Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…
30 jan 2023 om 10:14

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen. Cees Smit, 29 jan 2023

De afgelopen week waren markten in beweging door publicaties van bedrijfsresultaten. De verwachtingen waren eerder door de analisten verlaagd en daar hadden we niet noemenswaardig op gereageerd. Echter nu dezelfde bedrijven beter dan die lage verwachting presenteerden werden de beleggers en de Algo’s ineens weer heel enthousiast. Vooral Banken en Tech bedrijven liepen de afgelopen week op en dat terwijl de topman van Goldman nog salaris inleverde. Wie zich meer wil verdiepen in de brede verwachtingen en de marktbrede resultaten kijk weer eens naar de research website Yardeni.com

earnings

Bron: Yardeni.com

Soms werd de markt toch nog onaangenaam verrast. Intel is wel een mooi voorbeeld van bedrijven die de lat al laag had liggen, maar toch waren (voelden) de beleggers teleurgesteld. Nu is Intel mijn inziens technisch en fundamenteel heel interessant en is gewoon aan het uit bodemen en daar horen de huidige bewegingen gewoon bij. Het bedrijf heeft zelfs na voor de markt teleurstellende winstcijfers een koerswinst verhouding van 8,7 en heeft een dividend rendement van 5,18 procent. Het bedrijf gaat zeker profiteren van de America First politiek en krijgt op dit moment bergen met subsidie om nog meer en beter te produceren. Ook in Europa heeft Intel veel subsidie gekregen om te innoveren en te produceren. Technisch zijn we net boven de Twindicator gesloten.

Wat ook opvallend is dat iedereen op Twitter me wil beschermen tegen deze aankoop, maar nogmaals ik zie een bodem en wellicht krijgen we deze niet maar ik heb liever dit Tech bedrijf dan een waar je 30 keer de winst betaalt.

Intel

Insiders voorspellen

Ondanks dat we alleen maar opveren vanaf een bodem en het dus te vroeg is om een nieuwe Bull markt te voorspellen zien we ook dat de Insiders aan het verkopen zijn en kijk de grafiek met historische data er maar eens op na en kijk daarna wat de aandelen koersen deden nadat Insiders verkochten… Voor wie het te ingewikkeld is, zeg ik denk maar even aan het Tesla voorbeeld waar de zo ‘leuke en aardige’ topman voor miljarden verkocht en kijk nog even wat het aandeel vorig jaar deed.

Guru Insider

Bron: Gurufocus.com

Ondertussen in een ander sterrenstelsel hebben we de obligatiemarkt.

De obligatiemarkt ziet een recessie, want de obligatiemarkt gaat ervan uit dat de rente na nog een paar verhogingen uiteindelijk weer lager gaat. De lange rente is namelijk al weer aan het dalen. We hebben bijv. technische koopsignalen in de Amerikaanse 30jarige obligaties.

bonds usa

Lagere rente?

Ja, de rente markt gaat uit van lagere rente, maar persoonlijk vind ik dit nog wel enthousiast van de Obligatie Boys want als we naar de inflatie kijken en dan ook alle loon eisen (lees looninflatie) voorbij zien komen dan zou je toch denken dat het nog niet direct klaar is met de inflatie en dus dat lagere rente best optimistisch is toch?

FRED chart

Bron: FRED

Ook als we de consumenten prijs index over een jaar bekijken dan zien we dat er wel het een en ander reeds is gebeurd. Nu kunnen we wel denken dat bedrijven de inflatie vrolijk door kunnen berekenen maar de vraag is dan direct: Hoe lang kunnen de consumenten nog doorgaan met consumeren?

