Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Coinbase: Duur of goedkoop?

Coinbase: Duur of goedkoop?
15 aug 2021 om 07:30

Coinbase heeft een handelsplatform voor cryptovaluta en biedt zowel particulieren als institutionele partijen de mogelijkheid om talloze cryptocurrencies via het Coinbase-platform te verhandelen.

Het is de eerste grote cryptopartij met een beursnotering, en afgelopen dinsdag deed de onderneming de boeken over het tweede kwartaal open. In dit artikel een korte terugblik op de beursgang en we kijken uiteraard naar de kwartaalcijfers. Tot slot delen we relevante achtergrondinformatie voor de belegger in cryptobedrijven zoals Coinbase.

De beursgang

Op 14 april kreeg cryptobeurs Coinbase een beursnotering in Amerika via een zogeheten direct listing. Wellicht heeft u toen ons live-blog bekeken waarbij we de prijsontwikkeling en nieuws omtrent de beursgang deelden. Daarnaast schreven wij voor de plus-leden van DeAandeelhouder.nl een uitgebreide voorbeschouwing.

Coinbase ging naar de beurs via een zogeheten direct listing. In plaats van een typische beursintroductie (middels een IPO) verkoopt de onderneming bestaande aandelen in de markt, zonder tussenpersoon.

Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven, er was geen ‘lock-up-period‘ en het warenn simpelweg bestaande aandeelhouders en bijvoorbeeld werknemers die hun eigen aandelen in de verkoop deden.

Coinbase is niet de enige die voor een direct-listing heeft gekozen, eerder verkregen bijvoorbeeld Spotify, Slack en Roblox ook op deze manier een beursnotering.

Het aandeel

De prijs van het aandeel schommelde in de eerste handelsweek tussen de $300 en $400, terwijl er vooraf werd uitgegaan van een prijs rond de $250. Insiders bij Coinbase, waaronder de CEO en CFO, wisten op de dag van de beursgang zelf een flink aantal aandelen in de verkoop te doen voor een prijs van circa $390 per stuk. In de weken daarna ging de koers stevig omlaag, naar uiteindelijk $220 begin juni.

Momenteel handelt het aandeel rond de $288, nog altijd niet terug op het niveau van eerder dit jaar. Vanwege de groeiende cryptomarkt zijn er hoge verwachtingen voor ondernemingen zoals Coinbase.

De resultaten zijn echter enorm afhankelijk van de bewegingen op de markt, net zoals bij bijvoorbeeld Flow Traders.

Kwartaalcijfers

De kwartaalcijfers van afgelopen dinsdag laten zien dat de groei er voorlopig stevig inzit:

Het aantal retail-gebruikers dat maandelijks een transactie doet groeide tot 8,8 miljoen – en dat is 44% meer dan in het eerste kwartaal. In totaal waren er 68 miljoen nieuwe geverifieerde gebruikers die zich aanmeldden voor het handelsplatform.

Onder de streep bleef er $1,6 miljard nettowinst over met een aangepaste EBITDA van $1,1 miljard. De winst-per-aandeel komt daarmee uit op $6,42 per aandeel – aanzienlijk hoger dan de consensus van $2.58 die vooraf werd verwacht.

De omzet uit retail-transacties, het overgrote deel van de omzet, is met 26% toegenomen in vergelijking met een kwartaal eerder en is in totaal goed voor $1,83 miljard. De institutionele handel levert een extra $100 miljoen op.

Coinbase heeft daarmee in totaal $1,93 miljard netto-omzet uit handelstransacties weten te realiseren in het tweede kwartaal. Daarnaast wist de onderneming meer dan $100 miljoen om te zetten dankzij abonnementen en overige diensten:

Handelsvolume

Hieronder een overzicht met het handelsvolume in miljarden dollars, uitgesplitst over retail-klanten en institutionele klanten. Het volume voor retail-gebruikers is met meer dan 20% toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal. Er werd in totaal 25 miljard dollar meer verhandeld.

 

Liever wat actiever handelen met turbo’s?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Coinbase

Bij de institutionele klanten is het handelsvolume nog sterker toegenomen: van 215 miljard naar 317 miljard dollar. Een stijging van meer dan 47%. In het eerste kwartaal was institutioneel volume nog goed voor 64% van het totaal, in het afgelopen kwartaal liep dit op tot 69%.

