Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - donderdag, 6 september 2018 12:26

De rally die niemand wil

De topman van Ryanair heeft een wat vreemde reactie op klachten van zijn klanten. ‘Per jaar vervoeren wij 16 miljoen passagiers die zeggen nooit meer terug te komen.’ Ik herken dat. Voor mij ging de deur dicht toen ze ouders met kinderen lieten betalen om eerder in te stappen. Aandeelhouderswaarde is mooi, maar de klant is er niet blij mee. Vervolgens vloog ik een jaar later naar Portugal. Transavia was duurder.

Ik beleg de afgelopen jaren op dezelfde manier. De koersen stijgen aanhoudend en vooral in de VS worden alle records geëlimineerd. Is het luchtfietserij of een duurzame rally. Zoals altijd is het een mix. De beurs in de VS profiteert van de hoge winstgevendheid van het bedrijfsleven. Daarbij spelen de internetbedrijven een belangrijk rol. De FAANG draagt voor een groot deel de stijgingen. Verder is de inflatie laag, dus komt de rente maar weinig omhoog. Ja, er is sprake van P/E expansie, maar er is geen sprake van een hype zoals in 2000. Ook gebeuren er geen gekke dingen in het financiële systeem zoals in 2008.

Natuurlijk is zo’n lange rally eng. Hij duurt nu bijna 10 jaar. Ik kijk er met stijgende verbazing naar. Maar ik zie geen tekenen dat het bezig is fout te gaan. Natuurlijk, dagelijks krijg ik mails met doemdenkers die een crash voorspellen. Dat doen ze al tien jaar. Als ik in obligaties was blijven zitten, dan had ik veel, heel veel rendement ingeleverd.
Uiteindelijk is de vraag of de fundamentele krachten zullen blijven bestaan. Ik denk dat dit vooral voor de VS het geval is: de rente zal beperkt stijgen, de winsten groeien nog steeds, de economie groeit en de handelsconflicten blijven beheersbaar. Dat moet ik afwegen tegen de wispelturigheid van Trump, de problemen in de opkomende markten, de tekorten van de VS en de hoge waarderingen.

Zo mooi als het is geweest, zo zal het niet blijven. Maar alle verhalen over een crash zijn niet overtuigend. Er komt geen crash omdat de rally zo lang heet geduurd. Een crash komt omdat er iets onverwachts gebeurt. Wie het weet mag het zeggen.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector

14 jan 14:56 Redactie

Kijk terug! Chatten met Nico

Het laatste beursnieuws