Column: Uit het oog van de banken storm?
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 11&12 maart 2023
Nu wisten we natuurlijk dat de banken-angst (Kredietcrisis) van 2008 door velen niet vergeten is, maar dat het nog zo vers in ons geheugen ligt is toch wel opvallend. Eerst hadden we problemen met de megalomane baas van FTX. Dit was voor velen (los dat men het kende als sponsor in de F1) een ver van mijn bed show en daar lag dan ook de financiële wereld niemand wakker van. Maar na het faillissement van FTX vielen (en vallen) er steeds meer dominostenen om en nu raakt het ineens de klassieke bank wereld.
Afgelopen donderdag door SVB (Silicon Valley Bank Financial Corp) fors omlaag, nadat ze bekend maakten veel geld verloren te hebben in de staatobligaties en ze werden geraakt door de problemen bij Silvergate/Grayscal. SVB Financial Corp handelde vrijdag officieel niet in de VS. Ondanks de daling naar 106 USD op donderdag was het bedrijf toen nog 6,2 miljard dollar waard. In december vorig jaar was dit ruim 2 maal zo veel en daarmee waren ze toen vergelijkbaar met onze ABN Amro Bank die vrijdag 14,6 miljard Euro waard was. Overigens, in 2021 stond de koers van het bedrijf SVB Financial nog boven de 750 USD en was het dus pakweg 7 keer meer waard. Donderdag nabeurs ging de koers 60 procent lager en viel terug naar 42,32 USD…
Niet zomaar een Bitcoin tentje
Reeds vanaf 1989 heb ik dit bedrijf in mijn data zitten. Toen stond het aandeel gecorrigeerd voor eventuele splitsingen rond de 2 dollar. Maar dit bedrijf heeft dus vele stormen overleefd. Maar ze ware niet de enige ook Signature Bank (SBNY) dook omlaag door Crypto problemen. Het aandeel van Signature Bank is fors gedaald nadat Silvergate aankondigde dat het zij de activiteiten gaan af bouwen. SBNY is dit jaar bijna 40 procent gedaald. Ook het aandeel van Silvergate keldert al tijden, begin dit jaar handelde het aandeel rond de 22 USD en vrijdag 10 maart was het slot 2,52 USD. Silvergate Capital Corporation, het moederbedrijf van Silvergate Bank, noemde “recente ontwikkelingen in de sector en regelgeving” als reden voor de aangekondigde sluiting van de bank. (zie ook Bitcoin magazine)
De huidige problemen zijn een combinatie van hoge rentes (en dus verlies op bonds), verliezen in de Bitcoin, terugval van omzet/handel in de crypto’s en de ineenstorting van FTX. Dit alles speelt de crypto gelinkte banken nu parten. Maar kijkende naar de lange grafiek van SVB dan komen de problemen niet zomaar uit de lucht vallen. Al in 2021 hadden we verkoopsignalen in de maandgrafiek Twindicator.
Crypto gelinked?
Coinbase een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat een crypto-currency-platform heeft. Coinbase is een grote speler en een leuk weetje van Wikipedia: alle medewerkers werken op afstand en het bedrijf heeft geen fysiek hoofdkantoor. Over het hele jaar bezien is het bedrijf nog bezig met een herstel en is het bijna 60 procent hoger. Maar de laatste 5 dagen ging er reeds meer dan 17 procent van de koers af. In de Twindicator hebben we verkoopsignalen die ik niet zou willen negeren.
Stable coins weer minder stabiel
Nu hadden we eerder een probleem in Terra Lunna, een Stablecoin maar door de problemen met de Crypto verweven banken zijn er nu weer problemen met Stable coins. Voor wie het niet weet: een Stable coin is: Het is een speciaal soort cryptovaluta waarbij de waarde van het digitale bezit gekoppeld is dan wel behoort te zijn aan een andere ‘echte’ valuta of commodity. Dus de crypto wordt bijvoorbeeld vastgenageld aan de Euro of de Amerikaanse dollar. Deze Stable coin is als product zelf op de cryptobeurs verhandelbaar tegenover andere Cryptovaluta en helpt dan ook om snel en kosten efficiënt naar de Euro of Amerikaanse dollar te switchen (converteren). Je hoeft dan niet je cash echt van het handelsplatform af te halen maar stalt het tijdelijk in de stable-coin. Maar als die dus niet stabiel is en niet meer beweegt zoals de dollar of euro beweegt dan is er wel een dingetje. Een voorbeeld van een stable coin is de USDC.