Daarnaast is goed te zien dat er steeds meer wordt gehandeld in andere cryptocurrencies (zogeheten alt-coins) in plaats van enkel Bitcoin. De handel in Bitcoin was goed voor 24% van het totale volume, terwijl dit een kwartaal eerder nog 39% was. Ethereum was goed voor 26% van het volume en heeft daarmee Bitcoin ‘ingehaald’.

De reden lijkt met name de groei van Decentralized Finance (De-Fi) projecten en NFT-ecosystemen te zijn. Deze nemen enorm toe in populariteit en blijven groeien. Vaak wordt hiervoor de Ethereum blockchain gebruikt, wat uiteindelijk resulteert in een toenemend gebruik van de cryptovaluta Ether.

Institutionele adoptie

Hoewel de omzet uit retail veel hogere commissies oplevert, blijft het interessant om te zien hoe het institutionele gedeelte zich ontwikkelt. Institutionele handel is goed voor 69% van het volume,  maar de marges zijn veel lager.

Toch draagt het bij aan de winstcijfers, en daarnaast het verhoogt de geloofwaardigheid en legitimiteit van de onderneming. In de cijfers is al goed te zien dat de groei van institutioneel volume enorm is, maar ook in de earnings call werd hier verder op ingegaan:

“Separately, on our institutional side, we’re seeing broad adoption. One of the things that we highlighted for you all is that we now have 10% of the top 100 hedge funds measured by AUM, now clients of Coinbase and engaging with the crypto economy” – Alesia Haas, CFO

10% van de top-100 hedgefunds doet zaken met Coinbase, en dat is in een relatief nieuwe markt toch zeker een compliment.

Earnings call

Tijdens de earnings-call zijn veel zaken omtrent de groei en de visie van de onderneming besproken. Met name interessant is deze uitspraak van CEO Armstrong:

“There’s going to be more third-party apps that are being created where people want to connect their wallets to it and Coinbase is their primary financial account so we need to make it easy for people to connect to and integrate with all of these third-party apps out there that are happening, NFTs, DeFi and there’s hundreds of crypto startups now being built.

We’re also focusing on international expansion – another form of decentralization – and just listing more and more assets. We want to be the Amazon of assets, list every asset out there in crypto that’s legal. And there’s thousands of them today, there’s eventually going to be millions of them.

These are — this is the all into the theme of embracing decentralization. So those are the two big trends that I’m seeing today.” – Brian Armstrong, Co-founder & CEO

De volgende stap lijkt erop te zijn gericht om allerlei applicaties van externe partijen te verbinden met het Coinbase-account van gebruikers. De vraag is in hoeverre Coinbase het voor elkaar gaat krijgen om een soort standaardplatform te worden waarmee gebruikers andere diensten en applicaties van derden gebruiken.

Outlook

De kwartaalcijfers gaan uiteraard over april, mei en juni. Voor de outlook heeft Coinbase het aantal maandelijks handelende gebruikers en het handelsvolume voor zowel juli als begin augustus alvast gedeeld. Interessant, want dat geeft in ieder geval een indicatie voor de komende maanden.

In juli was het aantal retail-gebruikers dat maandelijks een transactie doet 6,3 miljoen (was 8,8 miljoen) en het totale handelsvolume kwam uit op $57 miljard.

Voor begin augustus zijn zowel actieve gebruikers als het volume iets verbeterd ten opzichte van juli, maar beiden blijven lager dan afgelopen kwartaal. Beiden zullen hoogstwaarschijnlijk lager gaan uitvallen in Q3 wanneer men het vergelijkt met het niveau in Q2.

Gezien de cijfers over juli en begin augustus lijkt het erop alsof dat het tweede kwartaal een uitzonderlijk sterk kwartaal is geweest, en dat de verwachtingen voor de rest van het jaar wel wat naar beneden mogen worden bijgesteld vanaf het huidige niveau.

Ondanks dat de cryptomarkt enorm onvoorspelbaar is, heeft Coinbase toch enkele scenario’s gedeeld voor de rest van het jaar. Hieronder een overzicht:

In het eerste kwartaal waren er 6,1 miljoen MTU’s (maandelijks handelende gebruikers), in het tweede kwartaal waren dit er 8,8 miljoen. In Juli 6,3 miljoen. Gemiddeld over de eerste zeven maanden 7,3 miljoen – en dat komt aardig in de buurt van het “Mid-scenario” dat Coinbase deelt.

