Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Centrale banken steeds actiever met goud

Centrale banken steeds actiever met goud
9 dec 2019 om 14:46

Sinds de top begin september is de goudprijs weer langzaam in stapjes naar beneden aan het glijden. Is de goudhype weer voorbij? Met zekerheid kan deze vraag niet beantwoord worden. Onze risico-indicator wijst nog steeds op een lange termijn stijgende trend. Het golden cross-signaal van begin dit jaar is nog steeds intact. De huidige status van de trend wijst volgens onze regels op een tussentijdse correctie. Evenals tijdens de fase eerder in het jaar beweegt de goudprijs momenteel tussen het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dit wijst op een verhoogde kans op een test van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) alvorens de trend naar alle waarschijnlijkheid, evenals begin juni, opnieuw uitbreekt boven deze psychologische barrière. De goudprijs heeft dus nu nog steeds de potentie om eerst terug te zakken naar ca. USD 1405. Deze lijn loopt op, dus het kan makkelijk zo zijn dat de correctie niet zover gaat reiken. Het is ook geen vanzelfsprekendheid dat de rode lijn exact geraakt moet worden voordat de huidige secundaire trend opnieuw opwaarts draait. Bij de vorige correctie was dit als voorbeeld immers ook niet het geval. Onze risico-indicator wijst vooralsnog op een lange termijn stijgende trend.

Afgelopen week werd mijn aandacht getrokken door bovenstaande tabel op de website van Goudstandaard. Steeds meer centrale banken in Azië lijken goud aan hun reserves toe te voegen. Volgens de publicatie “Eurazië gaat voor goud” hebben de centrale banken in 2018 een recordhoeveelheid goud toegevoegd. In 2019 lijkt de toegevoegde hoeveelheid goud opnieuw harder te stijgen. In andere berichten lezen wij ook over dezelfde activiteiten bij andere centrale banken dan de bovengenoemde opsomming. Er duiken voortdurend verhalen op dat centrale banken hun goudvoorraad repatriëren naar eigen land. Immers, er ligt de nodige voorraad opgeslagen in andere landen. Eind jaren ’60 begonnen een aantal centrale banken hun voorraden op te vragen door hun dollars terug te geven aan de VS. De dollars fungeerden in die tijd nog als tegoedbonnetjes/bewijsjes die konden worden ingeleverd tegen een vaste hoeveelheid goud. President Nixon van de VS stak daar uiteindelijk een stokje voor. Er werd geen goud meer geleverd. Vooralsnog lijkt het repatriëren allemaal nog goed te gaan. Ook al lezen wij tevens berichten dat Duitsland er “na gepaste druk” van heeft afgezien om alles terug te halen naar Duitsland.

Er lijkt in de wereld steeds meer te worden aangestuurd op een tweedeling. Het Westerse systeem, met daarin de dollar, euro, het pond en de yen als belangrijkste valuta. En aan de andere kant het Oosterse systeem onder leiding van de Chinezen en Rusland. Steeds meer lijkt het erop dat er gewerkt wordt aan een parallel (financieel) systeem. Onder aanvoering van de Chinezen is de Asian Infrastructure Investment Bank en Asian Development Bank opgericht. Inmiddels is er een Chinese termijnmarkt waarop in goud en olie gehandeld kan worden. De Chinese Zijderoute lijkt de kapstok waarmee de Chinezen steeds meer landen in hun invloedssfeer trekken. Het lijkt erop dat zij, met behulp van de Russen, aan een nieuwe goudstandaard werken. Een financieel systeem waarbij de valuta van de verschillende landen zijn vastgeklonken via hun goudvoorraad. De BRICS kunnen als alliantie een sterk front gaan vormen tegenover het Westerse Rijk. Wanneer wij aan de Aziatische tabel met China, Rusland en India ook Brazilië en Zuid-Afrika toevoegen, dan zien wij ook hier de afgelopen 10 jaar een toename van de officiële reserves die TradingEconomics publiceert.

Westerse centrale banken hebben de afgelopen jaren de geldpersen op volle toeren laten draaien en een einde lijkt nog steeds niet in zicht. Via monetair beleid betalen zij met hun tegoedbonnetjes voornamelijk de grondstoffen en andere “goedkope” producten uit het onder aanvoering van China bestaande blok. Geld/tegoedbonnetjes/bewijsjes zijn niets anders dan een hulpmiddel om handeldrijven te vergemakkelijken en te stimuleren. Echter wanneer er geen beperking en toezicht meer is op de creatie van geld, waarbij geldcreatie in een totaal andere snelheid verloopt als de volumegroei van goederen en diensten, dan wordt het chaos in het financiële systeem. Een reset van het financiële systeem lijkt steeds meer aanstaande. Of er in de nieuwe reset opnieuw een rol is weggelegd voor goud, als anker in het systeem, blijft de vraag. Wat ons betreft is dat geen zekerheid. Maar het feit dat veel Westerse centrale banken sinds het uitbreken van de financiële crisis zelf geen goud hebben verkocht geeft aan dat de centrale banken wereldwijd, zowel van het Westerse Rijk (met de VS als leider) als het Oosterse Rijk (met China als machtigste land), een bedoeling hebben met hun goud. De goudprijs bereikte in 2011, met een prijs boven de USD 1900, haar hoogste waarde. De huidige geopolitieke onrust, het extreme monetaire beleid en de signalen die centrale banken geven door het aanhouden of zelfs toevoegen van goud aan hun reserves, zijn wat ons betreft signalen die erop wijzen dat een nieuwe aanval op het recordniveau de komende jaren zeker mogelijk is. Echter, wij realiseren ons ook dat teruggaan naar een goudstandaard geen garantie is voor geopolitieke stabiliteit, geen zekerheid biedt op een stabiel financieel systeem en een betere verdeling van welvaart en welzijn.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.