Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Bijna weer ijscoman

Column: Bijna weer ijscoman
20 jun 2022 om 07:28
Bijna weer ijscoman, maar gelukkig een voorspelbare correctieNu kan ik me van tijd tot tijd goed vinden in de woorden van onze bondcoach en vraag ik me net als hem af; “of ik nu zo slim ben, of dat de rest (van de beleggers) nu zo dom is?”

Want, al tijden zie ik allerlei beren op de weg en was ik van mening dat de beurs veel te hard opgelopen was en toch bleven experts en analisten roepen dat de problemen allemaal tijdelijk waren. Dus inflatie tijdelijk was en dat de aandelen en andere asset klasse alleen maar omhoog kunnen…

Ondertussen weten we beter. Alles blijkt omlaag te kunnen. Of het nu te maken heeft met Chippies of met olie alles kan stuk… Nu is dat voor mij geen nieuw concept ik draai al vanaf 1986 (professioneel) mee in het circus en heb eerder verhalen over verzekeraars maar ook IT gehoord….

Bijna weer ijscoman net zoals 2001 op IEX

Nu heb ik vanaf 1999 een column op het internet (daarvoor in weekbladen en fax-magazines). Toen ik in 2001 op een toen zeer populaire beleggingssite de toenmalige Tech rally bekritiseerde en zeer sceptisch was over een groot aantal bedrijven, leek eerst mijn ongelijk bewezen.

Maar na een tijd was ik zo sceptisch en overtuigd van mijn gelijk dat ik zelfs beloofde te stoppen met het effecten vak en ijscoman op de Dam zou worden als de Tech aandelen (Telecoms en Internet) zou blijven stijgen. En gelijk kreeg ik daarna heel snel. Heel erg gelijk, wellicht meer gelijk dan ik wilde.

Een paar weken geleden herhaalde ik mijn idee om te stoppen met aandelen, als “het koop op zwakte” alsnog steeds zou werken in de Tech (Chip). En opnieuw “gelukkig”, dat het achteraf toch echt een bearmarket rally was zoals ik dacht.

Kortom opnieuw weer geen ijscoman geworden. Echter kijkende naar het huidige weer op zaterdag en naar de verdere klimaat verandering, zou het nog steeds een goed idee zijn om ijscoman te worden. Maar omdat ik de recente beweging nu weer precies goed zie blijf ik toch maar weer vermogensbeheerder.

Het is de inflatie sukkel…

De Russen gaan vrolijk verder met Europa steeds sneller van het gas af te halen. Dat heeft grote gevolgen voor het aanbod op de wereldmarkt en dus de prijs. De Gasprijzen stegen en blijven hoog.

Ondanks al deze aanbod (en prijs)problemen en dus doorwerk effecten in allerlei producten en diensten, gaat de (Europese) politiek vrolijk verder met plannen om Co2 te reduceren. Je vraagt je af of het nu wel een goed moment is om de Co2 reducties door te zetten. Dus nog voordat je een goed alternatief hebt, worden spreekwoordelijk de schepen achter ons verbrand.

De vraag die ik vanuit economisch perceptief stel is waarom nu versnelt kolencentrale en biocentrales sluiten in Nederland? Omdat je dat jaren geleden hebt afgesproken? En ondanks dat ik de urgentie zie hebben we er niets aan als het binnenkort helemaal mis gaat en er enorme economische schade ontstaat. Er moet een normale transitie plaatsvinden en niet een met horten en stoten.

Stik-stof tot nadenken

Een soortgelijk verhaal geldt voor Stikstof. Stikstof zorgt dat veel planten veel sneller gaan groeien maar daardoor worden heide en zandgronden overwoekerd en verdwijnt de bio diversiteit. Meer dan 61 procent van alle geproduceerde stikstof komt van de landbouw. Dus logisch dat die de sleutel tot de oplossing hebben.

Echter door de Oekraïneoorlog hebben we als wereld binnenkort een probleem met voedsel aanbod. De oorlog zorgt dat de graanschuur van de wereld niet kan leveren. Daarmee komt de vraag of we het probleem dat we al heel lang vooruitschuiven nu op een harde manier opgelost moet worden.

In vergelijking met een voedsel probleem is Nederlandse Stikstof verminderingsidee, een luxe discussie over biodiversiteit. Honger in de wereld is een probleem van ons allemaal. Nu is het niet zo dat als wij fors snijden in het aantal boeren bedrijven dat wij als Nederlanders honger krijgen. Maar wij zijn nu als klein landje de grootste exporteur van vlees in de EU.

cbs

Bron CBS

Terug naar Henk Bleker

We hadden een oud minister (CDA) die in 2010 in de kamer zat en in 2012 via een rapport met het idee kwam om bepaalde natuurgebieden aan te wijzen en natuurlijk wilde iedereen natuurgebied in zijn provincie.