Om in het “Low-scenario” uit te komen zal het aantal MTU’s stevig moeten zakken (naar 4,2 miljoen gemiddeld) in de tweede jaarhelft. In het laatste kwartaal van 2020 was het aantal MTU’s nog slechts 2,8 miljoen.


Dit artikel verscheen eerder in het Beursmagazine van DeAandeelhouder. Nog geen lid? Meld u snel aan en ontvang iedere week de digitale editie boordevol artikelen en beleggingstips. Aanmelden via deze link.


Regulering en toezichthouders

Een belangrijk risico voor cryptocurrencies en gerelateerde ondernemingen zoals Coinbase zijn uiteraard toezichthouders en toekomstige regulering. Met een relatief nieuw fenomeen zoals cryptocurency is het afwachten hoe stevig er zal worden ingegrepen door overheden en toezichthouders.

Vorige week liet de SEC-voorzitter Gary Gensler zich stevig uit over cryptocurrency platformen, en noemde het een “Wild West” waar veel fraude wordt gepleegd. Hij riep op om het Amerikaanse congres meer autoriteit te geven om dergelijke platformen te reguleren:

Pro-actief met regulering

Coinbase geeft in de earnings-call aan om een pro-actieve houding aan te nemen met betrekking tot toezichthouders en overheden. Coinbase blijft de ontwikkelingen peilen en analyseert de mogelijke impact daarvan op de onderneming. Daarnaast probeert de onderneming zoveel mogelijk in te zetten op compliance. Zoals CEO Armstrong aangaf in de earnings call:

So what is Coinbase doing? Well, really from the earliest days of Coinbase when it was founded, we made this decision that, we wanted to go out there and be an educational resource with regulators, and folks in government, try to be the most trusted crypto company out there and really invest in compliance have that kind of tone from the top. And we felt like that was a more difficult path to go on, but it was the right long-term approach that would pay dividends. And really be a business enabler for us.

And so, we’ve continued that approach. We’re doing that in a variety of ways. We just recently hired Faryar Shirzad, who is the former — he’s our Chief Policy Officer and was previously the co-head of government affairs at Goldman Sachs. And he was also a White House National Security Council member. So that’s been great, he’s building out his team, as you can imagine, just having started, he’s quite busy these days.

Het zijn niet alleen mooie woorden, want zowel in Japan als in Duitsland heeft Coinbase het afgelopen kwartaal een financiële licentie verkregen om te opereren als cryptobeurs. Hiermee moet er versnelde groei gaan plaatsvinden in de twee markten. Het legitimeert Coinbase als onderneming en dat is zeker gezien de dreigingen voor verdere regulering geen overbodige luxe.

Concurrent Binance kreeg eerder al te horen dat het niet meer mag opereren in onder meer het Verenigd Koninkrijk en ook niet in Italië. De juiste licenties verkrijgen is ontzettend belangrijk, en Coinbase lijkt goed op weg te zijn met een nieuwe Duitse en Japanse licentie.

Daarnaast is het niet mis dat ze een oud-bestuurder van de National Security Council van het Witte Huis hebben weten binnen te halen.

Waardering en verwachting

De cryptomarkt blijft onvoorspelbaar. Coinbase is afhankelijk van wat de markt doet, en net zoals bij bijvoorbeeld FlowTraders resulteert dat in fluctuaties wat betreft de omzet- en winstcijfers.

Voor Coinbase is het simpel: meer orders betekent meer commissies. Hoe meer volatiliteit in de markt, hoe beter, want dan wordt er meer gehandeld als in een ‘dode’ vlakke markt die nauwelijks beweegt.

Op dit moment zit Coinbase in de groeifase en de algehele cryptomarkt blijft toenemen in populariteit. De cijfers reflecteren dit en afgelopen kwartaal draaide Coinbase een recordkwartaal.

Hieronder een grafiek die goed laat zien hoe sterk het volume eigenlijk wel niet is toegenomen bij Coinbase het afgelopen jaar:

De vraag is hoe houdbaar deze niveaus van volume zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de ontwikkelingen in de bredere cryptomarkt.

