AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Cees Smit maandag, 5 juli 2021 11:32

Cees Smit: ‘Zomertijd der zomertijden’

Of we nu een minimum tarief van 15 procent belasting invoeren voor grote bedrijven die nu geen belasting betalen, Covid19 varianten hebben in de wereld die dodelijker en besmettelijker zijn, extreme hitte op plekken waar ook belangrijke bedrijven gevestigd zijn...

Wee andere klimaat problemen hebben, cyber aanvallen op bedrijven hebben, die dan dagen dicht moeten, inflatie hebben, meer of minder werklozen we hebben… er is altijd wel een reden om aandelen te kopen en als we even omlaag gaan vindt men het direct weer laag en een reden om snel in te stappen en de beurs weer op te kopen.

Eerdere verkoopsignalen in de Twindicator, waren dan ook weer snel gedraaid naar koopsignalen. Nu is het echter nog niet zo dat we in Europa nieuwe hoogtepunten neerzetten zoals in de VS, maar op maandag moeten we na de nationale feestdag van 4 juli in de USA het zonder de Amerikanen doen en dat is vaak een reden tot hogere koersen in Europa.

Maandag is de beroemde Bob Day, genoemd naar de man die het effect heeft onderzocht bij een toenmalig effectenbedrijf.

AEX FTI futures

 

De meest gehate rally

Nu zijn er zeker punten te bedenken waarom je wat voorzichtig moet zijn. Een ervan is de hoge inflatie, die ook volgens DNB-president Knot een probleem kan zijn als hij toch niet van tijdelijke aard blijkt te zijn.

Los daarvan heeft ook de Fed reeds aangekondigd voor 2023 iets met de rente te gaan doen (lees verhogen) en dus ook voor die tijd reeds het inkoopprogramma van obligaties te gaan stoppen. Dit moet natuurlijk geëindigd zijn alvorens we rente stappen gaan hebben.

Dat idee zien we overigens nog niet terug in de 30-jaars T-Bonds want die lopen vrolijk op. Dat ze even opliepen terwijl de aandelen een dagje in correctie waren snap ik nog, maar nu komt het mij allemaal wat vreemd over. Waarschijnlijk is de Fed nog gewoon enthousiast aan het kopen en de balans lekker aan het vet mesten (lees opblazen).

Beleggers die nog niet in de markt zitten durven er niet in en beleggers die erin zitten durven er niet uit. Het feit dat we geen noemenswaardige correcties hebben maakt het voor vele de meest gehate rally ooit.

30Years TBond

En weer terug

Een van de zaken, die inflatieangst aanwakkeren, is het oplopen van de commodity-prijzen, maar als we de Houtprijs bekijken dan zien we dat die in een korte tijd gecorrigeerd is, omlaag wel te verstaan, en gewoon weer 40 procent onder de top staat na een heftige speculatieve ronde. Of hout model staat voor de rest van de commodities moeten we nog zien.

IPO markt is hotter dan hot, of je nu winst maakt of niet

Didi, een soort Chinese Uber, kwam naar de beurs voor 14 dollar en een marktwaarde van ruwweg 75 miljard dollar. Ter vergelijking Uber, dat natuurlijk veel bekender en wereldwijder actief is, heeft een markt waarde van 97 miljard dollar.

Lyft, dat kijkende naar grote en bekendheid beter met Didi te vergelijken is, heeft “slechts” een waarde van 21 miljard dollar. Na de introductie schoot het door naar de 17 dollar en de volgende dag kwam er al een Chinese claim, het bedrijf verzameld net als de Chinese overheid en alle andere tech bedrijven data. Overigens had de prospectus hier al voor gewaarschuwd, maar wie leest er nu een prospectus…

You (Clear Secure) heeft direct een 3,5 miljard market cap bereikt en sloot op 48 USD terwijl de IPO prijs begin vorige week ‘slechts’ was 31 Amerikaanse Dollars was. Dit is een bedrijf dat via o.a. je ogenscan je gemakkelijker laat inchecken terwijl we toch al veel minder reizen.

Binnenkort krijgen we de beursnotering van broker Robinhood. De verwachte waarde is 12 miljard dollar en de Stockticker: HOOD. We gaan het beleven.

