AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce vrijdag, 25 februari 2022 11:28

Cryptomarkt keldert door Rusland/Oekraïne

De crypto- en aandelenmarkten hebben een tumultueuze maand achter de rug, dat voor een groot deel door het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne is veroorzaakt. De situatie leek het ene moment te de-escaleren en de markten reageerden positief, en het volgende moment leek alles naar beneden te gaan.

Als gevolg daarvan overschaduwde deze geopolitieke crisis bijna al het andere cryptonieuws van de voorbije week. Toch waren er ook andere gebeurtenissen binnen de cryptomarkt. Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week staat hieronder opgesomd.

Oekraïne wordt aangevallen door Rusland

Na wat een eeuwigheid van onzekerheid leek, gebeurde gisteren het blijkbaar onvermijdelijke: Rusland is Oekraïne binnengevallen. Poetin zei in een videoboodschap dat hij in de nacht van woensdag op donderdag een speciale militaire actie had bevolen. Kort daarna begon een reeks verontrustende beelden van ontploffende raketten in Oekraïne te circuleren op social media.

Natuurlijk zijn de cryptomarkt, de aandelenmarkt, en een verscheidenheid aan andere markten beïnvloed door dit nieuws. Er heerst veel onzekerheid in de wereld, wat traditioneel gezien altijd slecht is voor beleggen (afgezien van zilver, goud en olie).

Gisteren daalde de marktkapitalisatie van cryptocurrency met 11%. Ook de aandelenmarkten daalden flink. Door de verwachting van enorme sancties vanuit Europa en de Verenigde Staten is de Russische aandelenmarkt met meer dan 50% gedaald.

Gijzelnemer in de Apple Store eiste 200 miljoen euro in cryptocurrency

Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam heeft zich dinsdagavond een gijzeling voorgedaan. Bij de politie werd rond 17:40 uur een vermoedelijk gijzeling gemeld. De gijzelnemer loste een schot zodra de autoriteiten arriveerden. Hij was bewapend met zowel een pistool als een semi-automatisch geweer.

In ruil voor de gijzelaar vroeg de gijzelnemer, een 27-jarige Bulgaarse Amsterdammer, 200 miljoen euro in cryptocurrencies. 

De gijzelaar brak uiteindelijk los en ontsnapte naar buiten. De gijzelnemer achtervolgde hem en raakte zwaargewond toen een politieauto op hem inreed. De gijzelnemer werd echter niet meteen naar het ziekenhuis gestuurd, maar werd in plaats daarvan gecontroleerd door robots omdat hij een bomvest bleek te dragen.

De gijzelnemer overleed woensdagmiddag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis, werd op donderdag gemeld.

Het Canadese hooggerechtshof heeft bevolen dat alle cryptocurrency-fondsen worden bevroren

Truckers die protesteren tegen de Covid-19 beperkingen in Ottawa hebben geen toegang meer tot hun bankrekeningen. Canadese premier Justin Trudeau heeft de Emergencies Act gebruikt om bankrekeningen en cryptocurrencies te bevriezen.

Het Ontario Superior Court of Justice heeft een Mareva Injunction uitgevaardigd tegen de Bitcoin-wallet Nunchuk, waarin het eist dat het activa bevriest en informatie verstrekt over activa die betrokken zijn bij de Freedom Convoy 2022-campagne. De Canadese regering versnelt hun inspanningen om de geldstroom naar demonstranten te blokkeren.

Nunchuk antwoordde dat het een "software provider, not a custodial financial intermediary" is in een officiële verklaring aan de Ontario Superior Court of Justice. Ook gaven ze aan geen toegang te hebben tot de private keys van hun gebruikers, waardoor ze niet eens in staat zijn om bij de cryptomunten van gebruikers te komen.

Met andere woorden, Nunchuk beheert de fondsen niet, maar levert slechts de software waarmee klanten hun eigen vermogen kunnen beheren. In tegenstelling tot een bankrekening, kan niemand over je geld beslissen als niemand de wachtwoorden van je crypto wallet heeft.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
04 okt 07:10 Ole Hansen

Krap aanbod bestrijdt recessierisico’s voor belangrijke grondstoffen

03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s

03 okt 11:46 Nico Inberg

Wil Blijdorp B&S Group van de beurs halen?

01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

Het laatste beursnieuws