Winst per aandeel naar $20?

In het eerste kwartaal verdiende Coinbase $3,60 per aandeel, en in het tweede kwartaal $6,42. Iets meer dan $10 voor een halfjaar. Het aandeel noteert ongeveer $288. Stel dat het eerste halfjaar wordt geëvenaard, dan komt de winst-per-aandeel uit op $20. Coinbase heeft aangegeven geen dividend uit te keren en om voorlopig de winsten te gebruiken om te herinvesteren.

Met een prijs van $288 komt dat uit op een koers/winstverhouding van iets minder dan 14,5. Zeker niet duur, maar, het lijkt erop dat het tweede kwartaal wel héél goed heeft gedraaid en dat het de komende maanden wat minder zal gaan.

In het eerste kwartaal was het aantal actieve gebruikers 6,1 miljoen – ongeveer hetzelfde als in juli dit jaar. Indien er wordt gerekend met dezelfde winst als het eerste kwartaal ($3,60 per aandeel) voor de rest van het jaar, dan kom je alsnog op $16,60 per aandeel. Dan zit je op een koers/winst van 17,3. Nog steeds niet verkeerd.

Zou ieder kwartaal zo zijn als het eerste kwartaal van dit jaar, dan kom je uit op $14,40, wat een koers/winst van 20,0 betekent met de huidige prijs van het aandeel. Zeker gezien het groeipotentieel is ook dat geen verkeerde waardering.

Aantal actieve gebruikers

Toen het aantal actieve gebruikers aanzienlijk lager was (2,8 miljoen) in het 4e kwartaal van 2020 en het retail-volume op 32 miljard lag (in plaats van 145 miljard), bleef er onder de streep slechts $0,69 over bij Coinbase. Nog steeds winstgevend, maar van nog geen $2,80 per jaar met een koers van $288 wordt men niet heel vrolijk.

Uiteraard zijn in de tussentijd ook de vaste kosten stevig opgelopen om de groei van het bedrijf te realiseren en om de huidige gekte in de cryptomarkt het hoofd te kunnen bieden. Het aantal voltijds medewerkers is in een jaar tijd verdubbeld en de gehele onderneming staat ingesteld op verdere groei. De algehele kosten om de onderneming te laten opereren zijn dan ook toegenomen:

Mocht het allemaal niet goed gaan in de cryptomarkt en zakt het aantal gebruikers en het handelsvolume terug tot de niveaus van Q4 2020, dan is de huidige koers veel te hoog. Opschalen gaat makkelijker dan afschalen, en een stevige terugval in activiteit in de cryptomarkt kan de winstgevendheid sneller dan verwacht doen verdampen.

Crypto niet te stoppen

Echter, voorlopig lijkt de crytomarkt niet te stoppen. Zelfs de nieuwe bepalingen voor crypto die in het infraplan van Joe Biden zijn opgenomen lijken voor weinig schrik te zorgen in de cryptomarkt. Dat het aantal actieve gebruikers en het handelsvolume bij Coinbase terugzakt tot het niveau van Q4 2020 is dan ook onwaarschijnlijk.

Een veel realistischer scenario is dat het topniveau van het tweede kwartaal de komende tijd wat zal afzwakken, maar dat er op de langere termijn nog altijd een stevige groei zal gaan plaatsvinden.

Volgen we de stand van Bitcoin en de altcoins dan is op dit moment Coinbase, ervan uitgaande dat crypto here to stay is, eerder aan de goedkope kant. Weet de onderneming het niveau van het eerste kwartaal de komende kwartelen vast te houden, dan is het aandeel alles behalve duur.

Geen stabiel koersniveau

Door de enorme afhankelijkheid van de fluctuaties in de cryptomarkt is het lastig om een stabiel koersniveau te duiden. Wel zal het aandeel waarschijnlijk, net als crypto zelf, aardig wat op en neer blijven bewegen.

Voor de belegger die liever afziet van het handelen in cryptocurrencies, maar wel wil profiteren van de bredere cryptotrend, biedt het aandeel Coinbase een interessant alternatief.


De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

Jordy Beuving bezit op dit moment geen positie in aandelen Coinbase.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.