Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham
25 jan 2023 om 13:57

De bekende waardebelegger Jeremy Grantham waarschuwde eerder dat hij verwacht dat de Amerikaanse aandelenmarkten dit jaar te maken kunnen krijgen met behoorlijk wat turbulentie. Waar baseert hij dat precies op en hoe accuraat is die voorspelling eigenlijk? In dit artikel meer uitleg.

Grantham stelt dat historische patronen aangeven dat de S&P 500 Index bij extreme waarderingen, zoals in 2021, doorgaans een daling van 50% in reële termen doormaakt, dus gecorrigeerd voor inflatie. Als we de piek van begin 2022 als uitgangspunt nemen, zou een daling tot 3.200 een totale reële daling van 45% betekenen, wat Grantham omschrijft als “iets minder erg dan de gebruikelijke daling vanaf eerdere vergelijkbare extreme niveaus.” In het geval van een ernstige recessie waarschuwt Grantham dat de S&P 500 Index tot 2.000 punten kan dalen.

Grantham benadrukt dat de markten momenteel anticiperen op renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar, wat de markt omhoog stuwt. Hij en anderen benadrukken echter dat renteverlagingen niet noodzakelijk een goede zaak zijn, vooral wanneer men de historische context van “de vier grote Amerikaanse zeepbellen” in aanmerking neemt. Zoals hij opmerkt, stortten de markten in drie van de vier voorgaande keren in na de eerste renteverlaging door de Fed. In de aanloop naar de renteverlaging van 1974 daalden de Amerikaanse aandelen in de twee jaar daarvoor cumulatief met 62%. Bovendien verhinderde de oliecrisis de Federal Reserve om de rente eerder te verlagen.

Klopt deze voorspelling van Grantham? Laten we beginnen met een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve. Als de markt gelijk heeft met zijn verwachting dat de Federal Reserve al in november begint met het verlagen van de rente, is de recessie in de VS nabij. Voor alle duidelijkheid: de Federal Reserve kan de rente vermoedelijk alleen verlagen als ze erkent dat een recessie onvermijdelijk is.

Hoe zit het dan met de waardering? Zoals Grantham in zijn stuk zegt: ‘I do take consolation from earnings estimates that remain wonderfully unaffected by all the possible negatives.’ Zoals vaker gesteld blijven de winstverwachtingen hardnekkig hoog en wijken ze massaal af van wat er in het verleden is gebeurd.

Laten we dit vertalen naar de P/E-ratio versus winstscenario-analyse. Deze keer laat ik echter niet de impliciete rendementen van de scenario’s zien, maar de impliciete niveaus van de S&P 500 Index om te vergelijken met Granthams cijfers.

Uitgaande van een daling van de koers-winstverhouding met ongeveer 10%, wat overeenkomt met de historische verandering in waardering rond het begin van een recessie, gecombineerd met een ondiepe winstrecessie van 20%, zou het resulterende niveau van de S&P 500-index 2.972 bedragen, of 26% lager dan het huidige niveau. Dit is lager dan het niveau van 3.200 dat Grantham voorspelt.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met medewerking van Jeroen Blokland van True Insights.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.