Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -donderdag, 6 september 2018

De rally die niemand wil

De topman van Ryanair heeft een wat vreemde reactie op klachten van zijn klanten. ‘Per jaar vervoeren wij 16 miljoen passagiers die zeggen nooit meer terug te komen.’ Ik herken dat. Voor mij ging de deur dicht toen ze ouders met kinderen lieten betalen om eerder in te stappen. Aandeelhouderswaarde is mooi, maar de klant is er niet blij mee. Vervolgens vloog ik een jaar later naar Portugal. Transavia was duurder.

Ik beleg de afgelopen jaren op dezelfde manier. De koersen stijgen aanhoudend en vooral in de VS worden alle records geëlimineerd. Is het luchtfietserij of een duurzame rally. Zoals altijd is het een mix. De beurs in de VS profiteert van de hoge winstgevendheid van het bedrijfsleven. Daarbij spelen de internetbedrijven een belangrijk rol. De FAANG draagt voor een groot deel de stijgingen. Verder is de inflatie laag, dus komt de rente maar weinig omhoog. Ja, er is sprake van P/E expansie, maar er is geen sprake van een hype zoals in 2000. Ook gebeuren er geen gekke dingen in het financiële systeem zoals in 2008.

Natuurlijk is zo’n lange rally eng. Hij duurt nu bijna 10 jaar. Ik kijk er met stijgende verbazing naar. Maar ik zie geen tekenen dat het bezig is fout te gaan. Natuurlijk, dagelijks krijg ik mails met doemdenkers die een crash voorspellen. Dat doen ze al tien jaar. Als ik in obligaties was blijven zitten, dan had ik veel, heel veel rendement ingeleverd.
Uiteindelijk is de vraag of de fundamentele krachten zullen blijven bestaan. Ik denk dat dit vooral voor de VS het geval is: de rente zal beperkt stijgen, de winsten groeien nog steeds, de economie groeit en de handelsconflicten blijven beheersbaar. Dat moet ik afwegen tegen de wispelturigheid van Trump, de problemen in de opkomende markten, de tekorten van de VS en de hoge waarderingen.

Zo mooi als het is geweest, zo zal het niet blijven. Maar alle verhalen over een crash zijn niet overtuigend. Er komt geen crash omdat de rally zo lang heet geduurd. Een crash komt omdat er iets onverwachts gebeurt. Wie het weet mag het zeggen.

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

AEX 21 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 21, 2019

Heeft Trump gelijk: is EU erger dan China? • Z zoekt uit

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?

17 aug 15:43 Nico Bakker

NN Group in de rebound