Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ChatGPT: een disruptieve kracht voor beleggers?

ChatGPT: een disruptieve kracht voor beleggers?
3 mei 2023 om 09:21

Virginie Maisonneuve, Global Head of Equity Investments bij Allianz Global Investors

De recente lancering van de chatbot ChatGPT heeft veel aandacht gekregen, niet alleen in de gespecialiseerde media, maar ook in het publieke bewustzijn. Deze belangstelling werd aangewakkerd door het vermogen van de toepassing om ongelooflijk menselijke tekst te produceren, wat wordt beschouwd als een keerpunt voor AI

De implicaties van deze nieuwe technologie zijn dan ook breed uitgemeten, met artikelen over de gevolgen voor uiteenlopende gebieden als geopolitiek, cybercriminaliteit en klantervaring.  En aangezien de impact van deze technologie verder reikt dan wat traditioneel als “technologie” wordt beschouwd, zal ze ook gevolgen hebben voor beleggers in vele sectoren.

Om te bekijken welke sectoren waarschijnlijk door deze technologie zullen worden beïnvloed, zijn we rechtstreeks naar de basis gegaan: we hebben ChatGPT gevraagd vijf bullets te schrijven over “sectoren die door ChatGPT zullen worden gerevolutioneerd en waarom”.

  • Klantenservice: ChatGPT kan klantenserviceactiviteiten automatiseren en stroomlijnen door onmiddellijke en nauwkeurige antwoorden op vragen te geven, wachttijden te verkorten en de klanttevredenheid te verbeteren.
  • Gezondheidszorg: ChatGPT kan medische professionals helpen bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten, toegang bieden tot grote hoeveelheden medische informatie en de resultaten van patiënten helpen verbeteren.
  • Onderwijs: ChatGPT kan de manier waarop studenten leren revolutioneren door gepersonaliseerde en interactieve onderwijservaringen te bieden, waardoor efficiënter en effectiever kan worden geleerd.
  • Financiën: ChatGPT kan de financiële besluitvorming verbeteren door real-time marktanalyse en investeringsaanbevelingen te bieden, waardoor de investeringsresultaten verbeteren.
  • Detailhandel: ChatGPT kan de detailhandel transformeren door klanten gepersonaliseerde winkelervaringen te bieden, waardoor efficiëntere productaanbevelingen mogelijk worden en de klanttevredenheid toeneemt.

De gekozen sectoren weerspiegelen gebieden waar generatieve AI al indruk maakt of waar de impact van de technologie veelbelovend is.

Op het gebied van klantenservice zorgt de USP van ChatGPT – de mogelijkheid om een gesprek op een menselijke manier te voeren – al voor indrukwekkende ervaringen voor consumenten. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn gebieden waar het ontwrichtende effect van generatieve AI binnenkort voelbaar zal zijn, maar beide bieden uitdagingen. Aangezien de gezondheidszorg een van de meest gereguleerde sectoren ter wereld is, zullen we hier waarschijnlijk een voorzichtige aanpak zien. Onderwijs zal met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd; hoewel niet zo sterk gereguleerd als de gezondheidszorg, blijft het een sector met een grote overheidsbemoeienis. Er zullen ook sociale en bestuurlijke kwesties moeten worden opgelost op gebieden waar AI taken begint over te nemen die voorheen door mensen werden uitgevoerd, van wie velen hoog opgeleid zijn. 

De bredere effecten

Een sector die ChatGPT vergeten lijkt te zijn, is de sector die haar in staat stelt de quasi-creatieve schrijfprestaties te leveren die ons versteld doen staan: hardware. De sprongen die AI recentelijk heeft gemaakt zouden ondenkbaar zijn geweest zonder de vooruitgang op het gebied van halfgeleiders. Chips die oorspronkelijk werden ontwikkeld voor grafische toepassingen zijn essentieel voor het verwerken van de gegevens die nodig zijn om AI’s als ChatGPT te trainen. Het is dan ook geen wonder dat halfgeleiders in het middelpunt van de wereldwijde handelsspanningen staan. Een extra dimensie aan deze concurrentie is toegevoegd door de recente aankondiging van een grote Chinese onderneming dat zij haar eigen generatieve AI-chatbot zal uitbrengen. 

Veel nieuwe technologieën gaan gepaard met risico’s die ethische dilemma’s met zich meebrengen. Zo brengt de recente verspreiding van “deepfakes” het probleem van nepnieuws naar een nieuw niveau. De kunst en de academische wereld zullen manieren moeten ontwikkelen om met deze instrumenten te leven, en de wet zal moeten omgaan met de dubbelzinnigheden op het gebied van het auteursrecht rond de eigendom van inhoud. Deze vragen zijn onlangs scherp in beeld gebracht door het besluit van de Italiaanse toezichthouder voor gegevensbescherming om de eigenaars van ChatGPT te gelasten de verwerking van gegevens van Italiaanse gebruikers te staken, waardoor de app in feite in het land wordt verboden.

Het uitzicht voor investeerders 

De reactie van ChatGPT op onze vraag toont aan dat het disruptieve potentieel van generatieve AI enorm is. Het is echter ook duidelijk dat de impact ongelijk zal zijn, en dat de sectoren in een verschillend tempo zullen evolueren. Wat veel sectoren echter gemeen hebben, is dat bedrijven zullen worden onderworpen aan een digitaal Darwinisme met duidelijke winnaars en verliezers. Zij die zich snel aanpassen zullen grote winnaars zijn, terwijl andere achterblijven. Voor beleggers betekent dit een benadering van stock picking die rekening houdt met de nuances tussen en binnen sectoren en de ongelijke impact die de ontwikkeling en toepassing van generatieve AI zal hebben.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.