NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst maandag, 27 juli 2020 11:14

De vlucht naar Edelmetalen

Het lijkt erop dat het spel nu echt op de wagen is. De uitslagen op de financiële markten worden heviger. Nog niet zozeer op de aandelenmarkten want die doen of er niets aan de hand is. Volkomen gedrogeerd door centrale banken laten beleggers zich in slaap sussen voor hetgeen er komen gaat. Maar waar wij de signalen vooral zien is op de valuta-, rente- en grondstoffenmarkt. De dollar verliest momenteel snel terrein ten opzichte van de euro. En ook andere valuta reageren met grote uitslagen. De euro lijkt momenteel de winnaar van de oplopende spanningen, die in de basis worden veroorzaakt door de Chinese Zijderoute. De opmars van de Chinezen in de wereld zorgt voor een enorme onrust bij de Amerikanen. Als de Amerikanen hun wereldmacht nu niet verdedigen, dan razen de Chinezen binnen enkele jaren de VS als grootste economie voorbij. Het opbouwen van een wereldorde gaat vrijwel nooit zonder slag of stoot. Evenals in de natuur zal de leider er alles aan doen om zijn belangen te verdedigen. De historie leert dat transitiefases gepaard gaan met enorme turbulente fases. Op de geografische lijn van de Chinese Zijderoute is het momenteel erg onrustig. Zoals wij in onze videoreeks "Economie aan de hand van gezelschapsspellen" wekelijks aan u tonen, gaat het aan elkaar 'knopen' van landen vooral om het doel om meer handel te drijven. Waarbij de 'kolonisator' de bovenliggende partij is. Lees "America of China First". Het gaat om het verkrijgen van de benodigde grondstoffen. Niet voor niets gaat de Zijderoute door het hart van de olie- en gasvelden in de wereld. Op dit moment vinden er dagelijks gevechten plaats door milities die direct of indirect onder leiding staan van de verschillende wereldmachten (VS, China, Rusland en EU). Elke dag vinden er op het ogenblik grote explosies plaats in landen zoals Iran en Irak. Er wordt strijd gevoerd tussen Armenië en Azerbeidzjan, tussen India en Pakistan (China), in Jemen, tussen de Turken en de Koerden, in Syrië etc. etc. etc. De brandhaarden worden steeds talrijker. Achter de schermen is de nieuwe grote Wereldoorlog begonnen.

Beleggers lijken zich dit te gaan realiseren en vluchten naar goud en zilver. De koersen exploderen. De staatsschulden zullen nog verder gaan oplopen. Deze staan al op recordhoogte en er zal nog meer geld gedrukt moeten gaan worden om deze oorlog te bekostigen en de financiële geldpiramide verder te ondersteunen. Het huidige fiatgeldsysteem loopt op zijn laatste benen. Een verandering van de wereldorde en/of een zeer spannende en onaangename fase waarbij het onrustig is op geopolitiek vlak gaat vaak gepaard met enorme uitslagen op de valutamarkten. "Gaat de dollar van zijn voetstuk vallen?" De afgelopen weken verliest de wereldreserve munt behoorlijk terrein. Het is vooral goud en zilver dat blinkt. Iedereen vlucht tegelijkertijd naar de uitgang. Wij benadrukken al jaren dat het financiële systeem berust op schijnzekerheden. Het is een piramidespel wat oneindig gestut dient te worden door centrale bankiers, maar op den duur zal bezwijken onder haar eigen gewicht.

Als het goud en zilver uitverkocht raakt, zal men gaan zoeken naar alternatieven. Zoals wij ruim 4 maanden geleden al aangaven, zal de verwantschaptheorie gaan gelden. Wanneer je bij de bakker komt en jouw 2 favoriete smaken brood zijn uitverkocht, dan ga je meestal niet zonder brood naar huis. Je probeert gewoon wat anders. De bullion dealers zullen waarschijnlijk op dit moment een nieuwe fase gaan ervaren. Beleggers zullen bij gebrek aan goud en zilver gaan vragen naar platina en palladium. Vorige week zijn deze 2 minder bekende edelmetalen uitgebroken boven hun respectievelijke 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de rode lijn). Een signaal dat de kans stijgt dat ook deze 2 edelmetalen aan eenzelfde opmars gaan beginnen. Bekijk hier onze video over "Verwantschaptheorie"

