Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - donderdag, 6 september 2018 12:26

De rally die niemand wil

De topman van Ryanair heeft een wat vreemde reactie op klachten van zijn klanten. ‘Per jaar vervoeren wij 16 miljoen passagiers die zeggen nooit meer terug te komen.’ Ik herken dat. Voor mij ging de deur dicht toen ze ouders met kinderen lieten betalen om eerder in te stappen. Aandeelhouderswaarde is mooi, maar de klant is er niet blij mee. Vervolgens vloog ik een jaar later naar Portugal. Transavia was duurder.

Ik beleg de afgelopen jaren op dezelfde manier. De koersen stijgen aanhoudend en vooral in de VS worden alle records geëlimineerd. Is het luchtfietserij of een duurzame rally. Zoals altijd is het een mix. De beurs in de VS profiteert van de hoge winstgevendheid van het bedrijfsleven. Daarbij spelen de internetbedrijven een belangrijk rol. De FAANG draagt voor een groot deel de stijgingen. Verder is de inflatie laag, dus komt de rente maar weinig omhoog. Ja, er is sprake van P/E expansie, maar er is geen sprake van een hype zoals in 2000. Ook gebeuren er geen gekke dingen in het financiële systeem zoals in 2008.

Natuurlijk is zo’n lange rally eng. Hij duurt nu bijna 10 jaar. Ik kijk er met stijgende verbazing naar. Maar ik zie geen tekenen dat het bezig is fout te gaan. Natuurlijk, dagelijks krijg ik mails met doemdenkers die een crash voorspellen. Dat doen ze al tien jaar. Als ik in obligaties was blijven zitten, dan had ik veel, heel veel rendement ingeleverd.
Uiteindelijk is de vraag of de fundamentele krachten zullen blijven bestaan. Ik denk dat dit vooral voor de VS het geval is: de rente zal beperkt stijgen, de winsten groeien nog steeds, de economie groeit en de handelsconflicten blijven beheersbaar. Dat moet ik afwegen tegen de wispelturigheid van Trump, de problemen in de opkomende markten, de tekorten van de VS en de hoge waarderingen.

Zo mooi als het is geweest, zo zal het niet blijven. Maar alle verhalen over een crash zijn niet overtuigend. Er komt geen crash omdat de rally zo lang heet geduurd. Een crash komt omdat er iets onverwachts gebeurt. Wie het weet mag het zeggen.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19