Money never sleeps
Op zaterdag 11 maart dook de USDC ineens 12 procent omlaag en dat is ondanks dat dit gezien de eerder genoemde problemen bij crypto banken eraan zat te komen toch wel een schok. Nu claim ik nergens verstand van te hebben dus een Quote van Crypto-Insiders:
Naar eigen zeggen heeft het bedrijf vlak voor de implosie van de bank (SVB) geprobeerd de $3,3 miljard aan USDC op te nemen bij SVB, maar is dit niet op tijd gelukt. Als gevolg staan deze stablecoins nu vast bij een bank die niet meer functioneert. Wat er met deze geldmiddelen gaat gebeuren is nog onbekend.
In totaal heeft Circle zo’n $40 miljard aan reserves voor USDC. De $3,3 miljard die nu dus vaststaan bij SVB vertegenwoordigen daarom een significant deel van deze reserve. Veel crypto beleggers zijn door dit nieuws weer herinnerd aan de teloorgang van Terra LUNA) en hebben zo snel mogelijk hun USDC hebben verkocht.
USDC crasht
Dit leidde er toe dat de koers van de stablecoin, die normaal gesproken precies $1 hoort te zijn, met meer dan 10% crashte. Op sommige crypto exchanges was de waarde van USDC kortstondig slechts $0,87. Op het moment van schrijven is deze waarde echter wel weer wat hersteld tot boven de $0,92. Desalniettemin is er nog altijd sprake van een ontkoppeling tussen USDC en de dollar.
Het is op dit moment onmogelijk om te bepalen wat de gevolgen van het SVB-debacle gaan zijn voor Circle en USDC. $3,3 miljard is veel geld, maar het is nog alles behalve zeker dat Circle dit bedrag ook daadwerkelijk kwijt is. Volgens de FDIC, een Amerikaanse toezichthouder, die inmiddels het beheer van SVB heeft overgenomen, zullen klanten vroeg of laat namelijk hun geld, of in ieder geval een deel daarvan, terugkrijgen. De tijd zal uitwijzen wat de eindstand gaat worden in wederom een nieuwe saga in de crypto markt.
Unquote
De problemen zijn we duidelijk denk ik. Bron: USDC stablecoin crasht 12%
Helaas uit met de pret
Deze problemen geven ook weer problemen bij ARK Innovation en dit kon wel eens de spreekwoordelijke druppel worden die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen en beleggers bewegen tot het verliesnemen in deze ETF.
Ook de Bitcoin heeft gewoon weer verkoopsignalen en kan dus gemakkelijk terug vallen naar de niveaus van november vorig jaar en dus onder de 16.000 USD. We hadden net onder de 22.000 een verkoopsignaal in de Twindicator. Pas boven de 22.740 is dit signaal geneutraliseerd.
Bitcoin verkoopsignaal
Niet alleen de Bitcoin maar ook andere cryptovaluta zoals Ether en Cardano, hadden verkoopsignalen.
Banken index ondanks rente stijging een verkoopsignaal
Nu heb ik tijdens mijn opleiding nog geleerd dat rente stijgingen normaal gesproken positief zijn voor Banken. Het idee er achter is dat banken gemakkelijker marge kunnen maken als de rente hoog staat. Maar zelfs toen de rentes negatief waren wisten de banken hoge resultaten te behalen. Maar of het nu toch de rente of gewoon de problemen met cryptobanken zijn, alle banken werden ineens in de verkoop gedaan. Dit heeft volgens mij wel zijn basis in de populariteit van het ETF beleggen. Beleggers zijn lui en willen niet meer nadenken over welke banken wel en welke niet en dus kopen ze vaak gewoon een mandje (een ETF) met alle banken er in en dus als beleggers van hun banken risico af willen dan dumpen ze alle banken.
