichten er rekening mee dat het huidige verkoopsignaal in inflatie gecorrigeerde staatsleningen niet betekent dat er deflatie komt. Integendeel, ons basisscenario voor de komende jaren is INFLATIE.

 

 

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19