Maar nu jaren later krijgen we ineens met de echte effecten te maken en gaan er heel veel beperkingen gelden bij natuurgebieden. Vele vragen zich af of dit nu allemaal echt belangrijke gebieden zijn? Maar hadden we dat niet beter eerder kunnen bedenken.

Ook snapt niet iedereen dat het echte probleem niet zit bij de gewone boer. Maar het probleem is er dus omdat wij met de Megastallen grootste exporteur van vlees van Europa zijn.

Met een koppeling van meer dan 100 full time banen gekoppeld aan deze export die ruwweg 1,3 procent van ons BBP is en een krimp van die BBP geeft een recessie weer…

En zoals we in het recente verleden al veel boeren naar de Oekraïne ‘gestuurd’ hebben kunnen we dit nu niet weer doen. We proeven nu al de gevolgen van de eerdere verplaatsing en kunnen zeker niet op dit moment nog meer bedrijven overplaatsen naar die regio.

Kijkende naar de recente toekomst moeten we als je het mij persoonlijk zou vragen de prioriteit geven aan het voeden van de wereld. Een voedselschaarste gaat nog meer mensen op de vlucht helpen en nog meer spanningen geven in de wereld.

Natuurlijk als er weer een alternatief is (lees bijv. de Oekraïne-oorlog beëindigt) kunnen we alsnog stappen zetten. Dit is dus niet pappen en nat houden strategie, maar praktisch en economisch naar de problemen kijken zonder te veel emoties. Vermoedelijk moet het zoals wel meer problemen eerst verder escaleren alvorens men het probleem in de supply chain ziet.

Inflatie was niet het enige probleem wat je had kunnen zien aankomen.

Een ander probleem wat ik al tijden zie aankomen is de koppeling tussen de Crypto wereld en de echte wereld. We zien bijv. enorme sponsoring van Crypto bedrijven (kijk maar eens F1 of naar de grote voetbalclubs), maar ook zien we koppelingen met banken en andere bedrijven.

We zagen dat speculanten die gemakkelijk geld verdiende in crypto’s niet meer wilde werken voor een baas en ook zagen we dat mensen die te gemakkelijk te veel verdiende ook hun geld gemakkelijk uitgaven aan reizen, auto’s en andere ‘assets’.

Ook zagen we eerder bedrijven zoals Tesla, hard oplopen op berichten dat je ook een auto in Bitcoin of Dogecoin kon kopen en dat Tesla een grote hoeveelheid wisselgeld in de kassa had genomen.

De aandelen liep hard omhoog op de stijging van de Bitcoin… en volgens mij hebben ze nooit verkocht en dus is hun voorraad ook meegegaan in de daling? Kijkende naar het aandeel Tesla is dit effect omlaag heel beperkt geweest. Vreemd?

Crypto winter

Vorige week kregen we ineens het nieuws dat een Crypto fund (Three Arrow Capital) van tien miljard omgevallen was en dat de “top” traders allemaal voortvluchtig waren, omdat de tien miljard dollar verdwenen was. Ga me nu niet vertellen dat het verdwijnen van een dusdanig groot bedrag geen effect heeft op de economie en dat er geen slachtoffers zijn?

Bitcoin ging dit weekend onder de 18.000 dollar (zaterdag 18 juni 2022 staan we even op 17.850)…Vorige week was ik nog verbaasd dat de Bitcoin in de turbulentie van de aandelen weinig gedaan had. Maar ik had dat nog niet opgeschreven in het weekend of we gingen omlaag met de Crypto’s.

Deze grafiek van de Bitcoin is tot vrijdag en was ook al niet fraai.

Bitcoin

Ether de tweede grootste munt bleef ook maar dalen en stond zelfs op 870,23 USD. Kijkende naar de onderstaande grafiek (tot vrijdag) kan je met gemak nog veel lager.

Op naar de 100.000?

Dat de crypto’s verbonden zijn met de Tech aandelen heb ik meerdere keren uitgelegd in meerdere columns. Computer en videokaarten worden gebruikt voor o.a. Mining en dus is er een vraag op hogere Crypto koersen, maar ook hebben een aantal bedrijven en beleggingsfondsen hun toekomst verbonden aan de crypto’s. Door allerlei uitspraken te doen over de toekomst van de Bitcoin.

ether

Een huwelijk in goede en slechte tijden?

Men Mevrouw Cathie (Catherine) Wood, ze verzon een leuk idee het Ark Innovation Fund (ETF) heet, maar een van de grootste winnaars van dit jaar is de ETF die het Ark Innovation fund short … kortom het fonds dat precies het omgekeerde is van ARK zelf. Als je zo de koers van 160 naar onder de veertig ziet gaan dan denk je: Hoelang gaat dit nog goed?

