Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fugro: Dit is de claim waard

Fugro: Dit is de claim waard
2 dec 2020 om 07:30

Vandaag begint de claimemissie van Fugro. De bodemonderzoeker wil €250 mln uit de markt halen om de balans te stutten. Deel 1 is al gelukt: vier cornerstone investeerders hebben gezamenlijk voor €53 mln aan nieuwe aandelen gekocht a €2,60 per aandeel.

Deel 2 is de claimemissie en die begint vandaag. Bestaande aandeelhouders krijgen het recht om voor elke 13 aandelen in bezit er 11 nieuwe bij te kopen. Deze 11 kosten dan per stuk €2,12. Iemand die gisteren 13 aandelen bezat mag er dus 11 bijkopen op €2,12. Dat betekent dat er 92,9 mln aandelen bij komen waardoor het totaal aantal uitstaande aandelen, na emissie, rond de 206 mln uitkomt.

Elk aandeel krijgt een claim toegekend. Deze claims worden vandaag losgekoppeld en zijn apart verhandelbaar. Wie geen extra geld in Fugro wil stoppen kan de verkregen claims (rechten) gewoon op de beurs verkopen. Professionele handelaren zorgen voor een ordentelijk verloop van de handel in claims: deze staan uiteraard in direct verband met de waarde van de aandelen.

Op 9 december, einde van de handelsdag, stopt de claimhandel en moeten claims uitgeoefend worden. Claims die  niet worden uitgeoefend worden 10 december aangeboden aan marktpartijen die daar op kunnen inschrijven. Dit heet een rump offering.

Berekening claims

De claim is theoretisch, bij een koers van €4,83, de slotkoers van gisteren) €1,24 waard. Dat berekenen we als volgt:

Stap 1: TERP (Theoretische Ex-Right Price)

De TERP is de theoretische prijs die een belegger betaalt als hij zijn rechten uitoefent. Voor de claimemissie had u 13 aandelen op €4,83. Daar komen 11 aandelen bij op €2,12. Dat betekent dat de gemiddelde prijs €3,59 wordt.

TERP = (13 * 4,83 + 11 * 2,12)/24 = 3,59

Stap 2: Waarde claim

De waarde van de claim is de prijs van het aandeel vóór de claimhandel minus de TERP: €4,83 – €3.59 = 1,24. De waarde van de claim correspondeert dientengevolge rechtstreeks met de waarde van het aandeel. In onderstaande tabel ziet u hoe de waarde van het aandeel zich verhoudt tot de waarde van de claim.

In de eerste kolom staat de koers zoals die gisteren was, de nieuwe koers is de TERP en in de laatste kolom staat de waarde van de claim. Wie de claim koopt op 1,30, koopt dus eigenlijk het aandeel voor omgerekend €3,65 en omgerekend naar de koers pre-emissie is dat €4,95.

Een claimemissie veroorzaakt doorgaans nogal wat koersdruk omdat veel aandeelhouders geen extra geld in het bedrijf willen stoppen. Zij verkopen de claims op de beurs. Deze worden opgevangen door professionele handelaren die als hedge de onderliggende aandelen verkopen.

De claims die niet uitgeoefend worden door de aandeelhouders worden de dag na de claimhandel aangeboden aan professionele marktpartijen. Dat heet de rump offering. De claimhandel begint vandaag om 09.00 uur en eindigt volgende week woensdag 9 december op 17.35 uur.

Het aantal nieuw uit te geven aandelen is 92,7 miljoen. Er stonden begin dit jaar, na de flitsemissie op €9,80, al 92,9 miljoen aandelen uit. De cornerstone investeerders nemen ook nog eens 20,5 miljoen aandelen op zodat na de claimemissie het totaal aantal uitstaande Fugro-aandelen (eigenlijk moeten we certificaten zeggen) 206 mln bedraagt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.