Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De 5 grootste Ethereum projecten

De 5 grootste Ethereum projecten
23 feb 2021 om 16:31

De 5 grootste Ethereum projecten (die jij zou moeten kennen)

We hebben tegenwoordig meer dan 3.000 verschillende gedecentraliseerde apps (misschien beter bekend als dApps). Dit zijn gedecentraliseerde applicaties, welke vaak op de Ethereum blockchain draaien. Je kunt hierbij denken aan applicaties voor smartphones en welke je op het internet zou kunnen tegenkomen. Het verschil is dat deze dApps niet beheerd worden door een centrale autoriteit. Zo staat Twitter bijvoorbeeld op een centrale server, en hebben alleen zij toegang tot deze server.

Gedecentraliseerde apps worden steeds beter. En daarom vertellen we je nu de grootste Ethereum projecten die je zeker zou moeten kennen!

Ethereum projecten

Misschien vind je 3.000 als veel klinken. Toch voegen ze niet allemaal een waarde toe. De meeste apps focussen zichzelf op gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Door middel van DeFi proberen deze apps de centrale financiële diensten om te zetten naar het gedecentraliseerde netwerk van Ethereum.

We gaan hierin op de vijf grootste Ethereum projecten van dit moment. Dit zijn projecten die veelbelovend zijn en een grote kans op slagen hebben, gezien ze daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben.

Maker (MKR)

De prijzen van crypto gaan veel op en neer. Stablecoins zijn munten die altijd dezelfde waarde hebben, waardoor je ze kunt gebruiken om je waarde in op te slaan. Bijna alle stablecoins zijn gecentraliseerd. Maker onderscheidt zich door een gedecentraliseerde stablecoin op de markt te hebben gebracht. Zo hebben gebruikers dus controle over hun eigen stablecoin.

Aave (AAVE)

Enige tijd geleden was Aave het grootste DeFi platform. Tegenwoordig wordt het gezien als een na grootste DeFi app. Het is een gedecentraliseerd leen- en uitleenplatform dat gebruik maakt van de Ethereum blockchain en het ERC-20 token. Dit token is een governance token, waarmee bezitters het recht hebben te stemmen over de toekomst van platform.

Kortgeleden heeft Aave nog 25 miljoen dollar opgehaald bij Blockchain.com en Blockchain Capital. Het is dus een veelbelovend platform, dat volop aan het werk is voor de toekomst.

Compound (COMP)

Compound is een gedecentraliseerd leen- en uitleen platform, dus net als Aave. Echter onderscheidt Compound zich doordat het liquidity mining heeft uitgevonden. Het bedrijf geeft hiermee een unieke munt uit aan alleen degenen die liquiditeit verschaffen aan het platform. Dit is een DeFi techniek die inmiddels fundamenteel is geworden. Veel gebruikers gebruiken deze techniek om geld bij te verdienen.

Uniswap (UNI)

Bijna alle handelsplatformen draaien op een centraal systeem. Ook crypto exchanges. Uniswap is daarentegen een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX). Er zijn meer van dit soort exchanges, maar Uniswap is veruit de bekendste en meest gebruikte. Ook maakt het gebruik van de Ethereum blockchain.

Normaal wordt de marktprijs door vraag en aanbod bepaald, wanneer we over een gecentraliseerde exchanges spreken. Er moet zowel een koper als verkoper gevonden worden door de exchange om de transactie uit te kunnen voeren. Uniswap is een op SMP gebaseerde exchange. Een prijsalgoritme bepaalt de marktprijs. Beleggers worden gestimuleerd om liquiditeit te verschaffen die wordt samengevoegd en gebruikt om alle transacties uit te voeren tegen vastgestelde marktprijzen.

Daarnaast is er nog het onderdeel UNI. Dit is een project waar het ERC-20 token recht geeft om te stemmen over keuzes met betrekking tot de toekomst van het platform.

Chainlink (LINK)

Chainlink bind smart contracts aan de real-time real-world data. Denk bijvoorbeeld aan het weer, aandelenkoersen en de koers van cryptovaluta. Het is dus een Oracle platform dat gebruik maakt van het ERC-20 token en LINK. Met smart contracts kunnen we contracten zoals we die kennen op een blockchain zetten. Vervolgens voeren deze contracten zichzelf uit wanneer er aan de ingestelde voorwaarden is voldaan. Chainlink kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het betalingen van verzekeringsclaims nadat er een overstroming is geweest. De claims kunnen zo automatisch uitbetaald worden. Pas sinds 2019 werd Chainlink populair, terwijl het al sinds 2017 bestaat. In 2019 kondigde het namelijk een samenwerking met Google aan.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.