Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Reserve Bankencrisis

Column: Reserve Bankencrisis
27 mrt 2023 om 11:54

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 26 maart 2023

Rente is de afgelopen tijd verhoogd en dat leidde in 2022 tot het slechtste obligatiejaar in 250 jaar en dat leidt nu we de bedrijfsresultaten hebben gezien weer tot andere problemen, omdat banken, verzekeraars en overheden verplicht een deel van hun vermogen “veilig” in obligaties (vastrentende-waarden) moesten beleggen. Ter illustratie onze DNB verloor 460 miljoen euro.

De hogere rente is overigens gewoon een stap naar meer normalere rentes, want we komen van nul en zelfs negatieve rentes en ook is er door het lage rente medicijn een ernstige bijwerking ontstaan namelijk  inflatie. Nu werd een paar procent inflatie al jaren door de centrale banken gecreëerd om onze schulden de eroderen en je gaat schrikken als je weet hoeveel koopkracht verlies “slechts” een paar procent jaar op jaar in enkele tientallen jaren veroorzaakt.

30jaars USA

T-bonds en andere staatsleningen minder waard

Door de hogere rente zijn de obligaties flink gedaald en daar heb ik het al heel vaak  over gehad. Ook heb ik in mijn columns vaak gewezen op de balans en de correlatie tussen deze balans en de beurs. Nu had de FED er vanaf april 2022 er alles aangedaan om de balans te verkleinen.  De balans ging van ruwweg 8,9 triljoen naar 8,4 triljoen in februari 2023. We zagen dat de beurzen het in die periode moeilijk hadden en afgelopen week was de balans weer verruimd naar meer dan 8,7 triljoen (8.733.787 miljoen dollar om even precies te zijn). En ‘gek genoeg’ gingen ook de aandelen weer omhoog.

Even omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, wat plaatjes vanaf 2008 de Kredietcrisis:

FED Balans

Bron: de FED

QE echt forever

De nogal uitgesproken beursanalist Koen deed de uitspraak in december 2007 in Utrecht bij een gemeenschappelijke presentatie waarin we de Krediet crisis voorspelde op basis van: grafieken, bankbalansen en de waardes van hypotheek producten. Dus bij de toen nog komende crisis, deed hij de uitspraak dat we:  “QE forever zouden krijgen”. En hoewel we min of meer samen de Kredietcrisis voorzagen, dacht ik dat QE slechts als een tijdelijke oplossing gebruikt zou worden. Dat ik dus zo naïef was, dat dit slechts tijdelijk ingezet ging worden, was dus fout. Nu ruwweg 15 jaar later is QE voor de financiële markten zoiets als heroïne voor een junkie, we kunnen niet zonder.

Bedenk alleen ook dat er nog een correlatie is tussen inflatie en de balansverruiming. We kijken naar het plaatje van de FED Balans per december 2008.

2008 balans

En het plaatje van de balans per 20 maart 2023

2023 balans

Bron: FED

Volgens de FRED website was de “Asset Liquidity” en de Krediet faciliteiten zelfs hoger dan tijdens de Kredietcrisis.

FRED 2023

Bron: Twitter/FRED

Maar de balans is dus weer aan het groeien terwijl we eigenlijk terug wilde naar meer normale niveaus (wat die ook mogen zijn).

Balance FRED

Bron: Fred

Nu ben ik persoonlijk van mening dat de huidige banken crisis gewoon een neveneffect is van de oplossingen (lees problemen) uit 2008 en omdat we tegen te toppen aanzitten van wat mogelijk is wat betreft stimulatie. Waarbij ik ook blijf zeggen dat helaas ons rente wapen zo goed als leeg is en ook onbruikbaar is bij de huidige inflatie, we er eigenlijk slechter aan toe zijn dan in 2008. Ja, de bankbalansen zijn nu beter doordat er geen rommelhypotheken op staan. Maar uiteindelijk weten we pas over een tijdje wie nu de zombie bedrijven zijn en dus hoeveel er eigenlijk afgeschreven moet gaan worden.

Maar hoewel al het nieuws over de banken gaat, gaat er een andere toenmalige uitspraak van Koen door mijn hoofd, namelijk dat het probleem van Europa niet ligt in Portugal, Spanje en Griekenland maar in Italië en vooral in Frankrijk. Als ik nu zie dat de hele week Frankrijk in brand staat door protesten van de toekomstige verhoging van de pensioenen naar niveaus waar wij in Nederland met enorme pensioenpotten van dromen dan weten we dat de banken problemen slechts peanuts zijn in vergelijking tot problemen met landen als Frankrijk. Frankrijk heeft (of had) op basis van 2020 een schuld van 123 procent van GDP en dat is alleen meer geworden. Maar niemand kijkt nog naar de landen dus om mee te doen in de actualiteit doen we een rondje langs een paar banken.

France

Bron: Statistics  

The Block, of toch Block aan het been

Nu is “de Block” in mijn perceptie normaal een TV bouwprogramma, maar als we het over problemen hebben dan is het op dit moment een betaalgigant die het nieuws weet te halen.