Nu we het over prijzige aandelen hebben kunnen we het ook meteen maar even hebben over de beurswaarden van de mega grote bedrijven.

De 2000 miljard club

Er zijn een paar bedrijven zoals Microsoft die de twee duizend miljard waarde hebben overschreden. Microsoft heeft op moment van schrijven een marktwaarde van 2.091 miljard Amerikaanse dollar.

Microsoft MSFT

Wie heeft de grootste?

Apple spant de kroon met de 2.336 miljard dollar als beurswaarde waarde. De koers doet overigens niet heel veel en gaat al een tijdje zijwaarts. Dus nog geen nieuwe hoogtepunten.

Apple

Je zou verwachtte dat in dit rijtje ook Google staat. Maar nee die staat ‘slechts’ op 1.700 miljard dollar beurswaarde. Maar is wel weer met een recordrace gestart.

Google

 

AMZN staat waarschijnlijk mede door de scheiding van de topman, ook niet boven de twee duizend grens, maar blijft rond de $1.771 miljard hangen. En gelukkig krijgt de nieuwe Amazon-topman net voldoende salaris om van te leven en daarbovenop een aandelen pakket ter waarde van 214 miljoen dollar als ….. salaris?

Amazon

Facebook is helemaal een koopje in deze league want staat ‘slechts’ op een waarde van $1.000 miljard.

FaceBook

Het is zo lekker het zou verboden moeten worden…

Je ziet overal langs de weg en in het water mondkapjes, flesjes en ander plastic zwerfafval, ook als je gaat snorkelen op vakantie zie je dit. Nu zie ik eigenlijk nooit wattenstaafjes of bestel, in de natuur.

Maar Plastic bestek, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes gaan in de ban en worden verboden, terwijl de echte vervuilers zoals vissersscheppen gewoon hun netten dumpen in de oceaan en daar met geen woord over wordt gerept.

Nee, Kapitein Iglo en zijn broers zijn heilig want die zorgen voor voedselzekerheid en wij consumenten mogen weer een bonnetje oppakken met maatregelen voor de Bühne. Want als de wattenstaafjes wel in de oceaan in de plasticsoep komen dan is er iets mis met onze afvalverwerking en ook daar betalen we flink voor…

Natuurlijk, het probleem zit niet in Nederland, maar meer in India, Azië en andere plekken waar we al het vuil in de rivieren gooien en dus het plastic zo in de zeeën terecht komt, maar laten we daar dan geld aan besteden.

Turbo verboden

Sprekend over verbieden en weer nog meer maatregelen voor de Bühne, je mag in dit land wel grote bedragen aan studentenleningen hebben, een pilotenopleiding van honderdduizend euro’s financieren, naar het casino, staatsloten kopen, mee doen aan de postcodeloterij, opties en futures handelen zonder ervaring en zonder minimaal kapitaal, in Bitcoins beleggen.

Maar we mogen geen Turbo’s handelen met een beetje hefboom. Ook mag iedereen IT-aandelen kopen op deze niveaus en als het over een rendement uit het verleden gaat dan moeten we het ook nog eens over verzekeringsaandelen hebben, zo kijkende naar de historie…

Kortom ik kan weer een hele column maken over dit onderwerp.

Aegon

Alles met een A?

Als we op iets kortere termijn naar ABN Amro kijken dan zien we dat de grafiek best goed ligt en we koopsignalen in de Twindicator hebben.

ABN Amro

Waar ook wel even leuk is om naar te kijken is Micron. Die kwam afgelopen week met cijfers en zitten nog boven de Twindicatorlijn. Maar deze staat op USD 79,59 en dus moeten we even scherp zijn.

Micron

Boeing is echt een drama, als we alle problemen met vliegtuigen en de sector na Corona, bij elkaar gooien dan ben je echt verbaasd dat dit aandeel nog zo hoog staat. Ik zou ze best short willen geven. Maar gezien alle RobinHood traders ga ik dat niet meer vertellen.

Boeing

Per saldo deze week door de vrije dag op maandag 5 juli 2021 en geen schokkende dingen op de agenda een rustige periode verwacht. De zomer rust lijkt reeds begonnen, we blijven even dichtbij huis met posities en ideeën.

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies en/of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De Aandeelhouder TV

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 1, 2022

ING in de dip – 01dec22

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het

Het laatste beursnieuws