Korter bezien
Als je bijvoorbeeld naar de Philadelphia banken index kijkt dan hebben we sinds kort verkoopsignalen en als men de index verkoopt gaan alle banken omlaag. Lagere bankaandelen en de nog steeds niet geheel genezen wond die Kredietcrisis heet zorgt dat alles in de versnelling gebeurd.
AEX na herweging ook meer Finnen
In Nederland komt o.a. ABN Amro weer terug in de AEX en dus worden ook bij ons de banken belangrijker. Nu had de Twindicator en de EB indicator al veel eerder verkoopsignalen gegeven. Mijn korte termijn koersdoel is 690. Ik adviseerde daarom al vorige week een putspread maar je kunt ook gewoon tijdelijk iets meer cash aan houden.
ASML op de voorpagina
In de laatste week van februari hadden we ook verkoopsignalen in ASML alleen was de echte oorzaak nog een beetje gissen. Maar afgelopen week hadden bijna alle grote kranten het verhaal over de export beperkingen naar China op de voorpagina. Die ochtend had ik niet verwacht dat we die dag omhoog gingen. Maar waarschijnlijk omdat beleggers het zagen als bezit van de zaak einde vermaak (of beter sell the rumour buy the news) was dat voor die dag te verklaren. Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds verkoopsignalen hebben en dat we nog steeds een koersdoel hebben van 500 euro.
Tesla crypto imago
Tesla heeft dit jaar een behoorlijk bearmarket rally laten zien, maar omdat Tesla de prijzen blijft verlagen en ook een Crypto imago heeft werd het aandeel weer in de verkoop gedaan. Als mijn angst over Ark Investment gegrond blijkt te zijn dan kon ook Tesla het wel weer eens zwaar te voorduren krijgen. Maar wellicht goed te benadrukken er zijn nu nog geen problemen met Ark gemeld of bekend.
De Wall (Street) keert het rente schip
Nadat er allerlei problemen met allerlei banken zijn is de Rente na eerder grote stijgingen ineens weer gedraaid op dat banken nieuws. De 2jaars rente in de VS keer ineens een koopsignaal nadat we eerder een nieuw hoogtepunt hadden neergezet.
Bonds have more fun
Ook de Amerikaanse 5jaars obligaties gaven ineens weer koopsignalen. Dus ondanks dat de inflatie niet gedaald is en ook de arbeidsmarkt niet echt gekrompen is, is de rente wel weer aan het dalen. Maar zijn de bank problemen groot genoeg om dit te laten doorzetten? Zorgen de bank problemen alsnog voor een korte en ondiepe recessie?
Verder op de curve?
Langer bezien is het sein veilig voor verdere rente stijgingen zeker nog niet gegeven, maar ik sluit ook niks uit.
Maar Dow Jones?
Nu had de Dow Jones Industrial Average reeds al veel langer een verkoopsignaal gegeven, om precies te zijn in december 2022. Maar we zakken nu ook ineens door de 200daags gemiddelde lijn. Mijn persoonlijke koersdoel blijft dan ook 29.000.
Silicon valey?
Ook de Nasdaq had al eerder een verkoopsignaal gegeven en is nu ook onder de 200daags gemiddelde lijn. Ook hier is dus geen reden om nu ineens positief te worden.
Small&Mid
De Russell2000 bevestigd ook nog steeds het negatieve plaatje en natuurlijk is hier de vraag of we uiteindelijk in de horizontale zone steun krijgen…. of niet…
Rare jongens die Duitsers
De Duitse Dax heeft vreemd genoeg nog steeds geen verkoopsignaal, maar dat moet (lees kan) er waarschijnlijk snel komen.
Resume: Het optimisme is weg en we lijken uit het oog van de storm in de wind te gaan stappen. Winst nemen in posities en of bescherming nemen lijkt dan ook geen luxe.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.