Block, Inc. is een Amerikaans multinationaal technologieconglomeraat, opgericht in 2009 door Jack Dorsey en Jim McKelvey en lanceerde zijn eerste platform in 2010. Het wordt sinds november 2015 verhandeld als een beursgenoteerd bedrijf op de New York Stock Exchange met het ticker-symbool SQ. Wikipedia (Engels)

Het aandeel werd groot verkocht door hedge funds, maar heeft op deze niveaus ook enige steun. Maar als de steun niet houdt…

Block

“Kleinere” probleembanken in de VS

In de VS halen de spaarders grote sommen geld van de kleinere banken en brengen dit naar de grotere banken. Nu had First Republic Bank eerder 30 miljard gekregen. Ook krijgen ze advies en mogelijk hulp van JP Morgan. Dit probleem lijkt nog niet helemaal opgelost.

First Republic

Deutsche Bank

Vorige week werd Credit Suisse overgenomen door UBS en werden de obligatiehouders van A1 en dus achtergesteld kapitaal afgestempeld. Dus hoewel de aandeelhouders een kleine fooi kregen werden de financiers spreekwoordelijk van hun geld beroofd. Nu werden ook de werknemers en directie dus “vakkundig” van hun aandelenbonussen afgeholpen.

Echter, wat niet iedereen beseft, maar deze actie tegen de kapitaalverschaffers heeft grote gevolgen voor de financiering van banken. Banken hebben financiering nodig om andere leningen te geven. Naast de gevolgen voor de toekomstige kosten van het aantrekken van financiering zijn er ook kosten voor de credit default swaps. Die bescherming heb je als bank vaak nodig om bepaalde leningen te kunnen geven en nemen. De Duitse Bank moest als direct gevolg van CS veel meer voor de Swap betalen (plus 17 procent) en ook de overnemende partij van CS zag ondanks back-up van de Zwitserse overheid zijn kosten tegen faillissement fors hoger worden. Zie plaatje hieronder:

UBS cost

Mag het een onsje meer zijn?

Credit Default swap UBS per 20 maart 2023 (bron: Bloomberg/Twitter). Maar over de toekomstige inkomsten en financiering van banken schijnt niemand zich druk te maken.

Deutsche Bank

Duits drama?

Waar iedereen zich wel druk over maakt is de Deutsche bank. En ja dit aandeel is fors omlaag en ja we zijn bijna weer op het niveau van oktober vorig jaar.

DB

Alles in zijn perspectief

Maar als we uitzoomen dan zijn we nog lang niet op het niveau van de coronadip in 2020, toen hadden we door de vrees voor veel faillissementen en een diepe recessie veel lagere niveaus dan nu tijdens de hernieuwde banken crisis.

DB lang

En ja als we nog verder uitzoomen dan zien we dat we wel lager staan als in de paniek van 2008, maar alles is dus in perspectief. Natuurlijk is Duitsland de Deutsche Bank en daarom zal de Deutsche Bank niet direct omvallen. Of het een kandidaat is zoals bij Credit Suisse vraag ik me af. Maar hoewel ik het dus allemaal wat minder negatief dan de markt zie, nationalisatie kan in het geval van paniek altijd.

Duitse Dax

Duitsland is Deutsche Bank en Duitsland is ook de DAX index.

De Dax heeft ondanks de herstel beweging van vorige week gewoon verkoopsignalen. Ook de AEX heeft verkoopsignalen.

AEX

Twin Win

Voor de liefhebbers van de Twindicator, pas bij een slot in de AEX boven de 752,23 krijgen we weer koopsignalen.

Nasdaq

Vlucht naar Tech?

Wat iedereen als vluchthaven voor bank problemen ziet, is de “Tech” (lees de Nasdaq) en ja we staan nog boven de Twindicator maar het kan niet zo zijn dat de problemen verergeren en dat we een recessie krijgen zonder gevolgen voor de Nasdaq.

Dow Jones

De Dow Jones heeft niet voor niets verkoopsignalen. Maar de oude weerstandslijn kan ook een tijdelijke steun worden.

Coinbase

Nog even de crypto bedrijven

De Amerikaanse overheid is druk met onderzoeken naar Bitcoin (crypto)bedrijven het is een teken aan de wand dat deze bedrijven dalen terwijl de Bitcoin stijgt.

Sprekende over problemen

Het Schuldenplafond in de VS is zeer politiek gedreven en komt binnenkort weer hoor op de agenda. Dus hoewel de Republikeinen onder vele presidenten de schulden mogelijkheden vergrootten gaat het wel degelijk een dingetje worden. Zie de NRC en of Business insider

We eindigen met blijdschap over dat mijn columns toch invloed hebben en dat iedereen snapt dat we praktische problemen hebben als we volledig elektrisch gaan zie RTL

Minder positief is het nieuws over Evergrande (en andere bouwgiganten) waar de afwikkeling van het faillissement grote gevolgen voor de economie heeft. Ook het verbannen van TikTok zal de relatie met China niet verbeteren (lees verslechteren).

Voor de rest wil ik tot ook nog wel mijn verbazing uiten over de verkiezingen in Nederland, we doen met zijn allen net alsof er tweede kamer verkiezingen geweest zijn. Natuurlijk was de uitslag duidelijk maar in hoeverre kunnen we alles 1 op 1 kopiëren naar veranderingen landelijk en Europees?

Resume: Zoals al weken geleden aangegeven hadden, zitten we in het orkaanseizoen (de bankenstorm). We zijn al blij als er een weekend geen bank om valt en belonen dat met een (tijdelijke) stijging. maar de problemen zijn helaas nog niet achter de rug.


Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.