Fred chart kort

Inflatie

Als we de inflatie op een andere manier bekijken op de FED website dan wordt ik nog steeds niet heel gelukkig van het historische plaatje. Want ga maar eens de historische rentes vergelijke met de huidige inflatie niveaus…

Fred CPI  average

Bron: StlouisFed

Ondanks de inflatie en…

In lijn met de inflatie en markt rente. Als we de media moeten geloven dan moeten de spaarders weer blij zijn met 0,5 procent rente die de Nederlandse banken naar hun zeggen weer gaan betalen. Maar als we weten dat de functie van de banken is dat ze een matching doen tussen verschillende looptijden en dus kort lenen en lang uitlenen. Dan moeten we ook weer eens naar de hypotheek tarieven kijken die rond de 5 procent zijn. We zien dus dat de hypotheek rentes al langere tijd fors hoger gegaan zijn en dat deze correleren met de rendementen in de obligatiemarkt. Logisch want als bank, of investeerder kan je het geld in de obligatiemarkt aan bedrijven en overheden uitlenen, maar je kunt ook kopers van vastgoed een hypotheek geven en dan een soort gelijk rendement krijgen. Dus dat de hypotheek rente hoog is begrijpen we. Maar dat de spaarrente zo lang zo laag was (en is) snap ik weinig van. Helemaal al niet in het licht dat vele banken nog ernstig in het krijt staan bij de consumenten (lees de belastingbetaler) omdat zij de banken een Bail-out gegeven hebben in de crisis tijd… Of haal ik nu oude koeien uit de spreekwoordelijke sloot?

Voor ik gevoelig word

Snel door naar de AEX die deed ondanks zijn tech-belangen weinig de afgelopen week. We komen maar niet door het retracement niveau heen en dus niet door de pakweg 752,50. Ja, we hebben gewoon koopsignalen maar zolang we de bovenkant niet doorbreken zou je als trader (lees: speculant) eerder short gaan met een korte stoploss aan de bovenkant dan nu te kopen. Dus als belegger kan je prima long zitten met een kleine beschermingsconstructie.

AEX

Ook in de Duitse DAX zien we koopsignalen en een weerstand naar boven ontstaan, kortom een soort van kopie van de AEX situatie.

Duitse Dax

Zoals gezegd

De Tech heeft het in de VS de afgelopen week uitstekend gedaan en is door de 200daags weerstand gebroken. Nogmaals we hoeven niet direct een hernieuwde Bull markt te voorspellen maar hebben dus nog wel enige ruimte omhoog en zijn overbought.

Nasdaq

Tesla na resultaten hoger

Hoewel onze Nederlandse “Tesla” (Lightyear) failliet ging door groeiproblemen en er 600 man ontslagen werden ging de ‘ouderwetse’ (zonder zonnepanelen) Tesla flink omhoog. Nu had ik al in vorige columns aangegeven tijdelijk geen short te hebben en we op de Twindicator moesten letten en we ook rekening moesten houden met short-covering van grote hedge funds die lange tijd short hadden gezeten.

Tesla

Nu moeten we ook hier niet overdrijven. Tesla is in deze herstel beweging op de 23.6 % retracement (een weerstand en een ‘standaard’ reactiepatroon) beland en in herstelbewegingen gesproken stelt dit nog niet heel veel voor. Kortom we gaan het zien hoe dit en of het doorzet. Als belegger vind ik Tesla veel en veel te duur je krijgt in tegenstelling tot heel veel andere autobedrijven geen dividend en je betaald bijna 50 keer de verwachte winst (bron YahooFinance) in een markt die super veel concurrentie heeft gekregen.

 

Een speculatief toetje

Als iemand mijn eerdere koopadvies op Atos gemist heeft dan stopt de spreekwoordelijke bus nog een keer. We staan na eerdere rally terug op de Twindicator en hebben een mooi uitbodempatroon. Ik blijf zeggen dat het bedrijf na opsplitsing (en dat zeggen ze zelf ook), vele malen meer waard zijn dan we nu in de beurs koers zien.

ATOS

Resume: de gepubliceerde Bedrijfscijfers zijn allemaal niet fantastisch en we hebben er nog veel te gaan. Er zijn oude realisten zoals Jeremy Grantham die denken dat de beurs nog gaat crashen, maar zelfs al denk je net als ik dat crashen een beetje teveel van het goede is, dan kan een beetje bescherming in de huidige gekte geen kwaad. Long posities kunnen wel in de hard afgestrafte aandelen. Denk bijv. aan Luchtvaartfondsen. Voor de AEX blijft 752.50 een belangrijk niveau.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.