AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce vrijdag, 25 februari 2022 11:28

Cryptomarkt keldert door Rusland/Oekraïne

De crypto- en aandelenmarkten hebben een tumultueuze maand achter de rug, dat voor een groot deel door het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne is veroorzaakt. De situatie leek het ene moment te de-escaleren en de markten reageerden positief, en het volgende moment leek alles naar beneden te gaan.

Als gevolg daarvan overschaduwde deze geopolitieke crisis bijna al het andere cryptonieuws van de voorbije week. Toch waren er ook andere gebeurtenissen binnen de cryptomarkt. Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week staat hieronder opgesomd.

Oekraïne wordt aangevallen door Rusland

Na wat een eeuwigheid van onzekerheid leek, gebeurde gisteren het blijkbaar onvermijdelijke: Rusland is Oekraïne binnengevallen. Poetin zei in een videoboodschap dat hij in de nacht van woensdag op donderdag een speciale militaire actie had bevolen. Kort daarna begon een reeks verontrustende beelden van ontploffende raketten in Oekraïne te circuleren op social media.

Natuurlijk zijn de cryptomarkt, de aandelenmarkt, en een verscheidenheid aan andere markten beïnvloed door dit nieuws. Er heerst veel onzekerheid in de wereld, wat traditioneel gezien altijd slecht is voor beleggen (afgezien van zilver, goud en olie).

Gisteren daalde de marktkapitalisatie van cryptocurrency met 11%. Ook de aandelenmarkten daalden flink. Door de verwachting van enorme sancties vanuit Europa en de Verenigde Staten is de Russische aandelenmarkt met meer dan 50% gedaald.

Gijzelnemer in de Apple Store eiste 200 miljoen euro in cryptocurrency

Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam heeft zich dinsdagavond een gijzeling voorgedaan. Bij de politie werd rond 17:40 uur een vermoedelijk gijzeling gemeld. De gijzelnemer loste een schot zodra de autoriteiten arriveerden. Hij was bewapend met zowel een pistool als een semi-automatisch geweer.

In ruil voor de gijzelaar vroeg de gijzelnemer, een 27-jarige Bulgaarse Amsterdammer, 200 miljoen euro in cryptocurrencies. 

De gijzelaar brak uiteindelijk los en ontsnapte naar buiten. De gijzelnemer achtervolgde hem en raakte zwaargewond toen een politieauto op hem inreed. De gijzelnemer werd echter niet meteen naar het ziekenhuis gestuurd, maar werd in plaats daarvan gecontroleerd door robots omdat hij een bomvest bleek te dragen.

De gijzelnemer overleed woensdagmiddag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis, werd op donderdag gemeld.

Het Canadese hooggerechtshof heeft bevolen dat alle cryptocurrency-fondsen worden bevroren

Truckers die protesteren tegen de Covid-19 beperkingen in Ottawa hebben geen toegang meer tot hun bankrekeningen. Canadese premier Justin Trudeau heeft de Emergencies Act gebruikt om bankrekeningen en cryptocurrencies te bevriezen.

Het Ontario Superior Court of Justice heeft een Mareva Injunction uitgevaardigd tegen de Bitcoin-wallet Nunchuk, waarin het eist dat het activa bevriest en informatie verstrekt over activa die betrokken zijn bij de Freedom Convoy 2022-campagne. De Canadese regering versnelt hun inspanningen om de geldstroom naar demonstranten te blokkeren.

Nunchuk antwoordde dat het een "software provider, not a custodial financial intermediary" is in een officiële verklaring aan de Ontario Superior Court of Justice. Ook gaven ze aan geen toegang te hebben tot de private keys van hun gebruikers, waardoor ze niet eens in staat zijn om bij de cryptomunten van gebruikers te komen.

Met andere woorden, Nunchuk beheert de fondsen niet, maar levert slechts de software waarmee klanten hun eigen vermogen kunnen beheren. In tegenstelling tot een bankrekening, kan niemand over je geld beslissen als niemand de wachtwoorden van je crypto wallet heeft.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham