Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Certificaat Prosus: 12% rendement in 12 maanden

Certificaat Prosus: 12% rendement in 12 maanden
19 jun 2023 om 11:30

In deze investment case leggen we je graag uit hoe je in ongeveer 12 maanden tijd circa 12% rendement kunt maken met investeringsmaatschappij Prosus. Eerst geven we je meer achtergrond over de recente ontwikkelingen bij Prosus.

Investeringsmaatschappij Prosus

De investeringsmaatschappij Prosus investeert in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven in de technologiesector. De onderneming richt zich op diverse sectoren zoals digitale betalingen, maaltijdbezorging, online platformen en educatie technologie.

Prosus heeft een belang van ruim $114 miljard in de Chinese technologiegigant Tencent. De waarde van de gehele portefeuille omvat circa $149 miljard (exclusief cash). Zie hieronder de waardebepaling per 16 juni 2023:

Het belang in Tencent maakt een groot deel uit van de totale waarde van alle belangen die Prosus aanhoudt. De waarde van deze positie heeft daardoor een grote impact op de totale waarde van de investeringsportefeuille van Prosus en daardoor vanzelfsprekend ook op het koersverloop.

Het koersverloop van Prosus afgezet tegen Tencent illustreert dit. De koers van Prosus beweegt in lijn met de koers van Tencent:

Jaarcijfers Prosus

Op 14 juni maakte Prosus middels een trading update bekend dat de winst het afgelopen boekjaar onder druk heeft gestaan. Volgende week rapporteert Prosus de volledige jaarcijfers over 2022. Zoals gezegd draait het echter grotendeels om de waarde van het belang in de Chinese technologieonderneming Tencent.

Ontwikkelingen Tencent

Eerder dit jaar rapporteerde Tencent haar jaarcijfers. Deze werden positief ontvangen door beleggers. Na een periode van afzwakkende omzetgroei vanwege langdurige lockdowns en strenge reguleringen in de technologiesector lijkt het schip nu langzaam te draaien bij Tencent. De techgigant gaf aan dat het in 2022 heeft ingezet op kostenbeheersing en efficiëntie en dat het zich gepositioneerd heeft om vanaf nu weer duurzaam verder te groeien.

De technologiegigant profiteert dit jaar van de heropening van de Chinese economie. De advertentiemarkt trekt weer aan en daardoor ziet Tencent de reclame inkomsten stijgen. Daarnaast profiteert de onderneming van het feit dat de betalingsvolumes weer toenemen nu de lockdowns ten einde zijn en de activiteit van consumenten weer toeneemt.

Ook de ‘regulatory crackdown’ van de Chinese overheid in de technologiesector grotendeels ten einde. Het klimaat van strenge regelgeving lijkt te verbeteren. Tencent geeft aan dat het actief mogelijkheden onderzoekt op het gebied van vermogensbeheer, leningen en verzekeringen nu er meer duidelijkheid bestaat omtrent de relevante regelgeving.

Tot slot liet de onderneming weten dat het groeikansen ziet vanwege de toepassingen van kunstmatige intelligentie. Tencent geeft aan dat het AI gaat gebruiken voor productverbetering, operationele efficiëntie en ook voor het genereren van inkomsten.

Alhoewel men zich momenteel enige zorgen maakt over het economisch herstel in China lijken de vooruitzichten al met al positief voor de Chinese technologiegigant.

Discount blijft hoog

Prosus heeft het belang in Tencent de afgelopen maanden verminderd en de opbrengst daarvan gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Zo kocht Prosus de afgelopen maanden regelmatig tussen de EUR 150 en 300 miljoen aan eigen aandelen in. Op deze manier wil Prosus de zogeheten 'discount' aanpakken.

Deze discount, het verschil tussen de NAV per aandeel en de beurskoers, blijft hoog. Terwijl de NAV per aandeel op EUR 111 noteert handelen de aandelen op circa EUR 68,70. Een discount van circa 38%.

Koers Prosus

De koersontwikkeling van Prosus blijft ondanks het gereduceerde belang grotendeels afhankelijk van de koersontwikkeling van Tencent. Zowel een succesvolle verlaging van de discount als een positieve koersontwikkeling van aandelen Tencent kunnen de koers van Prosus hoger stuwen.

Prosus heeft met haar belang in Tencent echter een grote exposure naar China. Een belegging in China gaat over het algemeen gepaard met meer risico. Vanwege dit verhoogde risico kan het wenselijk zijn om bij een belegging in Prosus rekening te houden met een scenario waarbij de koers plotseling daalt. Een rendement certificaat kan dan uitkomst bieden.

Beleggen in Prosus met een rendement certificaat

Mocht je een belegging in Prosus overwegen dan kun je dit uiteraard doen door de aandelen te verhandelen of middels een optieconstructie. Er bestaat echter een andere interessante mogelijkheid om op een alternatieve wijze te beleggen in de onderneming.

Met een zogeheten rendement certificaat ontvangt de belegger een vooraf bekende, vaste uitkering indien er aan de voorwaarde wordt voldaan dat gedurende de looptijd van het certificaat het onderliggende aandeel niet onder een bepaalde ondergrens handelt.

Met het onderstaande certificaat ontvang je als belegger een uitkering van 82,50 euro indien aandelen Prosus tot en met 21 juni 2024 niet op of onder de 36,00 euro zullen handelen. Het certificaat kan men momenteel aankopen voor circa 73,50 euro.

Indien aandelen Prosus gedurende de looptijd niet op of onder de ondergrens van 36,00 euro komen te handelen (een dekkingsgraad van bijna 48%) realiseert men een rendement van circa 12% ongeveer een jaar tijd. Wat ons betreft een aantrekkelijke risico/rendementsverhouding. Ongeveer 1% per maand.

Hierbij de details van het certificaat:

ISIN: NLSGE001BFJ5 Prijs certificaat: €73,50  Maximale Uitkering: €82,50  Ondergrens: €36,00
Peildatum: 21/06/2024  Prijs Aandeel: €69,05 Potentieel Rendement: 12,15%  Dekking: 47%+ 

Klik hier voor meer details 

 

Overzicht beschikbare rendement certificaten Prosus: klik hier

Brochure Rendement certificaat: klik hier

Factsheet Rendement certificaat: klik hier

Productinformatie: klik hier

Meer uitleg over de werking van certificaten? Bekijk hieronder de video:


Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Deze column wordt u aangeboden door ProBeleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!