De grootste verrassing de komende maanden kan wel eens gaan zitten in een geheel andere hoek, namelijk OLIE en GAS. Het 'zwarte goud' presteert al jaren slechter dan het daadwerkelijke edelmetaal. De "gold to oil-ratio" laat zien dat zeker de fase aan het begin van dit jaar historisch extreem was. Sommige termijncontracten voor WTI Crude Oil waren zelfs negatief qua koers. Dit terwijl de goudkoers al enige jaren aan zijn opmars bezig is. Vandaag noteert goud een all-time high. De geopolitieke spanningen in de wereld tenderen naar een climax. En zoals F. William Engdahl in zijn boek "A century of war, Anglo-American oil politics and the new world order" beschreef, draait het in deze wereld vooral om macht wat zijn fundament vindt in het bezit van olie en gas. Wij zijn van mening dat na 100 jaar strijd, waaronder Wereldoorlog I en II, het nog steeds voor een belangrijk deel draait om het bezit van deze 2 fossiele brandstoffen. Op basis van de beurskoersen zult u wellicht een andere mening hebben. Technologie en farmacie beleggingen vierden de afgelopen jaren feest op de beurs. Dit terwijl fossiele brandstofgerelateerde beleggingen kelderden in koers.

Evenals in de koersvorming van veel beleggingen tijdens de corona crash, kan hier sprake zijn van een collectieve dwaling. Beleggers onderschatten ons inziens de belangrijkheid van fossiele brandstoffen. Vraag- en aanbodverhoudingen kunnen door de oplopende geopolitieke spanningen, in combinatie met het corona virus, totaal verstoord raken. Het virus kan bewust of onbewust in omloop zijn gebracht als wapen in deze "Derde Werldoorlog". Feit is in ieder geval dat de wereldeconomie en de onderlinge verhoudingen enorm onder spanning zijn gezet. En wanneer deze spanningen niet goed worden gemanaged, dan zouden wij niet verrast zijn als dit gierend uit de hand gaat lopen. Dan zijn de huidige koersexplosies van de edelmetalen, de huidige valutaschommelingen en alle overige bewegingen nog maar het begin van een veel grotere koersbeweging. De olieprijs is in ieder geval de belangrijke psychologische barrière, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, genaderd. Op basis van onze risico-indicator mag hier de aanvang van een nieuwe dalingsfase worden verwacht. Echter, onze fundamentele mondiale visie houdt rekening met een uitbraak naar boven. Ondanks alle lockdowns en reisbeperkingen loopt de olieprijs langzaam op. En ook ondanks het feit dat de kansen op een 2de golf aan het toenemen zijn. In Europa lopen de besmettingscijfers weer snel op. Nieuwe reisbeperkingen worden (nog) niet in de oliemarkt verdisconteerd. Waarschijnlijk verdisconteren er een aantal partijen een nog veel grotere aanbodschok.

Conform onze visie die wij al jaren voor u toelichten en onderbouwen via onze lezing "Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht" tenderen wij naar een climax. De wereldverhoudingen staan onder spanning, het financiële systeem staat onder spanning maar ook samenlevingen. Het is helaas een golfbeweging die al honderden jaren bestaat. En deze keer zal het echt niet anders zijn dan in die andere eeuwen. This time is not different. De evolutie van de mens is op sommige gebieden beperkt, ondanks dat wij technologisch en o.a. op gezondheidsvlak ontzettend veel voor elkaar hebben en krijgen. Maar de mens heeft zijn beperkingen, zoals historicus Yuval Noah Harari in zijn bestsellers beschrijft. De wereld tendeert naar een climax en daarbij schuilt het risico dat een groot aantal sapiens verdwijnt waardoor de wereldbevolking (sterk) afneemt. Het is hoog tijd dat u kennis maakt met onze "Cavia-theorie". Klik op de bijbehorende link en wij maken u duidelijk wat wij met deze theorie bedoelen. Om uw vermogen te beschermen zult u juist niet klassiek moeten beleggen.

De Aandeelhouder TV

oktober 25, 2021

Hoge inflatie nog geen punt van zorg

oktober 25, 2021

AEX, DAX en een EL kandidaat met de DBSETUP indicator – 25ok21

oktober 25, 2021

Just Eat Takeaway CEO Jitse Groen: Actie of Exit?

oktober 25, 2021

Shell, Flow Traders, BESI en ASMI | De Week van Nico

Columns

Nieuw
25 okt 11:40 Redactie

7 aandelen om het risico van inflatie in te dekken

25 okt 11:31 Nico Bakker

ABN AMRO flink opwaarts

25 okt 09:18 Cees Smit

Wie Snapt het nog?

25 okt 07:11 Ole Hansen

Energiecrisis voedt grondstoffenrally ondanks zorgen over groei

22 okt 11:00 Coinmerce

Bitcoin all-time high $65.000 – Wat nu?