ARK

Een goede strategie?

Microstrategy is een Tech bedrijf dat zijn leven gekoppeld heeft aan de Bitcoin en leningen genomen heeft op de Bitcoin. Daarmee profiteerde het bedrijf van stijgingen.

Maar nu de boel daalt heeft het bedrijf grote problemen. En dit zijn maar een paar voorbeelden van bedrijven die we allemaal kennen. Maar hoeveel bedrijven zijn er wel niet in deze ongereguleerde markt die nog veel meer en veel grotere problemen hebben met de huidige lage Bitcoin?

Microstrategy

De basis is coin?

Of wat moeten we denken van bedrijven als Coinbase als de koers daalt zullen er minder beleggers zijn?

Coinbase

Of wat te denken van de Broker Robin Hood met zijn Meme Beleggers?

Hood

Wat als het echt koud wordt?

Wat worden de gevolgen van de Crypto winter voor de grote Nasdaq bedrijven? Hoeveel effect hebben de beursgenoteerde bedrijven van de niet genoteerde drama’s?

De grafiek voorspelt weinig goeds ondanks dat we al een ritje omlaag achter ons hebben.

Nasdaq

De brede Sp500 heeft eigenlijk soortgelijke problemen als de Nasdaq.

ES mini

Wie het breed heeft

Als we iets langere termijn naar de S&P index kijken dan blijf ik zeggen dat je een soort Hoofd Schouder patroon zou kunnen herkennen. Dit patroon zou ons gemakkelijk naar de bodem van maart 2020 brengen.

S&P

De Oude Soxx-index

Een soort gelijk patroon is ook te zien in de Soxx index. Ook hier kunnen we gemakkelijk terug naar de toenmalige bodem in maart 2020.

Soxx

Om het beeld compleet te maken kijken we ook naar de zeer brede Wilshire 5000 index. Deze index heeft hetzelfde beeld als de rest van de Amerikaanse indices.

Wilshire

Nog eentje dan

Nu zou ik ook de Russell2000 in dit rijtje kunnen zetten maar laten we hier even in detail naar kijken. We zien namelijk meerdere negatieve dagen achter elkaar en dus is het ook helemaal niet gek om even een tijdelijk herstel te krijgen.

Russell2000

De Nasdaq aan de Amstel

De Aex en de andere Europese beurzen zijn en worden niet alleen door alle de hierboven genoemde zaken beïnvloed, maar ook de situatie in Europa zelf is extreem belangrijk.

Met steeds grotere rente verschillen tussen noord en zuid Europa geven grote problemen. De problemen zijn zo groot dat er zelfs een noodbijeenkomst was van de ECB, die natuurlijk geen noodbijeenkomst mocht heten. Want paniek kennen ze niet.

De AEX heeft volop verkoopsignalen, maar ook hier houdt ik rekening met een korte termijn herstelbeweging.

eoe

De Duitse Dax is eigenlijk een soortgelijk verhaal.

Dax

Via de post: Oliemaatschappijen kregen brief van Biden

De afgelopen week gingen ook ineens de oliemaatschappijen omlaag, dat had te maken met het feit dat president Biden de grote jongens had gevraagd om geen winst over de rug van de crisis te maken. Maar los van deze brief ging de olieprijs ook ineens weer omlaag, omdat iedereen er vanuit gaat dat we snel in een recessie zullen komen.

wti

Nog niet Super

Atos bewijst maar weer hoe extreem moeilijk het is om bodem te vissen, Atos liet een claim van 854 miljoen pond vallen tegen een Engelse concurrent inz. de super computer.

De koers ging hierop nog lager. Nu ga ik er niet uit omdat het bedrijf opgesplitst wordt en verdere maatregelen gaat nemen. Maar gelukkig ben ik er niet van geworden.

Atos

Aan de bodem?

KLM Air France heb ik gekocht omdat dit bedrijf lekker zijn schuld heeft opgeruimd en klaar is voor het herstel van de luchtvaart. Kortom ik blijf bodemvissen ondanks dat het niet altijd even makkelijk is.

klm

Gerucht overname ABN Amro

Op expiratie was er ineens een gerucht dat ABN Amro overgenomen zou worden. Je moet wel een Fransman zijn om dit op zo’n dag te toen. Pas een slot boven de 10,86 geeft een koopsignaal.

abn

Op maandag moeten we even zien hoe de Bitcoin daling verwerkt wordt door de gereguleerde markten.. Mede door oliedaling van vorige week zie ik een korte termijn stijging op de beurzen. Maar voor langere termijn ben ik nog heel negatief op bijna alle indices. Kortom blijf voorzichtig.

Disclaimer: Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.